Donald Trump: Rögtön tudtam, hogy ez nagyon komoly

2024.07.19. 07:10

A Republikánus Párt jelölőgyűlésén állt először pódiumra Donald Trump egykori elnök, mióta múlt héten egy 20 éves merénylő egyik gyűlésén megpróbált végezni vele. Trump szerint élete pár centiméteren múlt, de szerinte az isteni gondviselés megmentette. Beszédében emellett kijelölte mozgalma élére utódját J.D. Vance személyében, illetve azt ígérte, ha megválasztják, minden amerikai elnöke lesz.

Július 15-én hétfőn kezdődött és csütörtök este zárult a Republikánus Párt jelölőgyűlése, amit idén Wisconsin államban legnépesebb városában, Milwaukee-ban rendeztek. A küldöttek, a párttagok, a párthoz közelálló véleményvezérek és az újságírók azért gyűltek össze, hogy hivatalosan is elnökjelöltükké válasszák az előválasztásokat végig magabiztosan domináló egykori elnököt, Donald Trumpot, aki a jelölőgyűlés előtti merénylete óta először szólalt meg.

Trump a zárónapon, csütörtökön állt tartott beszédet (magyar idő szerint pénteken hajnali fél ötkor állt a pódiumra), ami kapcsán előzetesen azt ígérte, a merényletkísérlet miatt jóval visszafogottabb retorikát használ majd felszólalása során, Joe Biden amerikai elnök kritizálása helyett inkább az ország egyesítésére fog fókuszálni,

ugyanakkor miközben a többi felszólaló is szolidabb felszólalást ígért, ezt végül Trump se tartotta be teljes mértékben.

A korábbi elnök beszédének első részében valóban sokkal visszafogottabb hangot ütött meg, kitérve az ellene irányuló merényletre, ígéretet téve az Egyesült Államok egyesítésére, illetve pár szakpolitikai tervét is felvázolta, azonban több esetben is a valóságot meghajlítva támadta a demokratákat és Joe Biden amerikai elnököt – utóbbi nevét mindössze egyszer említette, akkor is olyan kontextusban, hogy szerinte a 10 legrosszabb amerikai elnök együtt nem végzett olyan rossz munkát, mint Biden.

Trump beszélt a merényletről – ígérete szerint először és utoljára

A republikánus elnökjelölt beszédét azzal kezdte, hogy megköszönte és elfogadta a jelölést, majd először arról beszélt, hogy amennyiben megválasztják elnöknek is, ő minden amerikai elnöke szeretne lenni. Ezután rögtön az ellene irányuló merényletre tért rá, amit úgy harangozott be, hogy többször nem fog róla beszélni, mert elmondása szerint az túl fájdalmas élmény számára.

A merénylet kapcsán visszaemlékezett, hogy épp egy erőteljes, boldog beszédet tartott az előző Trump-adminisztráció illegális migráció elleni fellépésének sikerességéről, amikor egy hangos süvítő hangot hallott, majd azt érezte, hogy valami eltalálta a jobb fülét.

A korábbi elnök szerint amiatt maradt életben, mert épp a lövés pillanatában fordította el a fejét, hogy a gyűlésén kivetített adatokra ránézzen, majd amikor érezte, hogy vérzik a füle, rögtön a földre bukott.

Rögtön tudtam, hogy ez nagyon komoly, hogy támadás alatt állunk

– fogalmazott Trump, aki emiatt rögtön a földre vetette magát, miközben a titkosszolgálat ügynökei körbevették őt, akiknek ezúton is megköszönte bátor, feláldozó munkájukat. Elmondása szerint biztonságban érezte magát, mert szerinte Isten is az ő oldalán állt – a tömeg ekkor azt kezdte el skandálni, hogy Fight! Fight! azaz Harc! Harc, visszautalva a szombati merényletkísérletre, amikor Trump ökölbe emelt kézzel ezeket kiabálva hagyta el a színpadot.

A titkosszolgálat mellett megköszönte a tömegnek is a bátorságát, úgy emlékezett vissza, hogy a tömeg nem mozdult, mert szerinte a gyűlésre ellátogatók tudták, hogy komoly a helyzet és őt akarták védeni, emiatt többen bátran mutattak is a merénylő felé.

A republikánus elnökjelölt szerint ma nem kéne a jelölőgyűlésen állnia, hiszen centimétereken múlott az élete,

majd rájátszva a Republikánus Párt szavazói között sokaknak messiásnak tartott szerepére, elmondta, hogy Isten kegyelme miatt áll itt, és szerinte elképzelhető, hogy a gondviselés mentette meg.

A beszédének ezen részét azzal zárta, hogy megemlékezett Corey Comperatore-ról, a merénylet egyetlen áldozatáról, akinek tiszteletére egyperces néma csendet is tartottak, illetve az ő tűzoltóruházatát is a színpadra hozták, sisakját pedig Trump meg is csókolta.

A republikánus elnökjelölt hosszú percekig méltatta az egykori tűzoltót, aki a gyűlésen családját védte, amikor a lövések eldörrentek. Trump elárulta, az elmúlt napokban 6,3 millió dollárt gyűjtöttek össze özvegyének és a két másik sérült családjai számára, akik tudomása szerint fel fognak épülni – a tömeg ezt egy hosszú tapssal honorálta.

Trump egyesítő beszédéből a demokratákat támadása lett

Trump ezután megköszönte az előtte felszólalóknak, a családjának, a párttagoknak és a küldötteknek a részvételét a négynapos eseményen – a felszólalók közül többet, míg családtagjait végig név szerint említve –, külön kiemelve J.D. Vance alelnökjelöltjét, aki kapcsán elmondta, személyével egy új barátot szerzett, aki szerinte nagyszerű alelnök lesz.

Trump emellett Vance felé fordulva elmondta, szerinte Vance még hosszú ideig fogja ezt csinálni, és arra kérte őt, ezt élvezze ki – ezzel lényegében Trump ki is jelölte utódját a MAGA-mozgalom élére.

Trump ezután arról beszélt, hogy a választásnak az ország előtt álló kihívásokról kéne szólnia, és arról, „hogyan tennénk Amerikát ismét sikeressé, biztonságossá, szabaddá és nagyszerűvé”, de szerinte nem erről szól.

A republikánus elnökjelölt szerint az ellene indított jogi eljárások „boszorkányüldözések”, amiknek nincs semmi alapja. Visszaemlékezett, hogy egy bíró nemrégiben úgy ítélte, hogy jogtalanul emeltek vádat ellene amiatt, mert elnöksége után floridai birtokán több doboznyi titkos és szigorúan titkos dokumentumokat tárolt – ezzel egyébként csak elhúzódik a tárgyalás megkezdése.

Trump ezután azzal vádolta meg a demokratákat, hogy az igazságügyi rendszert fegyverként használják, aminek abbahagyására felszólította a pártot, hozzátéve, ha a demokraták tényleg egyesíteni szeretnék az országot, akkor az ügyészségeknek vissza kellene vonniuk az ellene indított eljárásokat.

A Demokrata Pártnak fel kéne hagynia az igazságügyi rendszer fegyverként való használatával és az ellenfelének a megbélyegzésével, hogy ő a demokrácia ellensége, mert az nem igaz. Sőt, valójában én mentem meg a demokráciát az országunkban

– állította Trump.

A republikánus elnökjelölt szerint már nagyjából nyolc éve üldözik mondvacsinált okokkal, emellett arra is felszólította a demokratákat, hogy egy olyan választást rendezzenek meg, ami méltó az amerikaiakhoz, rájátszva ezzel a 2020-as elnökválasztás kapcsán tett hamis kijelentéseire, amit szerinte elcsaltak tőle – egyébként a beszéd egyik pontján nevetségesnek nevezte a 2020-as választásokat, míg később úgy vélte, a koronavírus-járványt használták fel ellene, hogy legyőzzék.

Megismételte korábbi állítását, miszerint az ügyekkel valójában nem őt, hanem mozgalmát támadják, amit meg akarnak állítani.

A MAGA Amerikát akarja naggyá tenni, miért akarnák megállítani?

– tette fel a költőinek szánt kérdését Trump.

Ezenkívül a Biden-adminisztrációt több dologgal is megvádolta. Szerinte a jelenlegi adminisztráció felelős az opioidkrízisért, ami szerinte több amerikai haláláért felelős, mint a második világháború, emellett azzal is megvádolta a jelenlegi vezetést, hogy az ő elnöksége idején létrehozott munkahelyeket illegális bevándorlók szerzik meg – mindkét állítás alaptalan.

Szerinte Amerika hanyatlik, mivel szerinte az infláció megöli a középosztályt, nő a bűnözés, illetve az illegális bevándorlók szerinte ezenkívül betegségeket is hoznak. A republikánus elnökjelölt szerint börtönökből és pszichiátriákról jönnek az országba nemcsak Közép- és Dél-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is, emiatt csökken a világ többi részén a bűnözések száma, míg Amerikában nő – valójában egyébként Amerikában is csökken évről évre a bűnözések száma.

Trump szerint vezetésével erősebb lesz az ország

Donald Trump ezután rátért arra, ha novemberben ismét elnökké választanák, mit tenne egy második Trump-adminisztráció.

Mielőtt szakpolitikai terveibe belekezdett volna, előtte aláhúzta, hogy minden amerikai elnöke szeretne lenni, legyen az fiatal vagy öreg; férfi vagy nő; demokrata, republikánus vagy független; fekete, fehér, ázsiai vagy latinó.

Mindenkinek hűséget és barátságot fogadok. Közösen vezetjük Amerikát a nagyszerűség olyan új csúcsára, amit még nem látott a világ!

– ígérte az elnökjelölt, majd pedig arról értekezett, hogy szerinte első ciklusát alulértékelik, hiszen nagyszerű dolgokat ért el: legyőzte az Iszlám Államot; a gazdaság a koronavírus-járvány előtt remekül teljesített; a történelem legnagyobb adócsökkentését és deregularizációját hajtották végre, illetve létrehozták a Space Force-t is, amit szerinte Joe Biden nem tud használni.

Ezután arról beszélt, hogy Biden képtelen megoldani a problémákat, ellenben ő letöri majd az inflációt és elnökségével olyan lesz Amerika, amit tisztel a világ, nem vonják kétségbe erejét és ellenségeik is meghajolnak majd előtte.

Hogy ezt a jövőt elérjük, meg kell szabadítanunk az alkalmatlan vezetéstől az országot

– fogalmazott Trump, aki emiatt az idei választást a történelem legfontosabbjának nevezte.

Azt ígérte, hogy vezetésével nemcsak az inflációt, hanem az energiaárakat is csökkenteni fogják, amit egyrészt az „értelmetlen zöld csalás” leállításával, illetve az olaj- és szénkitermelés fokozásával érne el.

Azt ígérte, eléri a nagyvállalatoknál, hogy több mint százmilliárd dollárnyi forrást hozzanak haza, külön kiemelve az Apple-t, illetve az amerikai autóipart. A munkahelyek visszahozása kapcsán beleszált Kínába, mivel szerinte az ázsiai ország elveszi az amerikaiak elől a munkát és kizsákmányolja az országot, de Trump szerint Kínában is tudják, hogy Amerika „le fogja nyomni” őket.

Gazdasági tervei kapcsán még elmondta, hogy tovább fogják csökkenteni az adókat, illetve nem lesz adó a borravalón sem. 

Röviden gazdasági terveit egyébként úgy összegezte,

Visszahozom az amerikai álmot!

Orbán neve is előkerült, Trump szerint Bidenék felelősek az orosz invázióért

Ugyanakkor hozzátette, ehhez először is le kell zárni a határokat, mivel szerinte az illegális migráció a gondok legfőbb okozója – szerinte az illegális bevándorlók elveszik a munkát, betegségeket hoznak, illetve bűncselekményeket követnek el. Amikor bejelentette, hogy elnöksége első napján lezárja a határokat, hogy véget vessen az illegális migrációnak, akkor az este egyik legnagyobb tapsát kapta közönségétől.

Trump beszédét Orbán Viktor magyar miniszterelnök említésével vezette át a migrációról a következő témájára, a külpolitikára. A republikánus elnökjelölt szerint a magyar kormányfő egy határozott, nagyon kemény politikus.

Múlt heti találkozójukra visszaemlékezve elmesélte, Orbán azt mondta neki, hogy Trumptól Oroszország és Kína is fél, elnöksége alatt pedig a világ sokkal békésebb volt.

Trump szerint az elnöksége alatt nem volt háború, majd felsorolta, hogy Bush idején Oroszország megtámadta Georgiát, Obama idején annektálta a Krím-félsziget, míg Biden idején egész Ukrajna ellen indított inváziót Vlagyimir Putyin, míg az ő ideje alatt nem támadott meg senkit.

Ezután az egykori elnök arról beszélt, hogy jelenleg orosz nukleáris tengeralattjárók állomásoznak Kuba pártjánál, amiről a média hallgat, pedig ha ő lenne az elnök és ezt megengedné, mindenhol címlapokon foglalkoznának az üggyel – egyébként Trump itt rendkívül meghajlította a valóságot, hiszen egyrészt az orosz flotta előre bejelentve érkeztek meg Kubába, ahol mindössze öt napot tartózkodott, azonban ez még júniusban volt és a sajtó beszámolt róla részletesen.

Trump szerint Biden egy békés világot örökölt tőle, azonban azóta újabb háborús konfliktusok robbantak ki.

Szerinte ez annak köszönhető, ahogy a Biden-adminsiztráció idején Amerika elhagyta Afganisztánt, szerinte emiatt gondolta úgy Oroszország, hogy megtámadhatja Ukrajnát. Az afganisztáni kivonulást katasztrófának és az amerikai történelem legnagyobb megalázásának nevezte, és ugyan elismerte, hogy még az ő elnöksége alatt állapodtak meg a tálibokkal a kivonulásról, de szerinte az ő terve jól működött volna, azt Biden vezetésével a hadsereg nem tudta megfelelően végrehajtani.

A katasztrófától felbátorodva Oroszország megtámadta Ukrajnát. Látták, hogy az emberek ezen csoportja inkompetens

– fogalmazta meg véleményét az egykori elnök.

Az Ukrajnában és Gázai övezetben zajló háborúk mellett Trump beszélt arról is, hogy Tajvan is egyre nagyobb veszélyben van. Mivel Gázában a Hamász terrorszervezet amerikai állampolgárokat is fogva tart – emellett még például Oroszországban is –, ezért Trump kijelentette, a világ jobban jár, ha azonnal elengedik őket, mert megválasztása esetén nagy árat fognak fizetni – ezt a tömeg kitörő lelkesedéssel fogadta. 

A külpolitika kapcsán még elmondta, ő jó kapcsolatot ápolt Kim Dzsong-Unnal, mivel szerinte „jó dolog valakivel kijönni, akinek sok atomfegyvere van”, majd pedig kritizálta utódját, amiért szerinte Irán Biden vezetése alatt gazdagodott meg és kerül egyre közelebb az atomfegyverhez.

Trump beszédét azzal zárta, hogy visszautalt a múlt heti merényletkísérletre, ami kapcsán gondolatait arra futtatta ki, hogy Isten terveit senki sem ismeri és minden, a Földön eltöltött pillanat egy ajándék tőle, emiatt minden napból a legtöbbet kell kihozni az emberekért és az országért. A támadó szerinte nem őt, hanem mozgalmát akarta megállítani, de szerinte „ez a mozgalom sosem rólam szólt, hanem mindig is rólatok”, amit tapssal honorált a közönség.

A nagyságra utalva arról beszélt, amíg Amerikában „az emberek az energiáikat az egymás elleni harcra fordítják, sorsunk elérhetetlen marad”, majd zárásként kijelentette, hogy semmi sem fogja őket megingatni, lelassítani vagy megállítani.

Bármilyen veszélyek érik is utunkat, nem számít, milyen akadályok állnak az utunkban, továbbra is a közös és dicsőséges sorsunk felé fogunk törekedni, és nem fogunk kudarcot vallani. Nem fogunk elbukni

– zárta több mint másfél órás beszédét Donald Trump, ami után először a nyilvános szerepléseket régóta kerülő felesége,  Melania Trump sétált a színpadra, mielőtt egész családja csatlakozott hozzá.

Trump előtt a zárónapon többek között egyik fia, Eric Trump is felszólalt, aki szerint édesapja amerikaiak millióinak a hangját hozta vissza a közéletbe; Tucker Carlson műsorvezető, aki arról értekezett, hogy Trump nem a demokrácia ellensége, hanem épphogy annak helyreállítója; de az egykori pankrátor Hulk Hogan is színpadra lépett, aki miközben letépte magáról pólóját, arról beszélt, hogy „szabaduljon el a Trump-mánia”, illetve a legnagyobb hazafiként jellemezte a republikánus elnökjelöltet.

Rajtuk kívül felszólalt Trump védőügyvédje, Alina Habba; Mike Pompeo, Trump korábbi belügyminisztere, Steve Daines, Montana-i szenátor; Richard Hudson észak-karolinai képviselő; Linda McMahon, a Trump-adminisztráció egykori kkv-kkal foglalkozó vezetője; Franklin Graham evangélikus hittérítő; illetve Dana White, az UFC vezérigazgatója.