Obama utasítására vizsgálja a hírszerzés a választási hekkergyanút

2016.12.09. 17:35

Így zajlik az előválasztás

Barack Obama arra kérte az amerikai hírszerzést, végezzenek teljes felülvizsgálatot az idei amerikai elnökválasztás ügyében, írja a Reuters. A jelentésnek még azelőtt el kell készülnie, hogy Obama elhagyja a hivatalát, jelentette be Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó pénteken.

Obama rosszindulatú, külföldi beavatkozás ügyében hozta meg döntését, a vizsgálat egyes vélemények szerint akár a 2016-os választás eredményét is megváltoztathatja. Monaco elmondta: a hackertámadások ténye nem újdonság, de az idei elnökválasztás során egészen új szintre emelkedhetett.

Októberben az amerikai kormány hivatalosan is azzal vádolta Oroszországot, hogy jogosulatlanul fértek hozzá a Demokrata Nemzeti Bizottság és más politikai szervezetek adataihoz. Az amerikai hírszerzés továbbra is kitart, azon álláspontja mellett, hogy a hackertámadások Oroszország megbízásából történhettek, hogy beavatkozhassanak az amerikai elnökválasztás folyamatába, Trump felé billentve a mérleg nyelvét.

A nyár során mi is cikkeztünk arról, hogy orosz hackerek kezébe kerülhetett az amerikai elnökválasztás sorsa, miután feltörték az amerikai demokraták adatbázisát. A kormány már az azt megelőző héten figyelmeztette Clinton, Trump és Sanders kampánycsapatát, hogy hackerek kifinomult eszközökkel próbálnak behatolni a gépeikre és adatokat szerezni onnan. Augusztusban már a New York Times is arról cikkezett, hogy még annál is súlyosabb lehetett a demokrata párt levelezőszervereit ért kibertámadás, mint ahogy eddig tűnt.

A leköszönő elnök által elrendelt vizsgálat eredményét a törvényhozókkal és másokkal is megosztják majd. Obama január huszadikán, pénteken hagyja el hivatalát.  • Hírek
  • Hírek