Aranyban fürösztött, tériszonyos Versailles-t hagy ott Trump a Fehér Házért

3484005849 73f5888593 o
2017.01.21. 15:16

Így zajlik az előválasztás

Donald Trump kilóg az amerikai elnökök sorából azzal is, hogy neki nem feltétlenül lesz minőségi ugrás a lakhatási körülményeiben a Fehér Házba költözés. Egy elképesztő panorámájú, arannyal borított, háromszintes New York-i penthouse-t hagy hátra, és már most sokan azt találgatják, befuttatja-e majd arannyal a Fehér Ház Obamáék visszafogott ízléssel berendezett privát szobáit is. Az ovális irodában már aranyszínűek a függönyök, és más változtatások is vannak. A first lady egyik újítási terve pedig bejárta a sajtót: a Fehér Háznak ezentúl külön pipereszobája lesz.

Egy 58 szintes épület 66–68. emeletén helyezkedik el: és ez csak egy annak a New York-i penthouse-nak a csodás tulajdonságai közül, amelyből Donald Trump, az Egyesült Államok új elnöke a Fehér Házba költözik. Ha a kézzelfogható, félremagyarázhatatlan dolgokhoz ragaszkodunk, akkor annyi biztos: a lakás a három legfelső szintet foglalja el a Trump Towerben, a Fifth Avenue 725 alatt.

A 202 méter magas felhőkarcoló a New York-i,  földhözragadt hivatalos iratok szerint 58 emeletes, de nem ez az egyetlen olyan magas épület, ahol a liftgombokra írt emeletválaszték túllép a szintek tényleges számán. A 13. emeletet például kapásból sok helyen átugorja a számozás, de ennél jóval több múlik azon, hogy a tágas, óriási belmagasságú legalsó szinteket több emeletnek tudják be. Ez a helyzet a Trump Towernél is, ahogy az AP kibogozta.

Ahogy a Napkirálynál

Persze valójában teljesen mindegy, hogy ötvennyolcadiknak vagy hatvannyolcadiknak hívják a legfelső emeletet, ha az ember onnan látja a Central Parkot, New York mind az öt városrészét és még a szomszédos New Jersey-t is. Nem mintha odabent nem lenne mit nézni. A Napkirály, XIV. Lajos és a versailles-i kastély lebegett a dizájner, Angelo Donghia szeme előtt, amikor a penthouse-on munkálkodott az 1980-as években. Donghia, aki Ralph Laurennek, Liza Minellinek és Diana Rossnak is dolgozott, Trumpnál mindent csupa márványba és aranyba borított, a mennyezetről gigantikus kristálycsillárok lógnak, odafönt görög mitológiai jeleneteket ábrázoló freskók.

Mielőtt valaki túlzott múzeumszerűséggel vádolná a New York-i Trump-rezidenciát: az athéni stílusú vázák, arany cukorkatartók és az Erószt és Pszichét ábrázoló bronzszobor mellett megférnek Trumpék családi fotói is, egy egész asztalkát beterítenek, és a penthouse-ról készült, elhíresült fotókon fel-feltűnnek a tízéves Barron – nem is olyan kicsi – kisautói is, nem beszélve a megtermett plüssoroszlánjáról, amelyen lovagolhat, ha úgy hozza kedve.

Trump legkisebb gyerekének egyébként nem holmi gyerekszobája, hanem külön szintje van a penthouse-ban. Egy kis ideig még élvezheti: a first lady úgy döntött, hogy az iskolaév végéig ők ketten New Yorkban maradnak, és Barronnal majd csak júniustól helyezik át a székhelyüket teljesen  a Fehér Házba.

A biztonságiak rémálma

Trump, aki a kampánykörútja alatt sokszor inkább választotta a fáradságos repülőutat, csak hogy a saját ágyában aludhasson, maga is fontolgatta, hogy elnökként is töltene azért időt a Trump Tower-beli penthouse-ban, ha csak teheti, mondjuk hétvégenként. Ezzel nem teszi túl boldoggá azokat, akiknek a biztonságára kell vigyázniuk. Ahogy a Washington Post megírta, egy olyan épületről van szó, amely New York egyik legforgalmasabb utcáján áll, és 1983-ban épült, jóval azelőtt, hogy New Yorkból a terroristák egyik fő célpontja vált volna – akkoriban még nem a biztonság lebegett mindenki szeme előtt.

Már önmagában az is feladja a leckét a biztonságiaknak, hogy a felhőkarcolóban egy csomó más ember is lakik. 262 a Trump Tower-beli luxusapartmanok száma, állítólag 23 millió dollár körül már kapni belőlük. Trumpé mondjuk a becslések szerint körülbelül négyszer ennyit, 100 millió dollárt, azaz 29 milliárd forintot ér. Az elnöknek olyan híres szomszédai is vannak, voltak itt, mint Bruce Willis, Michael Jackson, Cristiano Ronaldo vagy Andrew Lloyd Webber.

Ha a Fehér Ház se celebszomszédságban, se magasságban (11-szer kisebb) nem is tud versenyezni a New York-i penthouse-zal, vitathatatlanul tágasabb. 5110 négyzetméteren, 6 emeleten 132 szobája, 412 ajtaja, 147 ablaka, 28 kandallója és 3 liftje van. Melania Trump egyszer azt nyilatkozta, hogy mindenképpen külön fürdőszobákat szeretne, ami szerinte az egészséges házasság kulcsa. Ezzel nem lesz gond: a Fehér Házban 35 fürdőszoba van.

Makeup America Great Again

Egyelőre se a first lady, se az elnök nem árult el sok részletet arról, hogyan tervezik saját képükre formálni a Fehér Házat. A legtöbb, ami bejárta a sajtót, az a Melania Trump sminkmestere által elújságolt hír, miszerint a first lady szeretne egy különálló pipereszobát kialakítani. Kicsit többről lenne itt szó, mint egy útszéli fésülködőasztalkáról meg egy tükörről. A sminkes, Nicole Bryl szerint egy olyan szobát kell elképzelni, amelyben mindennap legalább 75 zavartalan percet fog eltölteni a first lady külseje tökéletesítésével, itt öltözködik, itt készül majd a frizurája és a sminkje, természetesen a lehető legtökéletesebb világítás mellett.

És hogy vajon Trump itt is mindent, amit ér, 24 karátos arannyal fog-e befuttatni, mint New Yorkban? Nem valószínű. Először is, az elnöki párnak nincs teljesen szabad keze a Fehér Ház dekorálásában. A Slate még Obamáék beköltözése előtt összeszedte: a felső két emeletet elfoglaló privát lakrészben elég tág a mozgásterük, de ha a nyilvános terekhez akarnak hozzányúlni, például a híres Lincoln-hálószobához vagy a protokolláris vacsorák helyszínéhez, akkor kénytelenek lesznek egyeztetni egy bizottsággal, amelynek a Fehér Ház megőrzése a feladata. Ezt még Lyndon Johnson hozatta létre 1964-ben, tagja például a Fehér Ház kurátora és a Nemzeti Művészeti Galéria igazgatója.

Az ovális iroda már átalakult

Az Obamacare lebontása felé mutató, péntek esti aláírásról készült képeken viszont látszott, hogy Trump már hozzányúlt az ovális irodához. Az elnök híres dolgozószobáját minden elnök fokozatosan a saját ízlése szerint alakította át, Obama első évének végére már teljesen az ő elképzelései szerint volt berendezve.

Most a leglátványosabban az jelzi a váltást, hogy Trump rögtön aranyszínűekre cserélte a függönyöket, emellett más lett a szőnyeg, és Winston Churchill fejszobra is visszakerült a szobába. Az aláíráson az ovális irodában jelenlévők szerint a kanapékat is lecserélték, és Teddy Roosevelt mellszobra került az egyik könyvespolcra. Az majd a következő napokban, hetekben derül ki, hogy Trump ezeken kívül milyen változtatásokat tervez még az ovális irodában, ahol rengeteg időt fog eltölteni elnöksége alatt.

Mi jön a kosárpálya után?

Trumpra vár kitalálni azt is, ők mivel fogják bővíteni a Fehér Házhoz tartozó kiegészítők színes sorát: a háznak már van például saját medencéje (Kennedyék óta), mozija, bowling- (Nixon óta) és kosárpályája (Obama újítása).

Hagyományosan a first lady reszortja, hogy felügyelje a festési munkálatokat, új bútort, dekorációt szerezzen be. Ez nem feltétlenül vásárolgatást jelent. A Fehér Ház bútorai és műtárgyai a becslések szerint többet érnek, mint maga az épület, cirka 160 millió dollárt, azaz bő 46 milliárd forintot. Nem mind látható egyszerre: létezik egy raktár régi bútorokkal és impozáns művészeti gyűjteménnyel, nagyjából 500 szobrot, rajzot, festményt őriznek itt. Trumpék innen kedvükre válogathatnak majd.

A gyűjteményt az Obama házaspár modern műalkotásokkal bővítette, köztük Alma Thomas képeivel. Ő az első afroamerikai nő, akinek az alkotása a Fehér Házat díszítette. Obamáék a privát lakóterükben a visszafogott eleganciát szerették, füstös barnák, halvány zöldek, kékek köszönnek vissza mindenhonnan. Otthonosnak tűnő szobáikról egy hónapja jelentek meg friss fotók az Architectural Digest magazinban.

Hogy Trump mihez kezd majd ezzel, az egyelőre nyitott kérdés. Angelo Donghia szolgálatait már nem veheti igénybe a Fehér Ház dekorálásánál, mert a dizájner 1985-ben meghalt. Mindenesetre korábban azt ígérte a People magazinnak, megpróbálja majd visszafogni magát az átalakítás lendületében, és csínján bánik az arannyal.

Ha megválasztanak, egy picit talán hozzányúlok majd, de a Fehér Ház különleges hely. Nem akarsz túl sok hozzányúlást

– mondta.  • Hírek
  • Hírek