Donald Trump újabb vitára hívta ki Joe Bident

2024.07.05. 19:21
A republikánus elnökjelölt egy újabb, mindent eldöntő vitára hívta ki Joe Bident. Donald Trump szerint az amerikai elnök „bebizonyíthatná alkalmasságát vagy annak hiányát″.

Sokakban megkérdőjeleződött Joe Biden amerikai elnök jelöltsége és alkalmassága, miután siralmas teljesítményt nyújtott a múlt héten megrendezett televíziós vitán. A Fehér Ház szerdán hivatalosan is cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek Joe Biden visszalépésének reális lehetőségéről szólnak. Donald Trump és kampánya szintén abban reménykedik, hogy Biden elnök versenyben marad, mivel úgy vélik, hogy Trump még bűnügyi elítélése és más vádak ellenére is legyőzheti őt.

A volt amerikai elnök csütörtök délután saját közösségi médiafelületén, a Truth Social oldalon hívta ki egy újabb televíziós vitára Joe Bident – számolt be róla a New York Post.

Donald Trump szerint Bidennek egy újabb, „mindent eldöntő” vitában kellene bizonyítania „alkalmasságát vagy annak hiányát”. 

A volt elnök új szabályokat is javasolt a vitához, ahol csak ketten állnának a színpadon, moderátorok nélkül. „Milyen nagyszerű este lenne. Csak mi ketten, egy az egyben, egy jó, régimódi vitában, ahogy régen. Bármikor, bárhol” – fejtette ki Trump. 

A volt elnök ötletére Joe Biden és a Fehér Ház egyelőre nem reagált. A második vitáról korábban már mindkét politikus kampánya megállapodott, így legkésőbb helyi idő szerint szeptember 10-én, este 9 órakor ismét a nézők előtt bizonyíthat Donald Trump és Joe Biden.

Joe Biden botrányosan szerepelt az elnökjelölti vitán

Amint arról az Index is beszámolt, június 27-én, helyi idő szerint este tartották Donald Trump és Joe Biden első 2024-es televíziós vitáját a CNN hírtelevízió stúdiójában. A csatorna megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a nézők 67 százaléka Donald Trumpot látta a vita győztesének. A regnáló elnök pedig még saját kampánycsapata szerint is nagyon rossz formában volt.

A demokraták programpontjai helyett inkább a jelenlegi elnök mentális rátermettsége és egészségügyi alkalmassága vált kérdésessé. Joe Biden elnök a vitát rögtön egy baklövéssel kezdte, amikor azt állította, hogy 15 ezer munkahelyet teremtett, miközben a helyes szám 15 millió.

joe Biden halk, akadozó hangon és tátott szájjal, bámészkodó tekintettel lépett a színpadra.

Néha nehezen tudta befejezni a gondolatait, és olyan kérdésekben, mint az abortusz, ahol a demokraták előnyben vannak, teret engedett ellenfelének. A vitát részletesen bemutattuk tudósításunkban.

Az Egyesült Államok elnöke az időeltolódással magyarázta botrányos szereplést, ugyanis a vita előtti két hétben többször is Európában járt. Joe Biden elismerte, hogy ez rossz döntés volt. 

Nem hallgattam a stábomra […] és aztán majdnem elaludtam a színpadon – fogalmazott az elnök. Hozzátette, hogy ez nem mentség, csupán magyarázat a történtekre. Az elnök ezután elnézést is kért a rossz szereplésért, és közölte: „kritikus” fontosságú, hogy megnyerje az idei elnökválasztást.