Fronton harcoló ukrán katonák mondtak ítéletet Joe Biden elnökjelöltsége felett

GettyImages-2161175797
2024.07.14. 07:09
Ukrajnában aggodalommal figyelik Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnökének jelölti teljesítményét a 2024-es amerikai elnökválasztáshoz közeledve. Ukrán katonák, valamint az ukrajnai politikai és üzleti élet képviselői mondták el véleményüket a demokrata államfőjelölt, a republikánus Donald Trump volt elnök ellenfelének közelmúltbeli politikai teljesítményéről.

Miközben az amerikai Demokrata Párt szövetségesei egyre inkább azt követelik, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok regnáló elnöke, demokrata jelöltje lépjen vissza a közelgő, novemberi elnökválasztáson, a frontvonalakon harcoló ukrán katonák szintén aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi amerikai vezető újraválasztása esetén képes-e segíteni őket „a második világháború óta legvéresebb európai háborúban” – írja a The Kyiv Independent ukrán hírportál szombati cikkében.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Joe Biden június végén sokak szerint katasztrofális teljesítményt nyújtott a kihívója, Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus államfőjelölt elleni választási vitán, ezzel pedig táptalajt szolgáltatott azoknak a pletykáknak, amelyek szerint idős kora miatt mentálisan alkalmatlan az Egyesült Államok vezetésére. Az elnökre ezért fokozott figyelem összpontosult a július 9. és 11. között tartott, 2024-es washingtoni NATO-csúcstalálkozón. A 81 éves politikus keddi nyitóbeszédét a világ a feszült geopolitikai környezetben aggodalommal figyelte, azonban az államfő igyekezett erőt és összetartást mutatni a szövetségeseknek.

Nem így történt azonban a csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján, amit ráadásul többen az amerikai elnök politikai pályafutásának egyik legnagyobb téttel bíró beszédeként vártak. Joe Biden akkor ugyanis összekeverte Kamala Harrist, a regnáló kormány alelnökét és ellenfelét, a republikánus Donald Trumpot, valamint nem sokkal a beszéde előtt is hasonló hibát követett el, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nevezte.

Joe Biden idős kora és állítólagos egészségügyi problémái kétségeket ébresztettek, Ukrajna is aggódik kulcsfontosságú partnere potenciális politikai instabilitása és a választások kimenetelétől függően az amerikai katonai és pénzügyi segélyekkel kapcsolatos lehetséges problémák miatt. A The Kyiv Independent által megkérdezett ukrán katonák attól tartanak, hogy Ukrajna legfőbb nyugati szövetségese – egyben az orosz támadások visszaszorításához szükséges fegyverek fő forrása – azt kockáztatja, hogy egy olyan vezető kerül az elnöki székbe, aki nem eléggé koherens a kormányzáshoz, és nem képes legyőzni Donald Trumpot. Ennek ellenére Biden eddig elutasította a lemondást.

Úgy vélem, hogy Bident sürgősen el kell távolítani

– mondta a hadsereg szabályai szerint névtelenül nyilatkozó Pavlo, az ukrán 63. gépesített dandár Donbászban bevetett altisztje az ukrán portálnak.

Joe Biden 81 éves korára utalva hozzátette, hogy „bármelyik értelmes demokrata jobb lenne nála”. Úgy véli, hogy az amerikai elnök teljesítménye a jelölti vitán és a július 11-i sajtótájékoztatón „nagyon rossz” volt. „Rossz véleményem van Trumpról, és remélem, hogy nem kerül hatalomra” – mondta Pavlo. „Hiszem, hogy az amerikaiak nem fognak rá szavazni, mert vannak bölcs emberek az Egyesült Államokban” – fogalmazott.

Oleh, a 110. különleges gépesített dandár kötelékében dolgozó drónkezelő azt mondta, hogy „a kettő [Joe Biden vagy Donald Trump – a szerk.] közül én Bident választanám”. „A kora és azon tény ellenére, hogy aktívabbnak kellene lennie, ő Ukrajna barátja, míg Trump populista – lehet, hogy [Donald Trump – a szerk.] jó üzletember, de a jó üzletember és a jó elnök két különböző dolog” – tette hozzá.

Hangsúlyozta azonban, hogy Joe Biden „sajnos már öreg”, és „szükségünk van valakire, aki aktívabb, produktívabb és fiatalabb”.

Más ukrán katonák, mint például Marian, aki korábban a 47. különleges gépesített dandárnál szolgált, lekicsinyelte a demokraták jelöltjének baklövéseit, ehelyett inkább azért bírálta, hogy korlátozta az amerikai fegyverek használatát orosz területen, ellehetetlenítve, hogy az ukrán hadsereg visszaszorítsa a támadókat, és megvédje az országot „a népirtó háborúval” szemben.

Nem azért adnak nekünk fegyvereket, hogy nyerjünk, hanem hogy ne veszítsünk

– fogalmazott az ukrán katona.

Az ukrán politikai és üzleti élet képviselői osztották az amerikai választások előtti fenyegető bizonytalanság miatti aggodalmakat. „Alig több mint 100 nap van hátra az amerikai választásokig, Ukrajna nagyon közelről figyeli, hogyan alakulnak az események az Atlanti-óceán túloldalán” – mondta Andy Hunder, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ukrajnai elnöke. „A stratégák vakargatják a fejüket, hogy milyen lehet a november 5. utáni amerikaiukrán kapcsolat. Sok forog kockán, hiszen Oroszország célja Ukrajna megsemmisítése, ezért a megfelelő partnerség és koalíció kiépítése, amely a bizalmon és a kölcsönös megértésen alapul, elengedhetetlenül fontos” – fogalmazott.

„Hogy őszinte legyek, a tegnapi [a 2024-es washingtoni NATO-csúcstalálkozó július 11-i záró sajtótájékoztatója – a szerk.] sajtótájékoztató kudarc volt, nem hiszem, hogy túl jól nézett ki” – mondta az ukrán parlament egyik forrása az ukrán portálnak. „A választások előtt ennek egy győztes csúcstalálkozónak kellett volna lennie [Joe Biden – a szerk.] számára, de sajnos ez az egész csak ismét aláhúzta az összes olyan problémát, ami a vitában megjelent” – tette hozzá.

Instabil az amerikai helyzet, nincs idő Ukrajnára

Egy, a Zelenszkij-kormányzathoz közel álló megszólaló úgy véli, hogy az amerikai helyzet „az ukrán valóság és a washingtoni politika közötti szakadékot” mutatja. „Úgy gondolom, hogy Washington a szokásos módon folytatja az üzletet” – mondta a forrás.

Néhány washingtoni tisztviselő úgy érzi, hogy a háborút megnyerték, holott a valóságban a háborúnak még messze nincs vége Ukrajnában. A NATO-csúcson az volt az érzés, hogy minden ideiglenes, mert Trump bejön a képbe, és mindent megváltoztat

– közölte a névtelenséget kérő nyilatkozó.

Az ukrán civil társadalom egyik vezető képviselője, aki a téma érzékenysége miatt szintén nem kívánta magát megnevezni, azt mondta, hogy a választásokra való összpontosítás miatt nem vár a közeljövőben határozott pozitív lépéseket Ukrajnában. Az Egyesült Államokban uralkodó instabil helyzet negatívan befolyásolja az ukrajnai helyzetet is – mondta.

Jelenleg gyenge elnökük és gyenge kormányuk van, és a választásokra összpontosítanak

– tette hozzá, és felhívta a figyelmet arra, hogy emiatt Amerikának kisebb befolyása van az ukrajnai reformokra. De ha Trumpot megválasztják, akkor egyáltalán nem lesz érdekelt a reformok előmozdításában – érvelt a megszólaló.

Volodimir Fesenko ukrán politikai elemző egyetértett azzal, hogy „az amerikai instabilitással kapcsolatos problémák nagy kihívást jelentenek számunkra”. Úgy látja, hogy a háborúban álló országnak nyújtott támogatást alááshatja az is, ha a választások politikai válságot váltanak ki az Egyesült Államokban. A politikai elemző szerint a Joe Biden egészségével kapcsolatos aggodalmak növekedésével a választók kevésbé lesznek motiváltak arra, hogy rá szavazzanak, de „a demokratáknak nincs olyan erős jelöltjük, aki legyőzhetné Trumpot”. Úgy gondolja, hogy mind Biden, mind Trump problémákat jelent Ukrajna számára. „Biden álláspontja nagyon óvatos, és nem mindig következetes” – közölte az elemző, kijelentve, hogy

a Biden-kormányzat célja, hogy Ukrajna ne veszítsen, de nincs stratégiája a győzelemre.

A fő probléma Donald Trumppal szerinte a kiszámíthatatlansága. Bár nem ért egyet azzal a nézettel, hogy a republikánus politikus oroszbarát, ugyanakkor úgy látja, hogy ukránbarát és ukránellenes csoportok is vannak körülötte.

Jevhen, az ukrán 25. légidandár drónmérnöke csatlakozott Fesenko véleményéhez, miszerint mind Biden, mind Trump miatt aggályok merülnek fel. „Biden nagyon hasznos volt Ukrajna számára a háború alatt, de nem harcolt elég határozottan Oroszország ellen” – mondta a katona. Sajnálatát fejezte ki, hogy a demokraták nem készítettek elő egy erősebb és fiatalabb jelöltet. Jevhen reméli, hogy Kamala Harrist fogják támogatni, „aki jobb elnök lenne mindkettejüknél”.

Meg kell tanulni kommunikálni Trumppal

Az ukrán portál egy volt ukrán külügyminiszter véleményét is kikérte, aki úgy vélekedett, hogy az amerikai választásokkal kapcsolatos félelmek túlzóak, és a közelmúltbeli európai választásokra mutatott rá, ahol „az Oroszországgal baráti viszonyban álló jobboldali politikai csoportokkal kapcsolatos aggodalmakról kiderült, hogy nem indokoltak, mivel a szavazók támogatottsága kisebb volt a vártnál”.

Szerinte ha Donald Trumpot megválasztják, az ukrán politikusoknak egyszerűen meg kell tanulniuk kommunikálni vele. Azt látja, hogy az exelnök üzletember, aki a politikai haszonszerzésre összpontosít, az ideológiai aggályok másodlagosak.

„Minél hamarabb rájönnek az ukrán politikusok, hogyan kell Trumpot üzletemberként kezelni, annál jobb” – mondta a forrás. „Ki kell találniuk, hogy mit lehet kihasználni [a Trumppal folytatott tárgyalásokon – a szerk.]” – tette hozzá.

Nem minden ukrán katonának volt alkalma végignézni Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közelmúltbeli sajtótájékoztatóját, mivel túlságosan elfoglaltak voltak a harctéren. Egyikük, Valentin, az ukrán 72. gépesített dandárból azt mondta, hogy „bármi történjék is, mi itt fogunk állni a végsőkig, mert nekünk kell elvégezni ezt a piszkos munkát”.

Mikola Melnyik volt ukrán parancsnok, aki ismét az Ukrajna elleni orosz háború frontvonalában harcol, úgy fogalmazott, hogy „az ukrán katona köteles mindennap amerikai testvéreinkhez, az Egyesült Államok egyszerű polgáraihoz fordulni, mert Ukrajna most azokért az értékekért harcol, amelyekre az Egyesült Államok épült – demokrácia, szabadság, egyenlőség”. Azt mondta, hogy „fontos, hogy az amerikai választók felismerjék, hogy az USA vagy velünk harcol – nem pedig a hátunk mögött –, vagy Ukrajna veszíteni fog, és Oroszország más NATO-országokat fog megtámadni, és akkor az amerikaiaknak koporsóban kell majd eltemetniük a katonáikat”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Joe Biden 2024. július 12-én. Fotó: Bill Pugliano / Getty Images)