Ezek voltak Joe Biden legdurvább elszólásai

2024.07.20. 19:17
A közéletben eltöltött öt évtized alatt a volt alelnök és veterán amerikai szenátor Amerika első számú, baklövéseket elkövető politikusa volt, és annak ellenére nyerte meg 2020-ban a Fehér Házat, hogy hosszú ideje rasszista és fanyalgó megjegyzéseket és dühödt szitkozódásokat intézett a választók felé.

Beiktatása óta Biden verbális botladozásai, túlzó állításai és nyíltan kitalált történetei végtelenül sok fejfájást okoztak azoknak a munkatársaknak, akiknek rendbe kell tenniük – vagy megpróbálniuk megelőzni – retorikai zűrzavarát.

Íme néhány Biden legdurvább baklövései közül:

Zelenszkij vagy Putyin?

Joe Biden amerikai elnöknek rossz hete volt. A csütörtöki NATO-csúcstalálkozón Biden egy óriási baklövéssel tévesen „Putyin elnökként” mutatta be Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Pár órával később Kamala Harrist, saját alelnökét „Trump alelnökként” emlegette − írja a Politico

A világ vezetőinek összekeverése rég halott elődeikkel

Talán annak a következménye, hogy az elnök ilyen régóta van a politikában (Biden 1973 januárjában esküdött fel először a szenátusban), hogy még ugyanabban a februárban kétszer is összekeverte államfőkollégáit sokkal korábbi elődeikkel.

Először Emmanuel Macron francia elnököt keverte össze az 1996-ban elhunyt Francois Mitterrand-nal, amikor a nevadai Las Vegasban, a G7-ek 2021. júniusi cornwalli találkozójának felidézése közben a támogatóknak tartott beszédet − írja összeállításában a New York Post

Vonat az óceánon

Terveink között szerepel, hogy a Csendes-óceántól az Indiai-óceánon átívelő vasutat építünk

– jelentette ki az elnök a Természetvédelmi Szavazók Ligájának gyűlésén.

Egy héttel ez előtt a botlás előtt Biden hasonló baklövést követett el egy Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján, ahol hasonlóképpen arról beszélt, hogy tervei között szerepelt, hogy „vasutat építünk a Csendes-óceántól – az Atlanti-óceántól egészen az Indiai-óceánig”.

Hol van Jackie?

Biden egyik legszörnyűbb verbális melléfogása volt a baklövések hosszú sorában, amikor egy fehér házi konferencián – nyolc héttel nagy visszhangot kiváltó halála után –  Jackie Walorski indianai képviselőnőt kereste.

„Jackie képviselőnő itt van? Hol van Jackie?” – kérdezte az elnök a pódiumról, és hiába nézett körbe a teremben. „Azt hiszem, itt akart lenni” – tette hozzá.

Biden hosszú nyilatkozatban gyászolta Walorskit, amikor az szörnyű autóbalesetben meghalt.

A holokauszt becsülete

Amikor Biden 2022-ben Izraelbe látogatott, a nyitóceremónián kínos hibát követett el, amikor robotszerűen felolvasott egy ötperces beszédet.

„Még egyszer visszatérek a Yad Shav... Vasem földjére, hogy tisztelegjek a népirtás során elrabolt 6 millió zsidó élet előtt” – mondta a jeruzsálemi Yad Vasemról, a híres Holokauszt Világemlékközpontról beszélve.

„És folytassuk – amit minden, mindennap meg kell tennünk – folytassuk a tanúságtételt, tartsuk életben a holokauszt igazságát és becsületét” – mielőtt kijavította magát, hogy ezt a „a holokauszt borzalma” helyett mondta. (Az angol nyelvben a honor szó jelenti a becsületet, míg a horror a borzalmat).

Szenátor vagy elnök?

Tizenöt hónappal elnöki beiktatása után Biden még mindig nehezen emlékezett a munkakörére, alkalmanként visszatért ahhoz, hogy szenátornak nevezze magát, amely tisztséget 36 évig töltötte be, mielőtt 2009-ben alelnök lett.

Hülye s*****j

Egy bekapcsolt mikrofon felvette Biden káromkodását egy elnöki értekezleten a rossz gazdaságról, amikor a fogyasztói árak kezdtek rekordmagasságokba szökni.

„Ön szerint az infláció politikai felelősség?” – kérdezte Peter Doocy, a Fox News műsorvezetője, miközben a segédek igyekeztek kiterelni a riportereket a Fehér Ház keleti terméből.

„Nem, ez egy nagyszerű előny” – gúnyolódott az elnök, még mindig vigyorogva a kameráknak. Majd hozzátette: „Micsoda hülye seggfej”.

Milyen évet írunk?

Mindannyian tévedtünk már január 1-jén, és véletlenül a régi évre hivatkoztunk az akkor kezdődött helyett. Joe Biden azonban két évvel maradt le a többiekhez képest.

Négy nappal 2022 kezdete után Biden azt mondta az amerikaiaknak, hogy legyenek optimisták „2020”-ban, a „nyomorúságos járványos évben”.

Sok okunk van arra, hogy bizakodóak legyünk 2020-ban

− mondta Biden, miközben azt kérte a nézőktől, hogy vegyék fel a koronavírus-oltást.

Harris elnök asszony

Ki itt a főnök? Biden elnök nem mindig olyan biztos benne: többször is alelnökét, Kamala Harrist nevezte meg elnökként.

Az egész tavaly kezdődött, amikor Biden beszédet mondott a Fehér Házban a vakcinákról.

„Amikor Harris elnök és én nemrég virtuálisan bejártunk egy arizonai oltóközpontot – jelentette ki –, az egyik ápolónő azt mondta, hogy minden egyes oltás olyan, mintha egy adag reményt adnánk be.”

Úgy tűnt, észre sem vette, hogy „átadta” a tisztségét – ezt a baklövést aztán újra és újra megismételte.

Ki is a védelmi miniszter?

Hat héttel az elnöksége kezdete után Biden egy fehér házi ünnepségen nem tudta felidézni védelmi minisztere, Lloyd Austin nyugalmazott négycsillagos tábornok nevét.

„És szeretnék köszönetet mondani a miniszt...  a, a, a, ah volt tábornoknak” – hebegett Biden, miközben Austin nevét kereste az emlékezetében.

„Folyton tábornoknak hívom, de az én, az én – a fickó, aki azt az alakulatot vezeti ott” – fejezte be hebegve. Percekkel korábban Biden sikeresen felolvasta Austin nevét a súgógépről.