Saját kampánya söpörheti el Donald Trumpot

2024.08.04. 10:21
Donald Trump kampánystratégiája sokáig arra épült, hogy kiemelte a Joe Biden elnök állítólagos szellemi hanyatlására utaló jeleket. Ez most visszaüthet, hiszen jelenleg a volt elnök az Egyesült Államok történetének legidősebb elnökjelöltje.

Donald Trump kampánya hónapokon át próbálta meggyőzni az amerikaiakat arról, hogy ne egy idős embert válasszanak elnökké. Azonban Joe Biden elnök visszalépésről való döntése nemcsak arra fut ki, hogy Trump lesz az öreg a kampányban, hanem így ő lett az amerikai történelem legidősebb elnökjelöltje is.

Most, hogy az életkor kérdése lekerült az asztalról, ugyanazzal a tematikával gúnyolják a 78 éves republikánus jelöltet, mint amit az a 81 éves Biden ellen használt – írja a  USA Today.

Donald Trump 78 éves, és a komoly szellemi hanyatlás állapotában van. Azonnal be kellene fejeznie a kampányát

– írta az Occupy Democrats nevű baloldali csoport az X nevű közösségi médiaplatformon, a korábbi Twitteren egy órával azután, hogy Biden kilépett a versenyből.

Harris alelnök és Trump, sőt Vance szenátor és Trump közötti kontraszt most kiemeli a volt elnök korát. Minden félreértés vagy hiba beszédtéma lesz. Az irónia az benne, hogy Trump felemelte a témát, és most ez visszaüthet

– mondta Julian Zelizer, a Princeton Egyetem professzora, a Trump első elnöki ciklusáról szóló könyv szerzője.

A csodálatos néhai Hannibal Lecter

A republikánus elnökjelölt szerdán Charlotte-ban tartott 90 perces beszédében, amely Trump első beszéde volt azóta, hogy Biden kiszállt a versenyből, a republikánus elnökjelölt összekeverte a statisztikákat, elrontotta a neveket, arról beszélt, hogy a katonai vezetőket NASCAR-versenyzőkkel és futballedzőkkel kellene helyettesíteni, és ismét Hannibal Lectert dicsőítette.

Ne feledjük, hogy miközben a Republikánus Párt azt állította, Biden nem alkalmas arra, hogy kitöltse ciklusát, Trump elfelejtette, hogy amikor a kongresszusi beszédét tartotta, nem tudta kiejteni Benjamin Netanjahu nevét, és ismét ragaszkodott ahhoz, hogy Hannibal Lecter valós személy

– írta David Litt, Barack Obama elnök beszédírója az X-en. 

A beszédben Trump így fogalmazott, amikor a bevándorlókról beszélt: „Mindenhonnan jönnek. A világ minden tájáról jönnek, börtönökből és elmegyógyintézetekből. Tudod, mindenki dühös lesz, amikor nagy személyiségnek nevezem a néhai Hannibal Lectert, oké? Azt mondják, biztos szellemi problémáim vannak. Nem, nem, nem, nem, ezek valódi történetek. Hannibal Lecter A bárányok hallgatnakból. Ő egy kedves ember. Szívesen meghívna titeket vacsorára.” A The Guardian azt találgatta, miért emlegetheti ilyen gyakran a volt elnök a Sir Anthony Hopkins által játszott kitalált figurát. Lehet, hogy összetéveszti a „menedékkérő” (angolul „asylum seeker”) és „elmegyógyintézet” (angolul „mental asylum”) kifejezéseket? Azt gondolja, hogy Lecter valós személy (volt)? Ez az egész csupán vicc? „Lehet, mindez csak figyelemelterelés? Talán Trump politikai géniusz, aki tudja, hogy egy olyan neves lap, mint a The Guardian, több száz szót pazarol minden alkalommal, amikor Hannibal Lectert említi, és így nem arról beszélünk, amit elnökként csinálni akar?”

A beszédben a koherens kezdet után az elnökjelölt-aspiráns többször is olyan mondatokba kezdett, amelyek összefüggéstelenségbe fulladtak. Úgy tűnt, elveszti az energiáját, és szinte suttogva folytatja, mintha csak önmagához beszélne. Minél többet beszélt, annál több olyan dolgot mondott, ami merő ostobaságnak tűnt – írja a Foreign Policy.

A lap szerint egy ilyen előadás elég lenne ahhoz, hogy a legtöbb elnökjelölt megbukjon, különösen, hogy idén a kor, a kognitív képességek és az általános vitalitás került előtérbe.

Trump beszédének nyitó részei az amerikai politikai kampányok mércéjével mérve meglehetősen jelentéktelenek voltak. „Minden polgárnak, legyen az fiatal vagy idős, férfi vagy nő, demokrata, republikánus vagy független, fekete vagy fehér, ázsiai vagy spanyol ajkú, hűséggel és barátsággal nyújtok kezet” – mondta.

Néhány perccel később Trump azt állította, „olyan gazdaságunk van, amilyet még soha senki, egyetlen nemzet sem látott. Kínát olyan szinten vertük meg, ami hihetetlen volt. És ezt ők is tudják. Ők is tudják. Újra megcsináljuk, és még jobban csináljuk.

Ezeket az állításokat a tények nem támasztják alá. Herbert Hoover óta Trump volt az első amerikai elnök, aki úgy távozott hivatalából, hogy kevesebb amerikainak volt munkahelye, mint mandátuma kezdetén. Hivatali ideje végére a Kínával szembeni kereskedelmi deficit abszolút értékben nagyobb volt, mint amikor hivatalba lépett. A Világbank szerint 2021-ben – Trump négyéves ciklusa után – az Egyesült Államok gazdasági növekedése nem haladta meg a 6 százalékot, Kínáé abban az évben több volt mint 8 százalék.

Trump elismerően megemlítette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, de Kim Dzsongun észak-koreai diktátort is. Utóbbiról azt mondta: „Ő is szívesen látna engem vissza. Szerintem hiányzom neki, ha tudni akarják az igazat”. A beszédet követő nagygyűlésen Trump Hszi Csin-ping kínai elnököt is dicsérte mint „vad” és „briliáns” embert, aki „vasököllel irányít 1,4 milliárd embert”.

Titkolják az orvosi vizsgálatok eredményeit

Donald Trump nemcsak a legidősebb, aki eddig az Egyesült Államok elnöki posztjára kandidál, hanem ő az, akinek az egészségi állapotáról a legkevesebbet lehet tudni.

A szakértők szerint szívbetegséggel és elhízással küzdő 78 éves Trump a kampányban nem osztotta meg vérképének eredményeit vagy más, konkrét információkat, amelyek segítenének abban, hogy fel lehessen mérni a személyéhez kötődő egészségügyi kockázatokat – írja a The Washington Post.

Ehelyett egy homályos, három bekezdésből álló levelet tett közzé háziorvosától, Bruce A. Aronwaldtól, aki novemberben azt írta, a volt elnök kiváló fizikai és mentális egészségnek örvend, és aki később a lapnak adott nyilatkozatában azt mondta, „nincs szükség arra, hogy Trump elnök újabb orvosi vizsgálat eredményét tegye közzé azon kívül, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra”.

Hét nappal a volt elnök ellen július 13-án elkövetett merényletkísérlet után Trump közzétette a Fehér Ház volt orvosának, Ronny Jackson texasi republikánus képviselőnek a levelét, aki leírta, hogy két centiméter széles sebet kezelt Trump jobb fülén, és elmondta, elvégeztette a fejének CT-vizsgálatát és egyéb vizsgálatokat, de az eredményeket nem hozta nyilvánosságra. Jackson a levélben azt írta, hogy Trumpot kezdetben a pennsylvaniai Butler Memorial Kórház orvosai látták el, és hogy még aznap este látta a volt elnököt a golfpályáján, a New Jersey-ben lévő Bedminsterben.

Jackson korábban azt állította, Trump egy kognitív tesztet is eredményesen elvégzett, amikor elnök volt, de ezeket az eredményeket szintén nem hozták nyilvánosságra.

A szavazók többsége aggódik

Egy, a Reuters és az Ipsos által országszerte 1241 amerikai felnőtt, köztük 1018 regisztrált szavazó körében elvégzett felmérésben a megkérdezettek 53 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy Donald Trump túl öreg ahhoz, hogy az ország vezetője legyen, míg mintegy 43 százalékuk nem értett egyet vele.

Harris és Trump egy július 15–16-i közvélemény-kutatásban egyaránt 44 százalékon állt, egy július 1–2-i felmérésben pedig Trump 1 százalékponttal vezetett. Mindkét felmérés 3 százalékos hibahatárral készült.

A megkérdezettek 56 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy az 59 éves Kamala Harris „szellemileg éles eszű, és képes megbirkózni a kihívásokkal”, míg 37 százalék nem értett egyet. Joe Biden amerikai elnököt csak a választók 22 százaléka értékelte így. A felmérés hibahatára 3 százalék volt – írta meg a  Newsweek.

„Végül is ha összehasonlítjuk a Trumpról 2015-ben készült felvételeket az idei év elejéről származóakkal, az eredmény azt mutatja, Trump már nem egészen az az ember, aki volt. Az egykori elnök mostanában rutinszerűen összekeveri a neveket – beleértve a saját orvosának nevét is –, és idén egy nashville-i gyűlésen nehezen tudta befejezni a mondatait. Hogyan lehet az amerikai nép biztos abban, hogy Trump botladozásai nem a tartós kognitív hanyatlás jelei?” – kérdezi a The Hill hasábjain megjelent publicisztikájában Max Burns veterán demokrata stratéga, a Third Degree Strategies alapítója.  

Trump többször is kijelentette, hogy minden elnökjelöltet „kötelezni kellene egy kognitív teszt elvégzésére” – kortól függetlenül. Erre a jelenleginél nincs is jobb alkalom, mert évek óta gyűlnek a Trump szellemi hanyatlására vonatkozó aggasztó bizonyítékok.

Memóriaproblémái jól dokumentáltak; úgy tűnik, a volt elnök nem tudja felidézni a 2021. január 6-i események nagy részét. Azt is rendszeresen elfelejti, ki az éppen hivatalban lévő elnök – Donald Trump gyakran összekeveri Joe Bident és Barack Obamával.