Donald Trump: Nem tudtam, hogy Kamala Harris fekete

2024.08.01. 07:42
Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje egy fekete bőrű riporter kérdéseit megkérdőjelezve beszélt Kamala Harrisről és az ő származásáról. A jelenlegi alelnök időközben vitára hívta a volt elnököt.

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump a fekete bőrű újságírók chicagói összejövetelén vett részt, ahol egy riporter kérdésére Kamala Harris származását kérdőjelezte meg – írja a CNN.

„Mindig is indiai származású volt, és csak az indiai örökséget népszerűsítette. Nem tudtam, hogy fekete, egészen néhány évvel ezelőttig, amikor történetesen fekete lett, és most azt akarja, hogy feketeként ismerjék. Szóval nem tudom, vajon indiai vagy fekete? Én bármelyiket tiszteletben tartom, de ő nyilvánvalóan nem, mert végig indiai volt, aztán hirtelen fordulatot vett, és fekete lett” – mondta Donald Trump.

A CNN megjegyzi, hogy Trump megjegyzései emlékeztetnek a múltban a fekete bőrű politikai riválisok ellen elkövetett hasonló támadásaira, beleértve azokat az éveket, amikor azokat a hamis, egyes vélemények szerint rasszista összeesküvés-elméletet terjesztette, hogy Barack Obama korábbi elnök nem az Egyesült Államokban született.

Kamala Harris édesanyja indiai, édesapja jamaikai, mindketten az Egyesült Államokba vándoroltak. Harris a kaliforniai Oaklandben született, és a washingtoni Howard Egyetemre járt. Ő az első női, az első fekete és az első ázsiai–amerikai alelnök. Arról, hogy kicsoda Kamala Harris, korábban itt írtunk.

Kamala Harris kihívta Donald Trumpot egy vitára

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Kamala Harris alelnök kedden Atlantában tartott sztárfellépőkkel teletűzdelt kampánygyűlést, amelyen kihívta republikánus riválisát, Donald Trumpot, hogy álljon ki ellene egy vitára.

Kamala Harris a szeptemberi elnökjelölti vita témájáról is beszélt, amire Donald Trump még nem kötelezte el magát teljes mértékben, viszont elárulta, hogy csak akkor hajlandó vitázni vele, ha hivatalosan is elnökjelöltté választották a Demokrata Nemzeti Konvención.

Donald, nagyon remélem, hogy átgondolja, hogy találkozzon velem a színpadon, mert ahogy a mondás tartja, ha van mondanivalója, mondja a szemembe

 – fogalmazott Harris.

Nincs kihívója Kamala Harrisnek

Korábban megírtuk, hogy a jelöltségét hivatalossá tévő Demokrata Nemzeti Konvenció csak augusztus 19-én indul, Kamala Harris amerikai alelnök maradt az egyetlen jelölt, aki szembeszállhat Donald Trumppal a novemberi amerikai elnökválasztáson. A demokrata politikusnak nemsokára saját alelnökjelöltet is választania kell, már a találgatás is elindult, ki a legesélyesebb.

Az Egyesült Államok potenciális első női elnökének kampánya eddig jól halad, nemrég 200 millió dollárral támogatták, valamint Barack Obama 44. államfő is beállt mögé.A demokrata párt delegáltjai augusztus elseje és ötödike között szavazhatnak arról, hogy tényleg Harris legyen-e a Republikánusok ellenfele. Az AP felmérése alapján azonban a támogatást simán megszerzi Joe Biden alelnöke.