Donald Trump beleszállt Georgia republikánus kormányzójába az atlantai nagygyűlésen

2024.08.05. 13:27
Donald Trump amerikai elnökjelölt a Georgia állambeli Atlantában tartott nagygyűlést szombaton, ahol a szintén republikánus helyi kormányzóba is beleszállt. A helyszínen óriási volt a rendőri készültség.

Donald Trump szombaton tartotta Atlantában a nagygyűlését, a helyszínről Vizin Balázs jelentkezett. A riportban elhangzik, hogy Georgia állam egyike azoknak a csatatérállamoknak, ahol novemberben eldől majd az elnöki küzdelem. 

A helyszínen a sor hatalmas volt, az emberek többsége órákig állt sorba, hogy bejusson a rendezvényre, és a várakozóknak lépten-nyomon Trump-relikviákat árultak. Az egyik árus például arról beszélt, hogy azok a sapkák, pólók és zászlók a legkelendőbbek, amelyeken az elnökjelölt látható közvetlenül azután, hogy fülön lőtték.

Az én személyes véleményem az, hogy a lövöldözés után megszilárdult az elnökség. Szerintem Trump garantáltan be fog futni

– nyilatkozta a helyi árus, aki szerint Trump vissza fogja hozni Amerikát oda, ahol volt.

Úgy véli, sokan elfelejtik, hogy Amerika egy üzlet. „Mi egy vállalkozás vagyunk, és egy üzletemberre van szükségünk az ország vezetéséhez” – mondta. Egy másik árus, aki – mint fogalmazott – annak ellenére, hogy latino, támogatja Trumpot. Véleménye szerint Kamala Harrisnek nem biztos, hogy kellő tapasztalata van ahhoz, hogy egy országot irányítson. 

Állig felfegyverzett rendőrök

A riportban az is elhangzik, hogy óriási volt a rendőri készültség, állig felfegyverzett rendőrök, különleges egységek és a titkosszolgálat emberei figyelték a résztvevőket. A bejáratnál egy hosszú lista fogadta a látogatókat, amely arról szólt, hogy mi mindent nem lehet bevinni – gyakorlatilag semmit. 

A Trump-támogatók körében elsők között az illegális bevándorlás és a gazdaság állapota szerepel. „Illegális bevándorlók jönnek az országba, elveszik a munkahelyeinket, az erőforrásainkat. Itt születtünk és nőttünk fel. Ha be akarnak jönni, mindenképp jöjjenek, de legálisan” – nyilatkozta az egyik résztvevő. Egy másik jelenlévő pedig azt mondta, szerinte Trump fog nyerni, de „vagy nagyon-nagyon szoros lesz a végeredmény, vagy nem engedik, hogy ez megtörténjen”. 

Mielőtt Donald Trump színpadra lépett, a teremben ismert republikánus politikusok adták egymásnak a mikrofont. Miután a titkosszolgálat emberei gondosan körbeállták a pódiumot, és a megfáradt tömeget ráhangolták a beszédre, megérkezett az esemény főszereplője is. 

A riporter szerint Trump a beszédében hozta a tőle megszokottat, annyi különbséggel, hogy az elnökjelölt a georgiai kormányzóba, a szintén republikánus Brian Kempbe is beleszállt, aki egyébként nagyon népszerű a helyiek körében.

Ő egy rosszfiú. Egy hűtlen fickó, és egy nagyon átlagos kormányzó

– fogalmazott a USA Today szerint az elnökjelölt.

Az elemzők ezt nem tartják szerencsés lépésnek, ugyanis így a republikánus szavazók elbizonytalanodhatnak. Trump azért haragszik a kormányzóra, mert az nem neki tetsző módon viszonyult Georgiában a szerinte elcsalt elnökválasztáshoz 2020-ban. 

A teljes riport itt nézhető vissza: