Kamala Harris interjút készít az alelnökjelöltekkel

2024.08.04. 20:08
Kamala Harris alelnök vasárnap személyesen beszélget el a potenciális jelöltekkel, akiket a jövő héten indítandó kampánykörútja előtt alelnökjelöltként szeretne indítani. A találkozóra Washingtonba utazik többek között Josh Shapiro kormányzó, Mark Kelly szenátor és Tim Walz kormányzó.

A demokrata alelnöki posztra pályázók köre ötfősre szűkült − közölte a BBC amerikai partnere, a CBS. A döntésre az augusztus 19-én Chicagóban kezdődő demokrata nemzeti konvenció előtt van szükség. A felsoroltakon kívül nem tudni, hogy más potenciális jelöltek − köztük Andy Beshear, Kentucky kormányzója vagy Pete Buttigieg közlekedési miniszter − találkoztak-e a jelenlegi alelnökkel.

Kamala Harris hivatalosan pénteken lett a demokraták elnökjelöltje a párt küldötteinek szavazásán. Amint az alelnökjelöltet bejelentik, várhatóan együtt kampányolnak a csatatérállamokban.

Josh Shapirónak 2022 óta magas a támogatottsága, és segíthet Harrisnek Pennsylvaniát, az egyik ingadozó államot a maga oldalára állítani. Mark Kelly arizonai szenátor a fegyverbiztonság egyik fő hangadójává vált, és határozott határvédelmi álláspontja, valamint a Biden-kormányzatot időnként bíráló megjegyzései megkönnyíthetik a független és konzervatív szavazók megszólítását.

Tim Walz, aki 12 évet töltött a kongresszusban, mielőtt 2019-ben Minnesota kormányzója lett, azzal kapott országos figyelmet, hogy Donald Trumpot és J. D. Vance-t furcsának nevezte. Joe Biden elnök pénteken közölte, hogy beszélt Kamala Harrisszel az alelnökjelölt kiválasztásáról. Arra a kérdésre, hogy milyen tulajdonságokat kellene keresnie egy alelnökjelöltben, azt mondta: „Majd ő kitalálja”.

A potenciális jelöltek alapos átvilágításon esnek át: akár 200 kérdésre is válaszolniuk kell, mielőtt komolyan számításba vennék őket. A küldötteknek viszont nem kell szavazniuk az alelnök személyéről.