Kamala Harris elfogadta a némamikrofon-szabályt az első elnökjelölti vitán

2024.09.06. 09:52
Kamala Harris alelnök beleegyezett az ellenfele, Donald Trump elleni közelgő tévévitájának szabályaiba, többek között abba, hogy a mikrofonok elnémuljanak, amikor a másik félre kerül a sor. Ennek ellenére aggódik, hogy ez a feltétel republikánus ellenfelének fog kedvezni, mint ahogy ez a júniusi, Joe Biden elleni vitán is történt.

Kamala Harris kampánystábja korábban küzdött a mikrofonok elnémítására vonatkozó szabály ellen, amelyet az elnökválasztási versenyben részt vevő elődje, Joe Biden fogadott el. Elemzők szerint a demokrata jelölt csapata úgy vélte, hogy a szabály Donald Trumpnak kedvezne. 

Szerdán azonban mindkét jelölt stábja beleegyezett a házigazda ABC News csatorna által meghatározott vitaszabályokba – írja a BBC.

A szeptember 10-re tervezett vita Philadelphiában lesz az első kettejük között elnökjelöltként. Szabályai hasonlóak a CNN által rendezett, Joe Biden és Trump júniusi vitájához, amelyen a korábbi demokrata jelölt rendkívül gyengén szerepelt.

Politikai megfigyelők akkor azt állították, hogy a vitában alkalmazott néma mikrofonok szabálya előnyös lehetett Trump számára, mivel korlátozta azt a lehetőségét, hogy félbeszakítsa Bident, így megfontoltabbnak tűnt ellenfelénél.

Harris kampánystábja aggódott, ha nem egyeznek bele a feltételekbe, Trump nem áll ki a vitára

Kamala Harris kampánystábja szerdán az ABC-nek eljuttatott levelében továbbra is úgy véli, „alapvetően hátrányos” lenne számára a vita formátuma, mondván, hogy az „arra szolgálna, hogy Donald Trumpot megvédje az alelnökkel folytatott közvetlen szóváltásoktól”. Ennek ellenére úgy döntöttek, mégis elfogadja a szabályokat, hogy a vita létrejöhessen.

„Megértjük, hogy Donald Trump megkockáztatja, hogy teljesen kihagyja a vitát, ahogyan korábban már fenyegetőzött, ha nem járulunk hozzá az általa preferált formátumhoz” – közölték, majd hozzátették: „ezért elfogadtuk az ABC által javasolt teljes szabályrendszert, beleértve a néma mikrofont is”.

A republikánus elégedetten dörzsöli tenyerét, de a helyszínnel nincs kibékülve

Donald Trump csapata elégedetten vette tudomásul, hogy a demokrata jelölt is rábólintott a szabályokra. A republikánus elnökjelölt korábban már jelezte, hogy elfogadja a mikrofonra vonatkozó javaslatot.

Ennek ellenére a Fox Newsnak adott szerdai interjújában támadta az ABC csatornát, megkérdőjelezve annak közvélemény-kutatásait, és azt mondta, hogy „a legrosszabb csatorna a tisztességesség szempontjából”. Azt is elárulta Donald Trump, hogy csak azért egyezett bele a vitába, mert ellenfele más csatornán nem hajlandó vele vitázni.