Így jutott el Joe Biden a visszalépésig

2024.07.22. 09:00
Joe Biden amerikai elnök kiszállt a 2024-es elnökjelöltségért folyó versenyből, miután a Donald Trump elleni júniusi vitában nyújtott gyenge teljesítménye miatt már a demokrata párton belül is problémának érezték korát és kognitív képességeit, továbbá megkérdőjelezték azt, hogy le tudná győzni Trumpot, valamint végig tudna vinni egy második ciklust.

Biden, aki 81 évével a történelem legidősebb hivatalban lévő elnöke, már a CNN által szervezett, június 27-i, Trump elleni vitája előtt is szembesült a korával kapcsolatos aggályokkal. Biden vitán nyújtott teljesítménye miatt azonban nemcsak az vált kérdésessé, hogy képes-e győzni Trump ellen, hanem az is, hogy képes-e még egy cikluson át ellátni elnöki feladatait.

Az elnök teljesítménye miatt − amikor nem ő beszélt, kifejezéstelenül bámult maga elé és nem tudott mit kezdeni azzal sem, hogy Trump szinte minden válaszában valótlanságokat állított − a párt egyes tagjai már akkor felszólították a jelöltségről való lemondásra − írja az ABC News

A közvélemény-kutatások további kérdéseket vetettek fel

A vita sokat ártott Biden kampányának. 538 országos közvélemény-kutatás átlaga szerint a két jelölt a vita napján szinte döntetlenre állt. A vita után Trump két százalékponttal vezetett Biden előtt.

Kamala Harris alelnök már korábban is esélyes jelöltként tűnt fel Joe Biden − akkor még kérdéses − visszalépése esetén. 

Az Ipsos július 2-án közzétett, Harris és Donald Trump volt elnök közötti lehetséges összecsapásról szóló felmérésében Harris és Trump majdnem holtversenyben állt. 42 százalék támogatta Harrist, 43 százalék pedig a volt elnököt.

Egy másik, a CNN által július első hetében közzétett felmérés szerint Harris 45 százalékon, Trump pedig 47 százalékon állt, szemben a Biden és Trump közötti 43-49 százalékos megosztottsággal.

Egy július 11-én közzétett felmérésben azonban, amely a szavazók preferenciáit kérdezte, ha Kamala Harris alelnök lépne Biden helyére, Harris 3 százalékponttal vezetett a volt elnök előtt, bár ez nem jelent statisztikailag szignifikáns előnyt Trumppal szemben.

Biden magyarázza a bizonyítványát

Joe Biden elnök a Trump elleni vitát követő első televíziós interjújában próbálta mentegetni gyenge teljesítményét.

Ez egy rossz pillanat volt. Kimerült voltam. Nem hallgattam az ösztöneimre a felkészülést illetően és... és egy rossz este volt

− mondta Biden az ABC News műsorvezetőjének, George Stephanopoulosnak július 5-én.

Biden azt is elmondta, hogy rosszul volt, és „szörnyen érezte magát”. „Megkérdeztem, hogy csináltak-e Covid-tesztet, mert próbálták kideríteni, mi volt a baj. Nem volt semmilyen fertőzésem. Csak nagyon megfáztam” – mondta az elnök. Stephanopoulos direkt rákérdezett: „Ha egyértelműen látszana, hogy nem tudja legyőzni Donald Trumpot, akkor lemondana?” Biden így válaszolt:

Az attól függ. Ha a Mindenható Úr leszáll az égből, és erre kér, lehet, hogy megteszem.

Július 11-én egy közel egyórás sajtótájékoztatón Biden ragaszkodott ahhoz, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy legyőzze Donald Trump volt elnököt idén novemberben, és kijelentette, hogy a bizonytalan vitateljesítménye ellenére is versenyben marad.

Arra a kérdésre, hogy fontolóra venné-e a visszalépést, ha csapata olyan adatokat mutatna fel, amelyek arra utalnak, hogy veszíthet, azt mondta: „Nem, hacsak nem azt közlik, hogy kizárt, hogy nyerhetek... Ezt azonban senki sem mondja. Egyetlen közvélemény-kutatás sem mutatja ezt.”

A Trump elleni merénylet és a republikánus konvenció

Donald Trump volt elnök ellen július 13-án a pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlésen merényletet kíséreltek meg. A lövöldözést, valamint a következő héten tartott republikánus nemzeti konvenciót követően Donald Trump volt elnök népszerűségi mutatója emelkedett az amerikaiak körében, míg a többség azt akarta, hogy Joe Biden elnök kiszálljon a versenyből − derül ki az ABC News és az Ipsos közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Trump népszerűségi mutatója a múlt heti eseményeket követően 40 százalékra emelkedett, ami négy év óta a legmagasabb érték. Ez a szám az elmúlt négy év nagy részében a 30 százalék alatti tartományban mozgott.

Az ABC News és a The Washington Post közvélemény-kutatása szerint Trump népszerűsége az elmúlt kilenc évben a legmagasabb számot, 42 százalékot ért el 2020 augusztusában. Ugyanakkor az amerikaiak mintegy fele, 51 százaléka elutasítja a volt elnököt. 

Megkérdőjeleződik a bizalom

Az ABC News arról számolt be, hogy Biden támogatása a pártvezetők részéről kezd felmorzsolódni, és a hírek szerint Nancy Pelosi volt házelnök és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető is beszélt vele a visszalépésről. 

Július 11-én Biden kampánycsapata elkezdte mérni a Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök közötti megmérettetés esetleges kilátásait − mondta az ABC Newsnak egy, a stratégiát ismerő forrás.

Pelosi nagyjából ugyanebben az időben beszélt Joe Biden elnökkel, és elmondta az elnöknek, hogy ő és a Demokrata Párt más vezetői aggódnak annak hatásaitól, ha nem lép vissza − erősítette meg egy forrás az ABC Newsnak.

Schumer szintén találkozott Bidennel a hónap elején. Egy mindkét félhez közel álló forrás szerint ő is azt hangoztatta, hogy az lenne a legjobb, ha az elnök kiszállna a versenyből. 

Július 19-én Biden közölte, hogy koronavírussal diagnosztizálták, azonban ennek ellenére folytatja a küzdelmet.

Alig várom, hogy a jövő héten újra úton legyek, és folytassam annak leleplezését, hogy Donald Trump programja mekkora fenyegetést jelent

− mondta Biden.

Az ABC News és az Ipsos július 21-én közzétett felmérése szerint a demokraták 60 százaléka úgy vélte, hogy Biden elnöknek vissza kellene lépnie az újraválasztásért folytatott versenyből. 

Biden kiszáll a versenyből

Joe Biden vasárnap közzétett nyilatkozatában közölte, hogy „lemond” a jelöltségről.

Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az Önök elnökeként szolgálhattam. És bár szándékomban állt indulni az újraválasztásért, úgy gondolom, hogy pártom és az ország érdeke az, hogy visszalépjek, és a ciklusom hátralévő részében kizárólag elnöki kötelességeim teljesítésére koncentráljak

– írta az X-en közzétett nyilatkozatában. A közösségi médiában közzétett másik bejegyzésében Biden „teljes támogatásáról” biztosította Kamala Harris alelnököt a Demokrata Párt jelöltségéért.

Hogyan született meg a döntés?

Biden végső döntése, hogy kiszáll a versenyből, az elmúlt 48 órában született meg – mondta egy vezető kampánytanácsadó –, amikor telefonon konzultált családjával és vezető tanácsadóival. Az ügyet ismerő forrás szerint a visszalépés tervei szombat este fogalmazódtak meg, és vasárnap véglegesítették azokat.

A tanácsadó szerint az elnök először „nem volt meggyőződve a lépés szükségességéről”, de tanulmányozta a beérkező adatokat, és meggyőződött arról, hogy személye már veszélyezteti Donald Trump legyőzését.

Biden döntésének nem volt köze semmilyen egészségügyi problémához

– mondta a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője a CNN-nek.

Amikor Biden szombaton összeült két legközelebbi tanácsadójával, a közvélemény-kutatásokról és a vezető demokrata tisztségviselők véleményéről adott információik aláhúzták, hogy „alapvetően nem létezik” győzelemhez vezető út – mondta egy másik, az ügyet ismerő forrás.

Biden azt tette, amit minden lényeges döntése előtt: szombat este családi megbeszélést tartott. Beszélt az egész családjával, és közölte velük, hogy meghozta a döntését, és kiszáll a versenyből.

Az elnök a döntésről csak nagyon kevés közeli munkatársával konzultált. Belső körének néhány tagja egészen percekkel azelőttig nem tudott a döntésről, mielőtt a közösségi médiában közzétette volna a bejelentést.