Az amerikai titkosszolgálat vezetője: az elmúlt évek legjelentősebb kudarca a Trump-merénylet

2024.07.22. 17:30
Hétfőn került sor az Egyesült Államok titkosszolgálati igazgatójának meghallgatására a képviselőház felügyelőbizottsága előtt Donald Trump merényletkísérletéről. Kimberly Cheatle teljes felelősséget vállalt a történtekért.

A The Guardian egyik újságírója, Joan Greve X-csatornáján posztolt arról, hogy Kimberly Cheatle, az amerikai titkosszolgálat vezetője tanúvallomást tett a képviselőház felügyelőbizottsága előtt Donald Trump merényletkísérletéről.

Cheatle elismerte, hogy a Donald Trump elleni merényletkísérlet „évtizedek óta a legjelentősebb operatív kudarc volt a titkosszolgálatnál”.

Kudarcot vallottunk. Az Egyesült Államok Titkosszolgálatának igazgatójaként teljes felelősséget vállalok minden biztonsági mulasztásért

– mondta Kimberly Cheatle, aki a kongresszusban válaszolt a kérdésekre. Azt mondta, hogy a volt elnök biztonságát a lövöldözés előtt megerősítették.

„A volt elnök számára garantált biztonsági szint jóval a kampány előtt emelkedett, és a fenyegetések alakulásával folyamatosan nőtt” – tette hozzá a titkosszolgálat igazgatója.

Jamie Raskin, a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának tagja szerint a helyi rendőrség azonosította és lefényképezte a fegyverest, mielőtt Donald Trump színpadra lépett. Arra a kérdésre, hogy ez az állítás pontos-e, Kimberly Cheatle azt mondja, hogy „az illetőt gyanús személyként azonosították”.

Ha a részletekről azt az információt kaptuk volna, hogy fenyegetés áll fenn, akkor semmiképpen nem engedtük volna fel a színpadra a volt elnököt

– mondta. Hozzátette: „számos ilyen eseményen előfordul, hogy gyanús embereket azonosítanak, és ezeket az embereket ki kell vizsgálni”.

Egy golyó találta el a volt elnök fülét

Donald Trumpot július 13-án érte támadás a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. Legalább két ember meghalt.

A Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen Donald Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Az elnökjelölt a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.

Donald Trumpot ezt követően lekísérték a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport