Nem Trump nyer, Biden veszíthet

K EPA20201104134
2020.11.04. 10:12 Módosítva: 2020.11.04. 18:22

Így zajlik az előválasztás

Túltolt kampány, enervált jelölt és megerősödött baloldali szárny: egyebek mellett ezeknek tudhatja majd be várható vereségét az amerikai Demokrata Párt. Az Index a Washingtonban élő Dobozi Istvánnal készített gyorselemzést; a szakértő szerint Trump annak ellenére esélyesebb, hogy semmi extrát nem nyújtott a kampányában.

Bár még nincs vége, egyelőre Donald Trump az esélyes 

– mondta az Indexnek Dobozi István, a Világbank volt vezető közgazdásza. A Washingtonban élő szakértő szerint több olyan államból még nincs eredmény, amelyekben hagyományosan a republikánus jelölt az erősebb. Michigan, Pennsylvania, Wisconsin mind bővelkedik a szegényebb szavazók által lakott, úgynevezett rozsdaövezetekben. Márpedig ezekben Trump a népszerűbb.

Ha ehhez hozzáadjuk a Trump által már megszerzett szavazatokat, akkor legalább 270 republikánus elektorral számolhatunk. Márpedig azzal el is dőlt a verseny

– mondja Dobozi. Márpedig ez nagy meglepetés, ugyanis – a négy évvel ezelőtti választásokhoz hasonlóan – ismét a demokrata jelölt sikerét vetítették előre.

A probléma az, hogy az előrejelzési modellek elfelejtik: Trumpnak sok rejtőzködő szavazója van

– folytatta Dobozi.

Negyvenöt millióról indult  

A trumpista törzstábor mintegy 45 millió szavazóból áll, a mostani választások azonban azt már biztosan megmutatták, hogy a republikánus jelöltnek komoly támogatottsága van a fanatikusokon túl is. Máris több mint 65 millióan adták le a voksukat Trumpra.

Közben pedig nem jött be a demokraták stratégiája: nem tudták mozgósítani támogatóikat 

– így a szakértő, aki szerint ez azért is érdekes, mert a vártnál jóval nagyobb volt a választási kedv most Amerikában. Általában a szavazatra jogosultak 60 százaléka vonul az urnákhoz az elnökválasztáson, ez az arány azonban várhatóan sokkal magasabb lesz az idén. Bár a demokraták erre építettek, a jelek szerint a választók többsége mégsem az ő kedvüknek megfelelően szavazott. 

Részben talán azért, mert éles eltérés volt a két jelölt fellépésében. Trump annak ellenére sokkal energikusabban kampányolt, hogy az elnök megfertőződött a koronavírussal. Vele szemben az idősebb Bidenre a republikánus kampány sikerrel ragasztotta a Sleepy (Álmos) Joe jelzőt, ami vélhetően a demokrata tábor szavazóit is elbizonytalanította.

Dobozi a demokrata kampány számos más hibájára is rávilágít. Támogatták például a baloldali tábor által propagált, úgynevezett Green New Deal gazdasági tervet, ezzel rossz üzenetet küldve a palagáztermelésből élő, szegényebb rétegeknek.

Visszaüt a vírusozás, az impeachment 

Miközben Biden kissé enerváltan állt rajthoz, a demokrata kampánygépezet a megszokottnál is keményebb hangot ütött meg. „Túlpolitizálták a vírust, mindenáron ezen a ponton akartak ártani Trumpnak. Kimondottan a republikánus jelölt lejáratására rendezkedett be a sajtó, ami úgy tűnik, visszaütött” – tette hozzá Dobozi.

De sokakban keltett ellenérzéseket a Trump ellen indított impeachment, vagyis az alkotmányos felelősségre vonási eljárás erőltetése is. A demokraták éveken keresztül próbálták ezzel a jogi eszközzel megbuktatni Trumpot, azonban végül minden próbálkozásuk megbukott.

Dobozi István szerint ráadásul sok demokrata csalódott a pártjában, annak élén ugyanis megfigyelhető egy markáns balratolódás. Ezt Trump igyekezett is hangsúlyozni kampánya során, mondván: Biden túl idős ahhoz, hogy féken tartsa a Demokrata Párt progresszív, Bernie Sanders szenátor és Alexandria Ocasio-Cortez képviselő nevével fémjelzett balos irányvonalát. Ráadásul a Sanders-tábor nem találta meg az ideális jelöltet Bidenben, így a progresszív szavazók egy része is valószínűleg otthon maradt. 

Az előrejelzések szerint a kertvárosban, elővárosokban élő nők döntik el a választást, azonban a jelek szerint őket sem sikerült mozgósítani. Pedig Trump nőellenes kiszólásai, illetve a koronavírus-járványt követő gazdasági válság is ezt indokolta volna

– így Dobozi.

A női voks sem jött be? 

Az Egyesült Államokban nemcsak több a női szavazó, de anyagi szempontból is őket érintette a legérzékenyebben a gazdasági válság. Az előrejelzett, nagy leszámolás azonban a jelek szerint elmaradt. Ennek egyik oka, hogy mindennek ellenére Trump gazdaságpolitikájának általában jó a megítélése. A járvány miatt a nemzetgazdaság az első negyedévben még romokban hevert, a harmadik és a negyedik negyedben azonban erősen visszapattant. A prognózisok szerint jövőre alig lesz visszaesés.

Az amerikai közvélemény betudta annak a járványt, a válságot, hogy az Isten büntetése volt. Senki más nem tudott rá felkészülni, mindenki bajban van. Mivel a gazdaság V alakban visszapattant, az első negyedéves visszaesést megbocsátották Trumpnak

– mondta az Indexnek a szakértő.