Amerikai történész: Ahhoz, hogy Trump nyerjen, nagyon sok mindennek félre kell mennie

2024.07.30. 06:10
Egy amerikai történész, Allan Lichtman, aki kidolgozta a „Kulcsok a Fehér Házhoz” szisztémát, és 1984 óta szinte minden választáson megjósolta a győztest, elmondta, hogy egyelőre Kamala Harris – amennyiben tényleg ő lesz a demokraták jelöltje – sokkal közelebb áll a győzelemhez, mint Donald Trump. A szisztéma lényege, hogy 13 egyszerű kérdésből hétnél nyerni kell, Kamala pedig hatnál már megverte Trumpot.

A „Kulcsok a Fehér Házhoz” nevű előre jelző szisztéma jelenleg Kamala Harris alelnöknek kedvez egy hipotetikus 2024-es összecsapáson Donald Trump korábbi elnökkel szemben, de a 2024-es versenyre vonatkozó végleges előrejelzés még nem született meg. Allan Lichtman történész (és a rendszer egyik kifejlesztője), aki 1984 óta szinte minden elnökválasztási versenyt helyesen jósolt meg, kidolgozott egy képletet, amely alapján meg lehet jósolni egy közelgő elnökválasztás eredményét – és a legtöbbször igaza van – erről írt a Fox News.

Lichtman Kulcsok a Fehér Házhoz receptje 13 igaz vagy hamis kérdésből áll, amelyek szerinte erős jelzést adnak arról, hogy ki lesz a győztes az őszi szavazáson. Minden kérdés a két jelöltre vonatkozik; ha „igaz”, akkor „kulcsot” kapnak, ha pedig „hamis”, akkor a vetélytársuk kapja a pontot. Ha az egyik párt jelöltje hat vagy több kulcsot kap, akkor ő a megjósolt győztes. A ciklus elején a demokraták egy automatikus „kulcsot” kaptak Biden hivatalban lévő elnöknek – de a szavazólapon azóta drámai változás történt.

A „kulcsok” a következők:

  • pártmandátum,
  • verseny,
  • hivatali jog,
  • harmadik fél,
  • rövid távú gazdaság,
  • hosszú távú gazdaság,
  • politikai változás,
  • társadalmi zavargások,
  • botrány,
  • külföldi/katonai kudarc,
  • külföldi/katonai siker,
  • hivatalban lévő karizmája,
  • kihívó karizmája.

A demokraták – Harris valószínűsíthető jelölésével – jelenleg hatot birtokolnak a 13 kulcsból Lichtman előrejelzése szerint. Ezek közé tartozik az előválasztási verseny, a rövid távú gazdaság, a hosszú távú gazdaság, a politikai változás, a botránymentesség és a kihívó karizmája.

A republikánusoknak három kulcsa van: a képviselőházi többség megszerzése a 2022-es félidős választásokon, a jelenlegi hivatalban lévő képviselő nem pályázik az újraválasztásra, és a jelenlegi hivatalban lévő képviselőnek nincs karizmája.

Még négy kulcsot kell kiosztani.

A fennmaradó kulcsok között szerepel a harmadik párti tényező, ami Lichtman szerint figyelemre méltó, tekintve, hogy Robert F. Kennedy Jr. független jelölt is helyet kapott a versenyben. A „társadalmi zavargások hiánya”, valamint a „külföldi katonai kudarc” és a „külföldi katonai siker” kulcsai is a levegőben lógnak még.

Ha a demokraták még három kulcsot elveszítenek, akkor ők lennének az előre jelzett „vesztesek” a választási előre jelző képlete szerint.

A 2024-es választásra vonatkozóan még nem született végleges előrejelzés, de Lichtman a News Nationnek elmondta, hogy szerinte „sok mindennek kell rosszul alakulnia ahhoz, hogy Harris veszítsen”.

Lichtman 2016-ban helyesen jósolta meg Trump győzelmét, 2020-ban pedig Bidenét. A történész azután teszi meg végső jóslatát erre a ciklusra, hogy a demokraták augusztusban, a Demokrata Nemzeti Kongresszuson (DNC) megválasztják jelöltjüket.