Koronavírus: Biden Trump intézkedéseit bírálta

GettyImages-1206811617
2020.03.13. 16:35 Módosítva: 2020.03.13. 16:48

Egy nappal azután, hogy szerda este Donald Trump tévébeszédet intézett az amerikaiakhoz a koronavírussal kapcsolatban – elnöksége során második alkalommal –, Joe Biden, a demokrata elnökjelöltségre legesélyesebb politikus is beszédett tartott, melyben az elnök intézkedéseit és reakcióját bírálta. 

Trump keleti parti idő szerint szerda este kilenckor szólt az amerikaiakhoz az ovális irodából. Beszédében többek között kihirdette, hogy megtiltja a beutazást a schengeni övezet országaiból, valamint Kínát és Európát bírálta a vírus kezelése miatt.

Az új típusú koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek. Az elnök azt is kiemelte, hogy az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor megtiltotta a beutazást Kínából. 

A beszéd azonban nem a várt hatást érte el. Ahelyett, hogy megnyugtatta volna az embereket és a tőzsdét, zűrzavart keltett. Trump beszédében például nem említette, hogy a beutazási tilalom nem vonatkozik az amerikai állampolgárokra, ezért sokan több tízezer dollárt fizetve próbálták meg a beszéd utáni legelső adandó alkalommal elhagyni Európát. Ráadásul az EU-s vezetőket nem is tájékoztatta a bejelentés előtt a döntéséről.

A bejelentésre reagálva a nagy európai tőzsdék százalékpontban két számjegyű esést hoztak össze, amely kihatással volt az amerikai tőzsdepiac teljesítményére is. Az S&P 500 részvényindex 9,5 százalékos esést hozott össze, a Nasdaq composite index 9,4 százalékos mínusszal zárt. A Dow Jones tíz százalékpontos esése pedig a legnagyobb tőzsdei zuhanása 1987 óta.

Biden csütörtök esti beszédében többek között ezeket az intézkedéseket bírálta. 

Sosem fogjuk tudni teljes mértékben megoldani ezt a problémát, ha nem vagyunk hajlandóak a határainkon túl nézni, nem szövetkezünk a világ többi részével. Mindenhol szembe kell szállnunk a koronavírussal

– jelentette ki a volt alelnök a lakóhelyéről, a delaware-i Wilmingtonból intézett közel 20 perces beszédében.

A demokrata elnökjelölt-aspiráns külön bírálta azt, hogy Trump „külföldi” vírusnak bélyegezte a járványt. Kijelentette, hogy „a vírus súlyosságának elbagatelizálása, és az álhírek terjesztése csak a vírus további terjedését segíti elő.” Azonban pánikolni sem kéne, illetve nem szabad a xenofóbiába menekülni.

Biden a vírus kezelésére is bemutatott egy tervezetet, mely

többek között ingyenes tesztelési lehetőségeket biztosítana mindenkinek, aki rászorul, valamint arra kérte az elnököt, hogy alakítson ki mobil tesztelő helyszíneket.

Az Egyesült Államokban magyar idő szerint péntek délután három óráig több mint 1700 fertőzöttet regisztráltak, közülük 40-en haltak meg.

(Borítókép:  Drew Angerer / Getty Images)