Hírszerzők védik a botrányos Trump-jelentés szerzőjét

2017.01.13. 15:01
1 hozzászólás

Volt hírszerzőkollégái keltek védelmére Christopher Steele-nek, annak az ex-MI6-ügynöknek, akiről a napokban kiderült, hogy ő állította össze a nagy vihart kavart Trump-dossziét.

Magáról a dosszié-ügyről ebből a cikkünkből tudhat meg minden fontosat. A lényeg, hogy nyilvánosságra került egy erősen kétes megbízhatóságú, de politikus- és újságírókörökben már hónapok óta keringő, 35 oldalas jelentés, amely sok kisebb töredékből áll, de két fő állítás domborodik ki belőle:

  • Oroszország kompromittáló adatok gyűjtött össze Donald Trumpról, amelyek a hamarosan hivatalba lévő amerikai elnök zsarolására is alkalmasak lehetnek.
  • Trump emberei már a választási kampány alatt kapcsolatban álltak az oroszokkal, akik segítették is őket a demokraták ellen.

Bár Trump nagyon kiakadt az ügyön, és minden vádat hevesen tagadott, az amerikai hírszerzés pedig közölte, hogy nem kezeskednek a jelentés tartalmáért, annak egy kétoldalas kivonata mégis Barack Obama elé kerülhetett. (Állítólag Trumpnak is átadták, de ezt ő tagadta.) Ennek az az oka, hogy magát Steele-t viszont hitelesnek találta az FBI, amelyhez a jelentés eredetileg eljutott. Ezt erősítették most meg brit hírszerzők is a volt kollégájukkal kapcsolatban, akik a Guardian portréjában józan, óvatos, aprólékos, professzionális emberként írták le, akinek a szakmai előélete tiszteletet parancsoló.

Nem az a fajta, aki egyszerűen továbbad egy pletykát. Ha beleír valamit egy jelentésbe, úgy gondolja, hogy elég hiteles ahhoz, megfontolásra érdemes legyen

– mondta róla egyikük, aki 25 éve ismeri.

Ő James Bond. A feleségemnek tényleg úgy mutattam be, mint James Bond

nyilatkozta az NBC Newsnak Nigel West hírszerzéssel foglalkozó történész.

Oroszspecialista, akit már ismert az FBI

Steele a brit külső hírszerzést végző MI6 egyik fő Oroszország-szakértőjének számított. A kilencvenes évek elején két évet élt Moszkvában, de a bő húsz éves hírszerzőkarrierje alatt végig közel maradt az orosztémához. Nem véletlen, hogy amikor 2006-ban megmérgezték az egykori orosz, későbbi MI6-kém Alexandr Litvinyenkót, Steele-t jelölték ki az ügy mellé, és a Guardiannek nyilatkozó hírszerzők szerint ő volt az, aki felismerte, hogy orosz merényletről van szó.

2009-ben hagyta ott az ügynökséget, hogy egy társával létrehozza az Orbis Business Intelligence nevű céget. Bár Oroszországba állítólag már 20 éve nem utazhat, a kapcsolatrendszerét fenntarthatta, sőt brit tisztségviselők szerint bővíthette is, és az információt közvetítőkön keresztül gyűjthette be. Az FBI onnan is ismerte és megbízhatónak tarthatta, hogy Steele már magánpraxisban a FIFA korrupciós ügyeiről szolgáltatott információt az amerikai ügynökségnek.

Arra viszont a Steele hitelességét és profizmusát bizonygatók is figyelmeztetnek, hogy egy hírszerzési jelentés sose feltétlenül teljesen igaz vagy téves, az egyes állítások különböző mértékben lehetnek valószínűek és megbízhatók, és a Steele-jelentésben is lehetnek hibák.

Steele, amint előkerült a neve médiában, a családjával együtt eltűnt szem elől.