Szorul a hurok Biden körül, úgy néz ki, Trump jöhet ki győztesen a versenyből

2024.07.21. 19:01
Az ellene elkövetett merényletet és a republikánus nemzeti konvenciót is magában foglaló hét után Donald Trump volt elnök népszerűsége az amerikaiak körében nőtt, és az amerikaiak többsége azt szeretné, ha Joe Biden kiszállna a versenyből.

Donald Trump népszerűségi mutatója a múlt heti eseményeket követően 40 százalékra emelkedett, ami az ABC News/Ipsos közvélemény-kutató intézet négy éve tartó felmérése alatt jelenleg a legmagasabb. Az elmúlt négy év nagy részében ez az érték a 30 százalékos tartományban mozgott.

A közvélemény-kutatás szerint az elmúlt kilenc év legmagasabb aránya 2020 augusztusában 42 százalék volt. Ugyanakkor az amerikaiak mintegy fele, 51 százaléka jelenleg kedvezőtlenül ítéli meg Trumpot a legfrissebb felmérés alapján.

A volt elnök csütörtökön lépett színpadra az RNC rendezvényén, alig néhány nappal azután, hogy július 13-án a Pennsylvania állambeli Butlerben egy kampánygyűlésen egy golyó súrolta a fülét. Kilencvenperces beszédében több kérdésben, köztük a bevándorlással kapcsolatban is nekiment a demokratáknak és Joe Bidennek, az egységre való felhívás ellenére.

Biden támogatottsági mutatója most alacsonyabb, mint Trumpé, 32 százalékon áll, és 55 százalékuk kedvezőtlen véleménnyel van a jelenlegi elnökről.

Az elmúlt egy évben gyakorlatilag nem történt elmozdulás. 2023 augusztusában 33 százalékon állt.

Míg Trump a republikánus támogatók rajongótömegei között vette át jelölését, addig Bidenre egyre nagyobb nyomás nehezedik a demokraták részéről, hogy szálljon ki a versenyből. A felmérés szerint ezt az érzést a jelenlegi elnököt támogatók többsége is osztja, 

60 százalékuk szerint ki kellene szállnia a versenyből.

Valójában valamivel több republikánus (44 százalék), mint demokrata (39 százalék) gondolja úgy, hogy az elnöknek folytatnia kellene a kampányát, ami a Trump-kampányban sokak azon meggyőződését tükrözi, hogy Biden könnyebben legyőzhető lenne, mint egy alternatív jelölt.

Az amerikai lakosság több mint fele, 55 százaléka állítja, hogy elégedetlen lenne azzal, ha Biden lenne a demokraták elnökjelöltje.

Ezzel szemben a demokraták többsége számára megfelelő aspiráns a jelenlegi elnök. Ami mindkét felet illeti, a felmérés szerint az amerikaiak 15 százaléka mindkét jelöltről kedvezőtlen véleményt vall.

Az amerikaiak hét százalékpontos különbséggel (38 százalék – 31 százalék) bíznak abban, hogy Trump jobb munkát végez majd elnökként, mint Biden. A választók 29 százaléka egyikükben sem bízik. A felmérés azonban azt is megállapítja, hogy az amerikaiak nagyobb arányban hibáztatják a volt elnököt azért, hogy az országban fennáll a politikai indíttatású erőszak kockázata.

Kamala Harris a legtámogatottabb a demokratáknál

Az elmúlt hetekben több alternatíva is felmerült a demokratáknál, akik közül

Kamala Harris alelnöknek van a legnagyobb, 35 százalékos támogatottsága

– derül ki a felmérésből. Viszont 46 százalékuk őt sem támogatná. A többi lehetséges utódjelölt azonban kevésbé ismert, mint az alelnök.

A felmérés szerint Harris népszerűsége a fekete amerikaiak körében 55 százalék, a spanyol ajkúak körében pedig 38 százalék. Összehasonlításképpen Biden népszerűsége 49 százalék a fekete amerikaiaknál és 35 százalék a spanyol ajkúaknál. Trump népszerűsége a fekete amerikaiaknál 15 százalék, a spanyol ajkúak körében pedig 37 százalék.

A többi demokrata párti utódjelölt, mint például Kentucky kormányzója, Andy Beshear; Pete Buttigieg közlekedési miniszter; Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom; Illinois kormányzója, JB Pritzker; Pennsylvania kormányzója, Josh Shapiro és Michigan kormányzója, Gretchen Whitmer még a demokraták körében is sokkal kevésbé ismert.

Trump alelnökjelöltje is nagyító alatt

A felmérés először vizsgálta J. D. Vance-t is, miután Trump az ohiói szenátort jelölte alelnökének. A szenátor népszerűsége 25 százalék, 31 százalék nem támogatja, 43 százalék pedig bizonytalan. Még saját pártján belül is 37 százalék nem tud róla eleget ahhoz, hogy véleményt mondjon, míg 56 százalék kedvezően és csak 6 százalék ítéli meg kedvezőtlenül.

Az amerikaiak 35 százaléka jónak értékeli, hogy Trump Vance-t választotta alelnökjelöltjének, 32 százalékuk pedig rossznak. Körülbelül ugyanennyien, 34 százalék bizonytalan a tekintetben, hogy megfelelő-e Vance alelnöknek.

A The New York Times az elnököt kérdezte Kamala Harris esélyeiről

Bár Biden és stábja nyilvánosan kitart amellett, hogy ő marad versenyben, az elnök mégis arról érdeklődik, hogy Harris győzhetne-e. Több közvélemény-kutatás szerint Harris megközelíti, sőt felülmúlhatja Joe Biden teljesítményét Trumppal szemben, miközben az elnököt több demokrata politikus és a pártot támogató hírességek szólítják fel a visszalépésre.

Bizonyos mértékben az alelnök most meghallgatáson van az állásért, és segíteniük kellene neki, hogy bevesse magát, és szerintem az ő bevetése előnyös lehet Biden támogatására

 − mondta a The New York Timesnak Ashley Etienne, Harris korábbi tanácsadója.

Harris a legkézenfekvőbb jelölt lenne, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a párt pénzügyi támogatása az ő nevének is szól. Bármely más jelölt bizonytalanul jutna hozzá a verseny során adományozott több tízmillió dollárhoz. A demokraták emiatt nagyrészt az alelnök körül tömörülnek, aki visszalépés esetén lehetne elnökjelölt, bár sok a kérdőjel körülötte is − jegyzi meg a Fox News.

„A legtöbb demokrata úgy gondolja, hogy nyílt folyamatnak kell lennie” − mondta a The New York Timesnak Heidi Heitkamp volt szenátor.

Én azt mondanám, hogy Kamala Harris számára az lenne a legjobb, ha megnyerné a vitatott kongresszusi küzdelmet, mert ez legitimálná a jelöltségét. Ha ez egy háttéralku, akkor nem érdemelte ki, és az emberek azt akarják, hogy kiérdemelje. És ha egyszer kiérdemled, akkor hatalmas lehetőséget kapsz.

Az AP-NORC közvélemény-kutató központ pénteki kutatása szerint tízből hat demokrata úgy véli, hogy Harris maga is jó munkát végezne elnökként. Tízből két demokrata nem hiszi, hogy képes lenne rá, további tízből kettő pedig bizonytalan.

A közvélemény-kutatások szerint a demokrata szavazók továbbra is elégedetlenek Bidennel. A Suffolk University/Boston Globe massachusettsi lakosok körében végzett felmérése szerint a valószínűsíthetően demokrata vagy a demokratákhoz közel álló szavazók 64 százaléka azt szeretné, ha Bidenen kívül valaki más szállna szembe Trumppal. Az AP-NORC országos felmérése szintén azt találta, hogy a demokraták 65 százaléka szerint Bidennek ki kellene szállnia a versenyből.