Joe Biden szerint Trump retorikája a felelős az erőszakért, nem lép vissza a demokrata elnök

2024.07.16. 07:46

Helyi idő szerint július 15-én, hétfő este kilenc órakor adott egy közel egyórás interjút Joe Biden amerikai elnök az NBC riporterének, Lester Holtnak. Ez volt az amerikai elnök első interjúja azóta, hogy kihívója, a republikánus Donald Trump ellen támadást követtek el, illetve a második a kettejük katasztrofálisan sikerült június végi vitája óta, ahol míg a korábbi elnök gyakran hazudott, addig Biden többször is belegabalyodott gondolataiba.

Nem véletlen, hogy az interjúban mindkét kérdés szóba került – a támadás már az első kérdésként. Biden kijelentette, örül, hogy Trump életben maradt, emellett részleteket is elárult az eset utáni telefonbeszélgetésükből is.

A beszélgetésben ezenkívül szóba került az amerikai társadalom polarizációja és az ebből következő politikai erőszak; hogy mennyire érzi magát biztonságban a titkosszolgálat védelmében; a Republikánus Párt több tagjának és támogatójának a merényletkísérletre adott reakciója, miszerint szerintük ahhoz a demokraták és magának az elnöknek a retorikája vezethetett; illetve hogy Biden versenyben marad-e az immáron láthatóan megkopott mentális képességei ellenére.

Biden nyugalomra int, de szerinte Trump továbbra is veszélyt jelent

Holt elsőként arról kérdezte az elnököt, milyen hangulatú volt a beszélgetésük Trumppal azután, hogy egy pennsylvaniai gyűlésén egy 20 éves fiatal több lövést is leadott, ami következtében a korábbi elnököt a fülén érte találat, míg a közönségből egy személy életét vesztette, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedve kórházba kerültek.

Biden elmondta, Trumppal szívélyes beszélgetést folytattak, és elárulta, aggódott kihívója egészségéért.

Elmondtam neki, hogy mennyire aggódtam és hogy meg akartam győződni arról, hogy jól van. Azt mondta, jól van, és megköszönte, hogy felhívtam. Elmondtam neki, hogy szó szerint benne volt Jill [a first lady, Biden felesége – szerk.] és az én imáimban, és reményemet fejeztem ki, hogy az egész családja átvészelte azt

– fogalmazott Biden, aki elárulta azt is, a lövések idején Delaware-ben tartózkodott, és milyen reakciót váltott ki belőle a merényletkísérlet.

Biden szerint az erőszaknak nincs helye a politikában, és szerinte túl általánossá vált, ahogy arról beszélnek.

Utóbbit illetően nem kizárólag a mostani merényletkísérletet hozta fel példának, hanem a Capitolium ostromát, de a 2017-es charlottesville-i esetet is felelevenítette, amikor egy republikánus szavazó autóval hajtott a békésen vonuló antifák ellentüntetésébe egy ember halálát okozva, miközben további 35 megsérült.

Heather Heyer emlékműve. 2017. augusztus 12-én egy autó szándékosan belehajtott egy embertömegbe, akik békésen tiltakoztak a virginiai Charlottesville-ben
Heather Heyer emlékműve. 2017. augusztus 12-én egy autó szándékosan belehajtott egy embertömegbe, akik békésen tiltakoztak a virginiai Charlottesville-ben
Fotó: Bill Tompkins / Getty Images Hungary

Az akkoriban elnöki pozíciót betöltő Trumpnak Biden most is odaszólt. Mint arra emlékeztetett, Trump reakciója az esetre az volt, hogy „mindkét oldalon nagyon jó emberek vannak”, miközben Biden szerint a fáklyákkal, horogkeresztes zászlókkal vonuló tömeg nem hasonlítható össze a békésen vonuló ellentüntetőkkel, és szerinte erre nem lehet mentség – hozzátette, a charlottesville-i eset járult hozzá ahhoz, hogy 2020-ban elinduljon a demokrata előválasztáson.

Biden szerint nem ő, hanem Trump hergeli az amerikaiakat

Holt ezután rákérdezett, mennyire járulhatott hozzá a mostani merénylethez Biden retorikája, aki korábban Trump lehetséges visszatérését egzisztenciális fenyegetésnek nevezte, a merénylet előtt egy héttel egy háttérbeszélgetésen pedig azt mondta, ideje, hogy Trumpot a célkeresztbe vegyék (Biden a bull's eye kifejezést használta – a szerk.).

Biden szerint rossz szavakat használt, elismerte hibáját. Kontextusában úgy értette, hogy ideje lenne Trump programjával foglalkozni, illetve azzal, amit a volt elnök tervez, amennyiben visszatérne a Fehér Házba.

Itt egyébként Biden a bull's eye kifejezést összekeverte a crosshairs-szel,

míg előbbi azt jelenti, hogy célkeresztjébe, fókuszába kerülni, addig utóbbi azt, hogy egy olyan szituációba kerülni, hogy valakinek a gyűlöletének, erőszakának vagy hibáztatásának a célpontja vagy áldozatává válik.

Biden szerint nem az ő, hanem Trump retorikája járult hozzá a jelenlegi állapotokhoz.

Nem én vagyok az a fickó, aki azt mondta, hogy diktátor akar lenni az első napon. Nem én vagyok a fickó, aki nem lenne hajlandó a mostani választás eredményét automatikusan elfogadni. Nem csak akkor szeretheted az országod, ha te nyersz

– fogalmazta meg kritikáját Trumppal szemben Biden, majd hozzátette, szerinte amikor arról beszél, hogy Trump veszélyt jelent a demokráciára, az igaz, mivel kihívója olyan retorikát alkalmaz, mint hogy vérfürdő lesz, ha veszít, vagy hogy a Capitolium ostroma miatt elítélteket szabadon engedné, amennyiben győz, amivel szerinte tovább gerjeszti az indulatokat.

Ezután kérdezője közbevetett, hogy ez nem úgy hangzott, mintha Biden szeretné letekerni a jelenleg felfokozott érzelmeket, amire az elnök úgy reagált, hogy pedig ez a célja, majd ezután visszautalva előző gondolatára, kijelentette, hogy a demokráciaellenes kijelentésekkel kéne felhagyni, mivel szerinte az fokozza inkább a további erőszakot.

Ezután Biden Trump szlogenje, a Make America Great Again után MAGA-nak nevezett Trumphoz lojális republikánusokat arra szólította fel, hogy fogadják el a választás eredményét, bármi is lesz az.

Biden egyébként kérdésre elárulta, ő azzal próbálja hűteni a kedélyeket, hogy csak olyan dolgokról beszél, ami az amerikai közvéleményt érdekli – szerinte pedig az, hogy egy jelölt elfogadja-e egy választás eredményét, az ilyen, de itt felhozta az amerikai határral kapcsolatos vitákat is, ahol a republikánus kihívóját azzal vádolta meg, lázítóan beszél, hogy a határkérdés témakörében kártevőknek nevezi a migránsokat.

Biden nem tudja, milyen hatással lehet a választásra a merényletkísérlet

A beszélgetés második része leginkább arról szólt, hogy milyen következményei lehetnek a Trump elleni merényletnek, illetve maga Joe Biden mennyire érzi magát biztonságban a titkosszolgálatok védelmében.

Előbbi kérdést illetően Biden nem akart találgatásokba bocsátkozni, mint fogalmazott, „ezt nem tudom, de ön sem tudhatja”.

Holt visszakérdezése után Biden annyit reagált, hogy mindössze két dolgon gondolkozott a merényletkísérlet után. Először is, hogy Trump jól van-e, ami állítása szerint az első számú fontosságú volt, másodjára pedig azon, hogy ezután milyen védelmet kapnak majd a jelenlegi és korábbi elnökök és alelnökök. Itt visszatért a szerinte uszító retorika kérdésére is.

Biden szerint korábban elképzelhetetlen volt az amerikai politikában, hogy olyan kampánytáblák legyenek, ahol a másik párt jelöltjét nem csak kritizálják, hanem egyenesen azt mondják neki, hogy b*ssza meg

– utalva arra, hogy nagyon sok helyen lehet kapni F*ck Biden feliratú táblákat és zászlókat, amik Trump rendezvényein gyakori visszatérő elemek.

Ez a fajta retorika lázító és egyfajta gonoszság. Ez teljesen más, mint amikor valaki azt mondja, hogy »nézze, én nem értek egyet Trumppal azzal, ahogyan ő elképzeli az adóztatást, hogy ötbillió dolláros adócsökkentést adna azoknak, akik már jelenleg is nagyon sok pénzt keresnek«. Ez nem a munkásosztálybeli emberekre összpontosít

– véli Biden, aki elmondta, hogy a vitán ő olyan szakpolitikai kérdésekről szeretett volna beszélni, ami kapcsán Trump szerinte megosztja az országot és köze van a demokráciához.

Ezután a titkosszolgálatok helyzetére térve Biden elmondta, már két találkozója is volt az FBI, illetve a különböző titkosszolgálati szervek vezetőivel, akiktől egy teljesen független elemzést kért, hogy mi történhetett Pennsylvaniában.

Holt kérdésére Biden azt is elárulta, hogy ő elégedett a védelmével és biztonságban érzi magát – mint emlékeztetett, az első lövések után több ügynök is rögtön Trump elé vetette magát, és készek voltak feláldozni saját életüket Trumpért.

Biden nem lép vissza, szerinte jó mentális egészségnek örvend

A beszélgetés végén Biden mentális egészsége is szóba került. Mint arra Holt felhívta a figyelmet, az utóbbi időben több szövetségese is felvetette Biden visszalépésének a lehetőségét, és arra várnak, hogy erről maga az elnök döntsön.

Biden elárulta, a Trump elleni merényletkísérlet nem volt hatással korábbi döntésére és továbbra is versenyben marad.

Biden szerint jelenleg a közvélemény-kutatások szerint nincs túl nagy különbség közte és kihívója között, és azt már korábban tudni lehetett, hogy szoros verseny lesz a két jelölt között.

Az elnök azzal érvelt maga mellett, hogy szerinte Franklin Roosevelt óta nem volt ilyen sikeres elnöke Amerikának, mivel úgy látja, ennyi fontos jogszabályt nem sikerült elfogadnia senkinek. Azonban Biden úgy érzi, a munkáját még nem fejezte be, ezért is kér újabb felhatalmazást az amerikaiaktól.

A legutóbbi, június végi vitáról szóló kérdésre elárulta, azt még továbbra se nézte végig, csak darabokat látott belőle – erről már a legutóbbi interjúján is szó esett –, és szerinte azt neki nem is muszáj visszanéznie. Amikor Holt felvetette, hogy így láthatná, amit mások láthattak, miszerint a vita során Biden „zavartnak tűnhetett”, kisebb vitába került interjúztatójával.

Lester, nézze. Miért nem arról a 18...28 hazugságról beszéltek, amit [Trump] mondott? Mit gondol azokról? Miért nem erről beszél a sajtó? Bizonyított, hogy 28 alkalommal hazudott a vitán. Volt egy rossz estém, nem éreztem jól magam. Elrontottam

– fogalmazott Biden, majd pedig Holt további kérdéseire, hogy esetleg így másképp látná önmagát, az elnök azt válaszolta, nem kell visszanéznie, hiszen ott volt a vitán, majd pedig kisebb nézeteltérésbe kerültek arról, hogy a sajtó foglalkozott-e Trump hazugságaival.

Ugyanakkor Biden kitért arra is, hogy szerinte jogos-e arról beszélni, hogy túl idős lehet elnöknek. Szerinte valóban legitim kérdésfelvetés, de szerinte egyrészt Trump mindössze három évvel fiatalabb nála, másrészt pedig szerinte a kora helyett teljesítménye alapján kéne megítélni, és az amerikaiaknak az alapján kéne választaniuk elnököt.

Zárásként még kitért JD Vance-re, Trump alelnökjelöltjére, aki Biden szerint ugyan korábban mondott dolgokat Trumpról, de azóta teljesen magáévá tette Trump nézeteit, miszerint nincs klímaváltozás, korlátozni kell az abortuszt – szerinte Trumpnak csak olyan alelnöke lehet, aki teljesen átveszi a kihívójának világnézetét.

Majd Biden azzal zárta a beszélgetést, hogy aláhúzta: mentálisan teljesen ép és jól van – szerinte ezt az eddigi kampányrendezvényei vagy a NATO-csúcs utáni sajtótájékoztatója is bizonyítja.

– Igen, de ha továbbra is folytatja a kampányt és hivatalosan is jelölik elnöknek, mi fog történni, ha megint lesz egy olyan epizódja, mint amit a vitán láttunk?

– Nem tervezem, hogy legyen még egy olyan szintű teljesítményem

– zárták a beszélgetést.