Milliárdosok alakítják az amerikai elnökválasztási versenyt

2024.06.27. 11:35
Egyéni, szupergazdag adományozók – köztük Timothy Mellon – segítettek Donald Trump kampányának a múlt hónapban megelőzni Joe Biden amerikai elnök adománygyűjtő kampányát, de a demokraták támogatói szintén rengeteget költenek.

Donald Trump gyorsan eltüntette a Biden elnökkel szembeni támogatásbeli hátrányát, és már a második egymást követő hónapban megelőzte demokrata riválisát. Az adománygyűjtést jól szituált támogatók hada segítette, akik nem sokkal azután kezdtek milliókat adományozni, hogy a volt elnököt New Yorkban 34 bűncselekmény miatt elítélték.

A gazdag adományozók azonban még Biden mellett is kitartanak, akinek a kampánycsapata arra használta fel a korai nagy pénzügyi előnyét, hogy valódi „politikai gépezetet” építsen ki a kulcsfontosságú államokban. A novemberi siker részben azon múlhat, hogy melyik oldal tud továbbra is pénzt kérni milliárdos támogatóitól.

Trump és a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) – amely az adománygyűjtésért és a választási stratégiáért felel – a múlt hónapban 141 millió dollárt gyűjtött össze, míg Biden és a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) 85 millió dollárt. Egy június 20-án készült részleges számítás szerint Trump és az RNC összesen 170 millió dollárral rendelkezett, szemben Biden és a DNC 212 millió dollárjával.

Elítélése jót tett Trump pénztárcájának

A tehetős konzervatívok elkezdtek a zsebükbe nyúlni. Közülük a múlt hónapban Timothy Mellon, a rejtőzködő milliárdos volt a legjelentősebb, aki 50 millió dollárt adományozott egy Trump-párti adománygyűjtő szervezetnek. Ez minden idők egyik legnagyobb összegű választási adománya, amely azonnal érezhető hatással volt a kampányra. Röviddel a pénz átvétele után a szervezet 100 millió dollárt költött reklámokra. 

Az 50 millió dolláros nagyságrendű egyéni adományok ritkák az amerikai kampányokban. Hasonló méretű adományok olyan jelöltektől érkeztek, akik saját maguk finanszírozták kampányukat, vagy olyan családoktól, akik együtt adták ugyan, de technikailag felosztották egymás között a pénzt.

Mindebből az látszik, hogy sok adományozó túllépett a Trumppal kapcsolatos aggályain. Idetartoznak azok is, akik korábban nyilvánosan elítélték Trumpnak a 2020-as választási eredmény megdöntésére tett kísérleteit és a január 6-i fővárosi zavargásokban játszott szerepét. Köztük van többek között Steve Schwarzman, az egyik legnagyobb befektetési vállalat, a Blackstone vezérigazgatója, aki Joe Biden gazdasági, bevándorlási és külpolitikai programjával szembeni aggályaira hivatkozott, amikor a múlt hónapban bejelentette, hogy támogatja Trumpot.

Az antiszemitizmus drámai terjedése arra késztetett, hogy még sürgetőbben koncentráljak a közelgő választások következményeire

– mondta a zsidó származású Schwarzman, aki évtizedekre visszamenőleg a Republikánus Párt támogatója.

A támogatók közül sokan azt remélik, hogy Trump személyében a szabadpiacot támogató jelölt kerül a Fehér Házba – még akkor is, ha a tőzsde szárnyal Biden elnöksége alatt. Trump jelenlegi támogatói között sok a pénzügyi és olajmágnás, akik deregulációban reménykednek.

Közéjük tartoznak a kriptoközösség tagjai is. A Winklevoss ikrek, akiknek a Gemini nevű kriptotőzsdéje a szabályozó hatóságok nyomása alatt áll, néhány napja közölték, hogy mindketten 1 millió dollárt adományoztak Bitcoinban a volt elnök kampányának támogatására.

Azonban Biden adományozói is folytatják a harcot. Mike Bloomberg, New York volt polgármestere, a Bloomberg üzleti hírügynökség tulajdonosa nemrég közel 20 millió dollárt adott az elnök újraválasztási kampányára. Melinda French Gates, Bill Gates volt felesége pedig élete első politikai támogatását Bidennek adta.

Az idei választás olyan hatalmas következményekkel jár a nők és családok számára, hogy ezúttal nem tudok csendben maradni

– írta az X-en.

Mire költenek a jelöltek?

Az még továbbra is kérdés, hogy mennyire hatékonyan költik el a pénzt. Biden esetében a forrásokat egy helyi politikai gépezet kiépítésére és tévéreklámokra költik. De egyes demokrata tanácsadók – és persze a Trump-kampány tagjai – megjegyezték, hogy a nagy reklámköltések eddig nem sokat mozdítottak Biden közvélemény-kutatási számain.

Trump esetében a pénz nagy része szintén reklámokra megy – de arra is, hogy kifizesse komoly jogi költségeit, amelyek így tompítják a megújult pénzügyi támogatás hatékonyságát.

volt elnök ellen négy vádemelés történt, és belső források szerint csak 2023-ban mintegy 50 millió dollárt költött az adományozók pénzéből ügyvédi számlákra és a nyomozással kapcsolatos kiadásokra.