Trump ügyvédje az Indexnek: ez a hajó elment

2021.01.05. 18:02

Így zajlik az előválasztás

Jó ötletet talált ki az elnök, de a szavazatok egyszerűen nincsenek meg hozzá. Elméletileg lehetséges ugyan, hogy a képviselőház és a szenátus érvénytelenítse az elektori testületben született eredményt, de nem lesznek ehhez meg a szavazatok. Politikailag erre nincs esély

– mondta az Indexnek Alan Dershowitz, aki Donald Trump egyik ügyvédje volt az elnökkel szemben folytatott közjogi felelősségrevonási (impeachment) perben, de ez az ügyvéd volt az, aki O. J. Simpsont is védte korábban.  

A Harvard Egyetem jogászprofesszorát amiatt kerestük meg, hogy szerdán 11 republikánus szenátor obstrukcióval próbálja majd megakadályozni, hogy a kongresszus jóváhagyja Joe Biden az elektori szavazatokban számolt 306:232 arányú győzelmét Trump felett. 

Dershowitztól megkérdeztük, mi a véleménye arról, hogy Trump – telefonbeszélgetésük kiszivárgott leirata szerint – az utolsó pillanatban is győzködte Georgia szövetségi állam vezető választási illetékesét, hogy fordítsa meg a hivatalos eredményt, amely szerint Biden nyert ebben az államban. Az elnökhöz hasonlóan republikánus Brad Raffensperger nem volt hajlandó erre, noha Trump a kiszivárogtatás szerint hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött a beszélgetés során.

Nem voltam meglepve, hogy ezt tette. A telefonbeszélgetésben elhangzottak semmit nem tesznek hozzá ahhoz, amit az elnök korábban is közölt a Twitter mikroblogon. Amikor azt mondta (Raffenspergernek – a szerk.), hogy találjon neki szavazatokat, nem sugalmazta azt, hogy kreáljon is ilyeneket. Csak kifejezésre juttatta, úgy véli, vannak voksok, amelyeket nem számoltak össze. Büntetőjogilag ebben semmi kifogásolnivalót nem látok, az elnököt is megilleti a szólás szabadsága 

– mondta az Indexnek Dershowitz, hozzátéve, 

„az nem tetszett, hogy büntetőeljárással fenyegette meg az illetékest, mert ezzel túlment egy határon, de ez sem bűncselekmény”.

Biden lesz a befutó

Saját szerepéről a jogász azt mondta: csak ügyvédként védte Donald Trumpot az impeachment-perben, politikailag soha nem támogatta, sőt 2016-ban is Hillary Clintonra, Trump demokrata párti ellenfelére szavazott. Az alkotmány védelmében vállalta el Trumpot. 

Több mint negyven éve ismerem Joe Bident, és szerintem ő lesz az elnök

– mondta Dershowitz. 

Mint ismeretes, az amerikai kongresszus magyar idő szerint szerda este ül össze, hogy jóváhagyja az elektori testületben decemberben született eredményt. Ha megerősítik Biden győzelmét, ezzel az utolsó akadály is elhárul a 46. amerikai elnök január 20-i beiktatása elől. 

A szövetségi legfelső bíróság decemberben elutasította Trump keresetét, amelyben négy kulcsállamban, köztük Georgiában óvta meg a választási eredményt. 



  • Hírek
  • Hírek