Október elsején alelnökjelölti vita jöhet J.D. Vance és Tim Walz között

2024.08.15. 18:14
J.D. Vance és Tim Walz alelnökjelöltek megállapodtak egy október 1-jei vitáról. Előbbi másik időpontot is javasolt, de arról a demokrata jelölt még nem döntött, hogy elfogadja-e. A két elnökjelölt sem egyezett még meg, hogy a szeptember 10-ei vitán kívül hol és milyen keretek között tartanak másikat is.

A CBS közölte, hogy a New York-i vitát Norah O’Donnell és Margaret Brennan újságíró moderálja majd, hozzátéve: „Alig várjuk, hogy… lehetőséget biztosítsunk a választóknak arra, hogy közvetlenül az alelnökjelöltektől hallhassák programjukat” – osztotta meg a BBC.

„Találkozunk október 1-jén, J.D.” − posztolta szerdán az X-en Kamala Harris alelnökjelöltje, Tim Walz, amire J.D. Vance csütörtökön reagált azzal, hogy egyetért az októberi dátummal. Emellett szintén az X-en közzétett bejegyzésében szeptember 18-ára is vitát javasolt a republikánus alelnökjelölt a CNN-nél. „Várom, hogy mindkettőn találkozzunk!” − írta J.D. Vance az X-en, ezt a lehetőséget azonban a demokrata jelölt még nem kommentálta.

A két elnökjelölt sem tétlenkedik

Donald Trump és Kamala Harris már korábban megállapodtak egy szeptember 10-i vitában az ABC-n. „Alig várom, hogy Donald Trumppal vitázzak” − nyilatkozta a demokrata elnökjelölt múlt héten. „Úgy hallottam, hogy végre elkötelezte magát, és én is alig várom.”

A republikánus jelölt viszont eredetileg csak a Fox Newson szeretett volna vitázni ellenfelével. Ezt azonban Harris elutasította, azzal érvelve, hogy Trump kampánystábja már akkor beleegyezett az ABC-n történő vitába, amikor még Joe Biden volt a demokrata jelölt.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón Donald Trump összesen három vitát javasolt, ezeket az ABC, a Fox News és az NBC rendezné. Utóbbi kettőre azonban Kamala Harris kampánystábja nem reagált, így nem tudni, lesz-e három vita. Viszont a demokrata jelölt nyitott lenne további vitaidőpontokra, de ahhoz először a republikánus jelölt jelenjen meg az ABC-n tartandó vitán.