Tényleg elkapják és megeszik a kutyákat és a macskákat a bevándorlók Amerikában?

2024.09.25. 07:46
A Kamala Harrisszel folytatott elnökjelölti vitában Donald Trump arról beszélt, hogy az ohiói Springfieldben a haiti bevándorlók megeszik a helyiek háziállatait. A tényellenőrzések tanúsága szerint az állítás nem igaz. A mémgyár is azonnal beindult.

Egy tragédiával kezdődött, a neonácik által az interneten kapott lendületet, és Donald Trump üzenete lett az elnökválasztási vitában.

Egy középnyugati város, amely a haiti bevándorlók beáramlásának következményeivel küzd, a héten a rasszista és idegengyűlölő mémek középpontjába került, miután Trump jelöltje, JD Vance ohiói szenátor azt állította, hogy Springfieldben „olyan emberek rabolták el és ették meg a háziállataikat, akiknek nem lenne szabad ebben az országban lenniük”.

A vád, amely a közösségi médiában elszórtan közzétett, Springfieldtől távol eső fotókon és történeteken alapuló posztokra támaszkodott, néhány nap alatt zavaros és demagóg üzenetté vált, amelyet Trump az elnökjelölti vitában több tíz millió néző előtt erősített fel. A pillanat rávilágított arra, hogy az amerikai városok valódi problémái szinte azonnal politikailag gyümölcsöző – és potenciálisan veszélyes – kampánytémákká válhatnak, különösen, ha faji vagy migrációs témákkal kapcsolatosak – írta elemzésében a The Washington Post

Az állítás, mely szerint a Springfieldben élő haiti bevándorlók ellopják és megeszik a lakosok háziállatait, alig több mint egy évvel ezelőtt kapott szikrát, amikor a 11 éves Aiden Clark meghalt egy buszbalesetben, amelyet egy jogosítvány nélkül vezető haiti bevándorló okozott. Az eset arra ösztönzött néhány springfieldi lakost, hogy nyilvánosan hangot adjanak a közösségükben egyre növekvő haiti bevándorló népességgel szembeni sérelmeiknek.

A megalapozatlan állítás eredete a NewsGuard, egy apolitikus tényellenőrző szervezet szerint, amelyet Steven Brill újságíró és Gordon Crovitz hírigazgató 2018-ban indított, egy „Springfield Ohio Crime and Information” nevű privát Facebook-csoportból származik. A csoporthoz írt egyik bejegyzés képernyőfotója széles körben keringett, amelyben egy meg nem nevezett személy azt állította, hogy egy barátja lányának macskáját felakasztották „egy ágra, mint ahogyan egy szarvassal tennék a henteléshez, és feldarabolták, hogy megegyék”, utalva egy házra, ahol haiti bevándorlók éltek. „Ezt csinálták a Snyder parkban is a kacsákkal és a libákkal, ahogy azt a legutóbbi alkalommal a vadőrök és a rendőrség elmondta nekem.”

Az X-en 2,9 millió követővel rendelkező konzervatív fiók, az End Wokeness másnap válaszul posztolt: „Springfield kis város Ohióban. Négy évvel ezelőtt 60 ezer lakosuk volt. Harris és Biden alatt 20 ezer haiti bevándorlót szállítottak a városba. Most kacsák és háziállatok tűnnek el.”

A legmagasabb kormányzati szintek republikánus választott tisztségviselői felkarolták a mémeket. Ted Cruz, Texas állam republikánus szenátora is közzétette a saját verzióját, akárcsak Jim Jordan képviselő, Marjorie Taylor-Greene képviselő és Kari Lake arizonai konzervatív tűzoltó és szenátorjelölt.

Nyáron a fehér szupremációt hirdető neonáci csoport, a Blood Tribe horogkeresztes zászlókkal vonult végig Springfieldben, hogy tiltakozzon a város haiti lakossága ellen. A csoport egyik tagja augusztus végén részt vett egy városi gyűlésen, és arra figyelmeztetett, hogy „a bűnözés és a kegyetlenség csak növekszik minden egyes behozott haiti lakossal”.

Cathleen Belew, az amerikai fehér szuprematista mozgalmakkal foglalkozó történész az X-en azt írta, hogy az ilyen démonizációs kampányok régi taktikák, amelyet komolyan kell venni. A haiti menekültekről szóló, megcáfolt állítások nem „csak badarságok” – figyelmeztetett Belew: „Azok az emberek, akik ezt a retorikát terjesztik, vagy pontosan tudják, mit csinálnak, vagy tudniuk kellene. De erőszak következik. Minden alkalommal.”

Az 1980-as években patkányevő menekültek miatt keltettek pánikot. Ezeket gyorsan követték a menekültek elleni gyűlölet-bűncselekmények, amelyek élén a fehér hatalom aktivistái álltak, de a retorika által felhergelt helyi közösségeket is érintette – mondta.

Beindult a mémgyár

A TikTokon Trump hangfelvételei, amelyekben azt mondja, hogy „Springfieldben megeszik a kutyákat” és „megeszik a macskákat”, számos olyan vicces videó hangsávjává váltak, amelyek azzal játszanak, hogy Amerika háziállatai támadás alatt állnak.

Az egyik a következő felirattal kezdődik: „Nos, most, hogy leleplezte a titkot rólunk, a papírok nélküli bevándorlókról…” A videón egy család látható, amint egy vacsoraasztal körül ülnek, élő házimacskákkal a tányérjukon, és úgy tesznek, mintha sót és borsot ráznának a háziállatokra, miközben készülnek a falatozásra.

@brendita__ Not one pet has been eaten.. #kamala #debate #fyp ♬ original sound - andreas.elefteriadis

Másokban az állattulajdonosok Trump megjegyzéseinek hanganyagát olyan videóklipek alá másolták, amelyeken kutyáik és macskáik riadt arckifejezéssel vagy a szobából menekülve láthatóak. Néhány videót több millióan néztek meg.

@theramblingspaniels Sunny is cancelling his trip to #springfield #kamalaharris #debate #presedentialdebate ♬ original sound - DKTM

„Egyáltalán nem meglepő, hogy rengeteg mém született” – mondta Whitney Phillips, az Oregoni Egyetem médiatudományi tanszékének kutatója. Hozzátette, hogy bár a mögöttes állításoknak komoly következményei vannak, Trump szavait eredeti kontextusukból kiragadva az emberek humoros módon kiemelhetik azok abszurditását.