Összeszedtük, kik jöhetnek szóba Joe Biden visszalépése után elnökjelöltként

2024.07.22. 07:17
Miután Joe Biden vasárnap bejelentette, hogy nem indul újra Donald Trump ellen a novemberi elnökválasztáson, a Demokrata Párt jelölt nélkül maradt. A megüresedett pozícióra biztos befutónak tűnik Kamala Harris, jelenlegi alelnök, de bőven van még olyan jelölt, akire esetleg nem is gondolnánk, mégis vetekszik a népszerűsége a befutóval. Megpróbáltuk összeszedni a lehetséges indulókat, a teljesség igénye nélkül.

A Demokrata Párt új elnökjelöltet keres, miután Joe Biden magyar idő szerint vasárnap este bejelentette, hogy visszalép az újrázástól. Ő Kamala Harrist támogatta, de Barack Obama volt elnök szerint a demokratáknak ki kell választaniuk a „kiemelkedő jelöltet” az összes közül. Körülnéztünk, hogy kik jöhetnek szóba az elnökjelöltségért folytatott harcban.

Kamala Harris alelnök

A legesélyesebb egyértelműen Kamala Harris, a Biden kormány alelnöke, akiről Joe Biden visszalépésekor elmondta, hogy támogatja, és akit „rendkívüli partnernek” nevezett. Az X-en közzétett bejegyzésében azt írta:

Ma szeretném felajánlani teljes támogatásomat Kamala számára, hogy ő legyen pártunk idei jelöltje. Demokraták, itt az ideje, hogy összefogjunk és legyőzzük Trumpot. Csináljuk meg!

Korábban Biden stábja „csendben felmérte Kamala Harris elnöki jelöltségének életképességét Donald Trump ellenében, és egy fej fej melletti eredményt hozott” – jelentette a Sky News partnerhálózata, az NBC News. 

Az 59 éves Harris az első nő, aki alelnöki tisztséget tölt be. Oaklandben született bevándorló szülők gyermekeként, édesapja Jamaikából érkezett, és a Stanford Egyetem közgazdásza lett, édesanyja pedig Indiából kivándorolt rákkutató volt.

A pragmatikus úttörőnek tartott Harris helyi ügyészből Kalifornia állam főügyészévé, majd amerikai szenátorrá emelkedett, mielőtt 2020-ban Biden alelnökjelöltje lett volna. Nagy ismertséggel rendelkezik, és a demokraták közül neki van a legmagasabb közvélemény-kutatási eredménye, aki komolyan szóba jöhetne jelöltként – mondták a Reuters hírügynökségnek a Biden-kampányon belüli források.

Emellett átvenné a Biden-kampány által összegyűjtött pénzt, és megörökölné a kampány infrastruktúráját, ami hasznos lenne, ha az elnökjelöltségre pályázna.

Személyes népszerűségi mutatói azonban akadályt jelenthetnek. Egy nemrégiben készült felmérés szerint Harris 29 százalékos támogatottságot kapott, 49 százalék kedvezőtlenül értékelte, 22 százaléka a megkérdezetteknek pedig azt mondta, hogy nincs véleménye, vagy nem hallott róla.

A Harrist támogató demokrata képviselők listája elég tetemesre bővült. Vasárnap estére (helyi idő szerint) a listán szerepelt Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, Jared Polis coloradói kormányzó, Roy Cooper észak-karolinai kormányzó, Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó, Mark Kelly arizonai szenátor, Patty Murray Washington állam szenátora, James Clyburn dél-karolinai amerikai képviselő és Pramila Jayapal washingtoni amerikai képviselő. A Demokrata Párt államának mind az 50 állami elnöke Harrist fogja támogatni a párt új elnökjelöltjeként – jelentette vasárnap a Reuters több forrásra hivatkozva.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója

Aztán itt van még az 56 éves Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, a Demokrata Párt elismert alakja, aki akár most is befutó lehet jelöltként, de nincs kizárva, hogy őt későbbre tartogatják a demokraták. Ő egyelőre Kamala Harrist támogatja elnökjelöltként, „keménynek”, „rettenthetetlennek” és „kitartónak” nevezve őt.

Most, hogy a demokráciánk forog kockán és a jövőnk a tét, senki sem alkalmasabb arra, hogy vádat emeljen Donald Trump sötét víziója ellen és egészségesebb irányba vezesse országunkat, mint Amerika alelnöke, Kamala Harris

– írta az X-en.

Newsom politikát megelőző karrierje alatt éttermeket és szállodákat felölelő üzleti hátteret épített ki. Először akkor került az országos figyelem középpontjába, amikor San Francisco polgármestereként ő és más városi tisztviselők elkezdték kiadni az azonos neműek házassági engedélyeit 2004-ben – az akkori állami törvények közvetlen megsértésével.

2019-ben elsöprő győzelemmel jutott államának legfelsőbb pozíciójába, megválasztották Kalifornia kormányzójává. 

Erős hangnak számít a párton belül és tehetséges vitapartner, de kritikusai rámutattak, hogy számos kulcsfontosságú kérdésben gyenge teljesítményt nyújtott államában. Ezek közé tartozik a magas hajléktalanság, a kábítószer-problémák, a bevándorlási kérdések, a törvény és a biztonság, a magas adók és még sok egyéb.

Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója

Gretchen Whitmer gyors felemelkedése az elmúlt két évtizedben – a jogi egyetemet végzett politikusból Michigan állam kormányzójává vált – a Demokrata Párt kiemelkedő alakjává tette őt. Státusza 2022-ben újraválasztásával megszilárdult, és pártja sikerével az állami törvényhozás mindkét kamaráját megfordította, így közel négy évtized után először biztosította a demokraták teljes ellenőrzését.

Az 52 éves Whitmer a Biden-kampány társelnökeként az abortuszhoz való hozzáférés témáját feszegette, és azt mondta, hogy Biden a „helyes oldalon” áll az abortusz elleni küzdelemben, annak ellenére, hogy a közelmúltban a reproduktív jogok kérdésében folytatott vitában gyenge teljesítményt nyújtott.

Trumpot hibáztatja a politikai gyűlölet szításáért, amely az elrablására és megölésére irányuló, az FBI által 2020-ban meghiúsított összeesküvést motiválta.

Arra a kérdésre, hogy fontolóra venné-e, hogy idén jelöltként induljon, ha Biden lemondana, határozott nemmel válaszolt. Viszont ha mégis meggondolná magát, akkor ő is – ahogy Kamala Harris – történelmet írhatna, mint az Egyesült Államok első női elnökeként. Erről kollégánk ebben a cikkben értekezett hosszabban.

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója

„Intézzük el ezt a sz*rt” – ez Josh Shapiro szlogenje arra vonatkozóan, hogyan akarja irányítani Pennsylvaniát. A kormányzó a Demokrata Párt feltörekvő csillaga, és azon kormányzók egyikeként tartják számon, akik országos profiljukat építik, és a 2028-as, Fehér Házba való bekerülésre készülnek – legalábbis még mielőtt a Bidennel kapcsolatos problémák felmerültek volna.

Shapiro egy orvos és egykori állami törvényhozó, megyei biztos és államügyész 50 éves fia azonban első nekifutásra támogatta az alelnököt, Kamala Harrist, miután Joe Biden lemondott.

Mindent meg fogok tenni, hogy segítsek megválasztani Kamala Harrist az Egyesült Államok 47. elnökévé

– írta az X-en közzétett bejegyzésében.

„A legjobb út a Demokrata Párt számára az, ha gyorsan egyesül Harris alelnök mögött, és újra az elnökség megnyerésére összpontosít” – tette hozzá.

Michelle Obama, korábbi First Lady

Michelle Obama a férjének, Barack Obamának az elnöki tisztségéből jól ismert és népszerű First Lady, és a demokraták oldalán sokan vannak, akik szívesen látnák a párt jelöltjeként. Sőt, Trump támogatói között már van egy olyan elmélet, hogy Michelle Obama lecsap Biden megüresedett helyére, hogy ezzel próbálják csökkenteni az elnök politikai életképességét, és felszítsák a demokraták szavazóbázisát.

Egy Ipsos-felmérés szerint ő az egyetlen hipotetikus jelölt, aki fej fej mellett biztosan legyőzi Trumpot, és a regisztrált szavazók körében is ő vezeti a népszerűségi listát. A legnagyobb kérdés viszont az, hogy  vajon érdekelné-e őt a jelöltség és győzelme esetén az elnökség?

Az év elején az irodája azt mondta az NBC Newsnak, hogy nem tervezi, hogy 2024-ben indul a választáson.

Egyik munkatársa az Oprah Winfrey-vel folytatott tavalyi beszélgetésére mutatott rá, hogy tükrözze Michelle Obama gondolkodását és azt, hogy valószínűleg miért nem szerepelne soha a szavazólapon.

A politika nehéz. És az embereknek, akik belevágnak, akarni kell. A lelkedben kell lennie, mert annyira fontos. Az én lelkemben nincs benne

– mondta akkor a Netflix különkiadásában.

Mindezekből tehát elég egyértelműnek tűnik az, hogy Kamala Harris alelnök indul majd Donald Trump ellen a november 5-i elnökválasztáson – amelyet egyébként a Trump-hívők annyira nem preferálnak –, viszont azt se felejtsük el, hogy pár héttel ezelőtt még Joe Biden jelöltsége is teljesen biztos volt, amelyet az elnöki vitán nyújtott harmatos teljesítménye miatt elégedetlenkedő hangok sem tudtak megingatni – egészen mostanáig.