Trump talpra állt hajléktalanhoz hasonlította Amerikát

GettyImages-1198673634
2020.02.05. 06:25 Módosítva: 2020.02.05. 06:30

Így zajlik az előválasztás

Mindennél csodálatosabban, fantasztikusabban teljesít az ország, amely elképesztő sikereket ért el. Éppúgy, mint Tony, aki egykor hajléktalan volt, és most újra talpra állt - derült ki Donald Trump harmadik évértékelőjéből. A tapsok tucatjaival megszakított, lózungokkal teli beszéd alapján az Egyesült Államok romokból indult és a csillagokba ért - és hamarosan a Marsra.

Az impeachment gyakorlatilag eredménytelen lezárása, a demokraták iowai előválasztásának kissé kaotikus lebonyolítása után nyerő helyzetből tarthatta meg Donald Trump elnökségének harmadik évértékelő beszédét. Az elnök nem cáfolt magára a kongresszusban elmondott beszédével: a tőmondatokból felépült, a republikánusok tapsviharától mondatonként megszakított - a demokraták gyászos fejcsóválásától kísért - beszédben az öntömjénezéstől az ország kolosszális eredményeinek ecseteléséig minden volt, talpra állt hajléktalan megtapsolásától egyedülálló anya üdvözlésén át, felcseperedett koraszülött üdvözlésén át százéves veterán megünnepléséig és egy „illegális idegen” által megölt férfi fivérének részvéttel teli köszöntéséig. Beszédes volt egy elmaradt kézfogás is.

Mindent is elért Donald Trumppal az Egyesült Államok: soha ennyire eredményes, sikeres, csillogó, fényes, nem volt az ország – egyszerűen nincs elég jelző arra, amit Donald Trump kormányzása az országgal tett. Ha csak rövid összefoglalójára volt kíváncsi Trump beszédének, akkor készen vagyunk, már nem is kell tovább olvasnia ezt a cikket. 

Az elnök ugyanis nemigen tett mást másfél órán keresztül, mint dicsérte, dicsérte, dicsérte magát azokért a páratlanul páratlan eredményekért, amelyeket az ország három év alatt elért. 

Nincs udvariaskodás

De már a megszólalás előtt formabontó volt Donald Trump évértékelő beszéde: érkezésekor az elnök elmulasztott kezet fogni Nancy Pelosival, a képviselőház demokrata elnökével, aki ezután szokatlanul puritánul, az ilyenkor bevett formula nélkül konferálta fel a képviselőknek és szenátoroknak az Egyesült Államok elnökét. Valószínűleg nem volt véletlen, hogy Trump, aki négy hónapja nem beszélt az elnök elmozdítását támogató Pelosival, nem fogott kezet a politikussal.

Igaz, a képet árnyalja, hogy a felvétel alapján úgy tűnik, a bőrkötésbe szedett beszéd átadásakor Trump nem csak Pelosi kéznyújtására nem reagált, de nem fogott kezet a szenátus elnökével - egyben saját alelnökével - Mike Pence-szel sem.

063 1198673528
Fotó: Pool / AFP

Viszont az elnök a beszédében közvetlenül nem tett említést az impeachmentről, amely mostanra zátonyra futott, Trump elmozdítása esélytelenné vált – igaz, a szenátusban meglévő republikánus többség miatt ez szinte biztos is volt.

Trumpnak láthatóan nem hiányoztak Pelositól az udvariassági jelzők. Beszédét a tőle megszokott lendülettel hozta, másfél órán át, sorolva, hogy milyen sikereket ért el az ő vezetése alatt az ország a gazdaságban, munkahelyteremtésben, az egészségügyben, a hadsereg megerősítésében, a terrorizmus elleni harcban.

A hangulatot Trump olyan mondatokkal alapozta meg, hogy

„Mögöttünk van az az idő, amikor az Egyesült Államokat mások kihasználják.”

„Előre megyünk úgy, ahogyan elképzelhetetlen volt, és soha nem megyünk vissza.”

„Határaink biztonságban, családjaink gyarapodnak, büszkeségünket helyreállítottuk.”

„Munkás-, család-, növekedésbarát és főkét Amerika-barát a politikánk.”

„Olyan eredményeket értünk el, amelyek elképzelhetetlennek tűntek három évvel ezelőtt.”

A beszédet már az elején csaknem mondatonként szakította meg taps a republikánusok részéről, amit a demokraták csöndes fejcsóválása kísért.

Kékgalléros boom

Az első rész a munkahelyteremtésről szólt, miszerint az országban történelmi rekordokat dönt a foglalkoztatottság, soha nem látott alacsony szinten áll a munkanélküliség az afroamerikaiak, a latinók, a fogyatékkal élők, a felsőfokú végzettségűek és a fizikai dolgozók körében. Trump ezért is nevezte programját „kékgalléros boomnak”. 

„Kormányom alatt 3,5 millió ember lépett a munkaerőpiacra” – közölte Trump, aki szerint „az ország olyan eredményeket ér el, amelyeket az egész világ csodálattal néz”.

000 1OP6RB
Fotó: Pool / AFP

Trump a sikerek egyikeként említette, hogy az ország a világ első kőolaj- és földgáztermelője lett – ami igaz, ám nem Trump alatt következett be: az előbbi 2013-ban, az utóbbi 2009-ben - jegyezte meg a CNN.

Az már adatok szintjén igaz volt, hogy Trump két elődje – a demokrata Barack Obama és a republikánus George W. Bush elnöksége – alatt 60 ezer üzem szűnt meg, míg Trump alatt számuk 12 ezerrel nőtt. Más kérdés, hogy a számok önmagukban keveset mondanak, hiszen nem súlyoz a nagy üzemek és az öt főnél kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozások között, hívta fel a figyelemet a CNN.

Trump szerint Kínával szemben sikeresen védte meg az amerikai cégeket, munkahelyeket, dollármilliárdokat takarított meg a költségvetésnek a szellemi tulajdon védelmével, miközben - mondta Trump - a kapcsolat még sosem volt ilyen jó Pekinggel. 

Nem engedjük, hogy szocializmus épüljön az egészségügyben

- mondta Trump, és ez volt a legérzékenyebb téma, aminél a demokraták nem csöndben, hanem hangosan nyilvánították ki nemtetszésüket, különösen, amikor az elnök közölte: vannak, akik tönkre akarják tenni az egészségügyi biztosítás rendszerét.

Illegális alienek

Nem meglepő módon az elnök hosszan beszélt legfontosabb témájáról, az illegális bevándorlásról és a határvédelemről. Új volt azonban, ahogyan ezt tette: az „illegal alien” kifejezést használta, és bár az alien egyszerűen külföldit is jelenthetne, alapvetően negatív tartalomommal megtöltve annyit tesz, idegen, ráadásul a filmes klasszikus miatt dehumanizáló is. 

Trump következetesen ezt a jelzőt használta, amikor az illegális bevándorlás veszélyeiről, bűnöző alienekről beszélt, akiktől a Mexikó határán felhúzott és ígérete szerint tovább építendő fal, a kemény határőri fellépés véd meg és az a gyakorlat, hogy a határon elfogottak őrizet alatt várhatják csak meg kérelmük elbírálását. „Aki illegálisan érkezik, azt kitesszük az országból” - ígérte az elnök.

GettyImages-1198673683
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Szavainak több esetben azzal adott nyomatékot, hogy a kongresszusba hozott vendégekre mutatott:

  • ha a gazdaságpolitikájának eredményeképp a fizikai munkások felemelkedéséről beszélt - „blue-collar boom” - akkor megmutatta Tonyt, aki munkanélküli és hajléktlan lett, de aztán újra munkára és otthonra lelt - ő volt egyébként az egyetlen afroamerikai az így bemutatottak között;
  • ha az egészségügyről szólt, akkor egy mára már megerősödött koraszülött, ma már kétéves kislányt és édesanyját köszöntötte;
  • ha a határvédelemről szólt, megtapsoltatott egy határőr tisztet;
  • ha a „bűnöző idegenekről” beszélt, akkor részvéttel mutatott egy amerikai áldozat fivérére;
  • ha kitartó győztesekről szólt, akkor üdvözölte a végstádiumos rákbeteg Rush Limbaugh kozervatív rádióst, akit helyben a civileknek adható legmagasabb kitüntetést adományozta, amit a first lady helyben át is nyújtott.
  • amikor a terrorizmusra tért, akkor megmutatta az egyik segélyszervezet dolgozójaként Irakba utazott, de al-Bagdadi fogságába esett és másfél évvel később megölt 26 éves Kayla Mueller szüleit. Vigaszt az jelenthetett, hogy Trump sikerként könyvelhette el az iraki terroristavezér likvidálását. Trump megüzente a terroristáknak: nem kerülhetik el a felelősségre vonást, ha amerikaiak életére törnek;
  • amikor a hazát védő amerikai katonákat említette, akkor megmutatta édesanyjável együtt azt a 13 éves fiút, akinek édesapja Irakban szolgálatot teljesítve halt meg. Trump itt Afganisztánről szólva azt is megerősítette, hogy hazahozza az amerikai katonákat.
  • köszöntötte az első amerikai űrhajósnőt, és kijelentette, hogy Amerika hamarosan eléri a Marsot, és az évtized végére legyőzi az AIDS-et.

Beszédes, miről nem beszél

Külpolitikáról szólva érdemben nem beszélt Kínáról - amelynek gazdasági mellett katonai erősödése a következő évtized konfliktusforrása lehet -, Észak-Koreáról - ahol áttörést ígért, de két, Kim Dzsongunnal folytatott találkozó után a kapcsolat kudarcba fulladt, és végülis csak Phenjan jött ki jól azzal, hogy végre közvetlenül tárgyalt a komunista állam vezérével az amerikai elnök -, Iránról - amellyel szemben azzal keletkezett feszültség, hogy Trump egyoldalúan felmondta az európai szövetségesekkel és Oroszországgal közösen összehozott nukleáris megállapodást -, Szíriáról, ahol a kurdok által felügyelt területről való kivonulással a terepet lényegében átadta NATO-szövetséges, de Washingtonnal feszült viszonyban lévő Törökországnak, és Oroszországnak, amelyről szintén egy szót nem szólt, noha a Krím Ukrajnától való elvétele miatt nemzetközi szankciók vannak életben. Értelemszerűen Ukrajnáról sem szólt, ami érthető, elvégre a mára végleg megakadt impeachment épp az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetéssel indult.

Helyette viszont az amerikai szabadság megvédéséről szólva közölte:

amíg ő az elnök megvédi az alkotmány második kiegészítését, azaz a szabad fegyverviselést.

Ekkor nem mutatott be a hallgatóságnak senkit.

Újra építjük az országot, a mi országunkat. Visszaállítjuk vezető szerepünket és a szabadságot a mi féltekénken.

- mondta Trump, akinek meghívására a venezuelai ellenzék vezetője, az Egyesült Államok és az EU által is elnökként elismert Juan Guaidó is jelen volt.

Trump beszéde alapján úgy tűnhetett, az ország korábban romokban hevert, és pont úgy állította helyre a gazdaságtól a hadseregig, ahogyan azt Vlagyimir Putyin szokta mondani magáról, a 90-es évek káoszával összevetve a saját kormányzását.

Csak az orosz elnök valamivel visszafogottabb, inkább a saját védelméről, míg Trump az Egyesült Államok visszaszerzett világelső szerepéről szólt, amelynek katonai ereje mindenki máséval összevethetetlen. Ez részben igaz - elég csak a 600 milliárd dolláros amerikai katonai költégvetésre gondolni - ám ez nem Trump politikájának különleges eredménye.

„Amerika az a hely, ahol bármi megtörténhet, ahol bárki naggyá lehet” - mondta a zárásban életrekelő legendákról beszélve, többek között George Washingtont és Abraham Lincolnt említve, majd lényegében a novemberi elnökválasztás reménybeli győzelmére utalva kijelentette: 

„Az új amerikai idő, az amerikai kaland csak most kezdődik. A legjobb dolgok még előttünk vannak, Isten áldja Amerikát” - zárta a beszédet.

Amilyen beszédesen indult, úgy ért véget a két ház együttes ülése: az elnök felszólalása után Nancy Pelosi látványosan kettétépte Trump előzetesen kinyomtatott beszédét.  • Hírek
  • Lakáshitel