Mindkét jelöltet utálják, mégis ők fogják eldönteni az amerikai választásokat

GettyImages-1229229129
2024.06.27. 20:24
A két nagy párt jelöltjét elutasítók valószínűleg kritikus szavazóblokknak bizonyulnak novemberben Amerikában. Olyan csoportról van szó, amely egy szoros választáson meghatározhatja a végeredményt, különösen az olyan kiemelten fontos államokban, mint Wisconsin – és a többi, úgynevezett csatatérállam –, ami mindkét kampány részéről jelentős figyelemnek örvend.

Azokban a csatatér- vagy billegő államokban, amelyek hagyományosan nem számítanak egyik nagy párt fellegvárának sem, és amelyek hagyományosan eldöntik az elnökválasztás végeredményét, az előző választás eredményei alapján többen vannak a harmadik jelöltre szavazó választók, mint amekkora különbség volt Trump és Biden eredménye között. A hét ilyen államból ez volt az eredmény Arizonában, Georgiában, Wisconsinban, Észak-Karolinában és Pennsylvaniában. A két kivétel Nevada – ahol meglehetősen kicsi volt a különbség a két érték között – és Michigan. A legutóbbi választáson ezekben államokban – Észak-Karolina kivételével – Joe Biden nyert.

A választások napjáig kevesebb mint öt hónap van hátra. A The Washington Post a Wisconsin államban lévő Hudsonben készült riportja szerint a választók egyre inkább azzal vannak elfoglalva, hogy melyik opció – a 81 éves Biden elnök vagy a 78 éves Donald Trump volt elnök – „a kisebb rossz, akire szavaznunk kell”.

A 2020-as választásokon Hudsonben – a Wisconsint Minnesotától elválasztó St. Croix folyó partján fekvő városban – szűk 155 szavazattal Trump nyert Bidennel szemben. Majdnem kétszer annyi, 308 hudsoni szavazó voksolt harmadik jelöltre.

Most ezek a szavazók, akik mindkét nagy párttal elégedetlenek, ismét ugyanabból a két lehetőségből választhatnak, és ismét nagymértékben csalódottak.

Éjszakánként imádkozom, hogy jöjjön valaki más, és azt hiszem, még sok időnk van arra, hogy egy fiatal felemelkedjen. Remélem, hogy nem csupán ez a két választásunk lesz

– mondta Sue Daniels, 64 éves hudsoni háztartásbeli, aki hozzátette, hogy 2020-ban a fogát szívva szavazott Trumpra, most pedig teljesen bizonytalan.

Daniels szerint mindkét férfi túl öreg – különösen Bidenről nem hiszi, hogy „önállóan hoz döntéseket” –, és úgy véli, Michelle Obama, a volt first lady „minden tekintetben jobb jelölt lenne, mint Biden”.

A lap a városban több mint 60 interjút készített, amelyekben az emberek a lemondástól és a megdöbbenéstől a hitetlenségig és a dühig terjedő érzésüket fejezték ki a választásokkal és a jelöltekkel kapcsolatban.

A Washington Post–Schar School Deciders hat kulcsfontosságú államban végzett, a 2024-es elnökválasztást valószínűleg eldöntő szavazókra összpontosító felmérése szerint az egyik jelöltet sem preferáló szavazók nagyobb valószínűséggel kerülnek ki a fiatalabbak, a spanyol ajkúak, a feketék, a nagyobb városokban élő nők, és a vallási hovatartozás nélküliek közül. 

A kisebbik rossz választása

A mindkét jelöltet elutasító szavazók bázisa azonban nem monolitikus. Vannak, akik egyik jelöltet sem kedvelik, de megbékéltek azzal, hogy arra szavaznak, akit mégis jobban kedvelnek közülük. Mások mélységesen megvetik Bident és Trumpot, és dühösek, hogy a „a kettő közül a kisebbik rosszra” kell szavazniuk. Egyesek azt tervezik, hogy nem szavaznak vagy egy harmadik párt jelöltjét választják, legyen az a független Robert F. Kennedy Jr. vagy valaki más.

A Times–Siena közvélemény-kutatás szerint azonban ezek a választók különösen nagy valószínűséggel hagyják el Trumpot, aki a korábban őt támogatók több mint egyötödét veszítette el. Ennek a csoportnak nagyjából a fele mondta azt, hogy most inkább Bidenre szavaz, míg a másik fele azt, hogy továbbra is bizonytalan.

Hudsonben a szavazók gyakran említették Biden és Trump életkorát is aggodalomra okot adó tényezőként, bár sokan úgy jellemezték a kérdést, hogy Biden esetében ez a kérdés sokkal aggasztóbb.

  • Egyébként sok szavazó Biden esetében az izraeli–gázai háború kezelését vagy a gazdaságot említette olyan okként, amiért nem szívesen támogatná őt,
  • míg a Trump iránti vonakodásuk nagyrészt jellem- és viselkedésbeli kérdésekből fakad.

A Hudson belvárosában lévő régiségbolt eladója, Kimberly Nelson demokrataként jellemezte magát, és 2020-ban Bidenre szavazott, de most nagyon szomorúnak és dühösnek érzi magát.

Ez olyan, mintha Sztálin vagy Hitler között kéne választanod. Melyiket választanád?

– kérdezte.

A Post–Schar School felmérése 3513 regisztrált szavazó megkérdezésével készült Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában, Pennsylvaniában és Wisconsinban. Ez a hat állam 2020-ban szűken Bidenre szavazott, de közülük öt 2016-ban Trumpot támogatta. A közvélemény-kutatás egy olyan csoportra összpontosított, amelynek tagjai csak szórványosan vesznek részt a választásokon, vagy akik nem elkötelezettek Trump vagy Biden mellett.

Ezekben az államokban szinte minden ötödik szavazó mindkét jelöltet elutasítja (18 százalék), és ők azt mondják, hogy elégedetlenek lennének, ha novemberben akár Trump, akár Biden nyerné a választást.

Eltérő megközelítések

Molly Murphy, az Impact Research elnöke és a Biden-kampány közvélemény-kutatója szerint a nem elkötelezett szavazók „gyűlölik Trumpot és nem kedvelik Bident, ami két nagyon különböző dolog… Sokkal erősebb érzéseik vannak Donald Trumppal kapcsolatban, és mindennél jobban szeretnék, ha Donald Trump nem lenne elnök”.

Nem kell feltétlenül egyetérteni Joe Bidennel sok mindenben, de ha valakit érdekel a demokráciánk jövője, ha érdekli a jogállamiság, ha érdekli Amerika helye a világban, akkor Joe Biden mellé fog állni

– mondta Michael Tyler, a Biden-kampány kommunikációs igazgatója, kifejtve az üzenetet, amely szerinte hatásos ezeknek a szavazóknak a körében.

A Trump-kampány eközben azt mondja, hogy amikor ezek a szavazók elutasítják Bident – az életkori aggályok után –, az szinte mindig politikai okokból történik, míg Trumpot a tweetjei és a személyisége miatt nem kedvelik. Az ő kihívásuk az, hogy csökkentsék a Trump személyiségével kapcsolatos aggodalmak és a munkája iránti elismerés közötti szakadékot.

A bizonytalan szavazók természetüknél fogva késői döntéshozók – még saját választásukkal is elégedetlenek –, nem kedvelik a politikát, és csak az utolsó pillanatban döntenek. Mindkét kampány szerint kritikus fontosságú az ő célzott elérésük és a közösségeikben való erőteljes jelenlét.

(Borítókép: Donald Trump és Joe Biden 2020. október 22-én Nashvilleben, Tennessee államban. Fotó: Jim Bourg / Pool / Getty Images)