Megöletné a „gyilkos migránsokat” Donald Trump

2024.10.12. 12:09 Módosítva: 2024.10.12. 12:45
Donald Trump ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén minden olyan illegális bevándorlóra, aki amerikai állampolgárokat öl meg, automatikusan halálbüntetés fog várni.

A republikánus elnökjelölt ezt akkor jelentette be, amikor nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlókból álló bandák felszámolására vonatkozó terveit. Szerinte ezek a bandák „elözönlötték” az amerikai városokat − írja The Telegraph

Ezennel halálbüntetést követelek minden olyan migránsra, aki megöl egy amerikai állampolgárt vagy egy rendőrt

− mondta Trump a Colorado állambeli Aurorában tartott támogatói gyűlésen. A volt elnök korábban azt állította, hogy a várost a Tren de Aragua, egy erőszakos venezuelai banda tagjai „háborús övezetté” változtatták, a települést pedig „megszállták és meghódították”. 

Az ügy előzménye, hogy j úliusban egy aurorai lövöldözés után letartóztatott két férfit a rendőrség a Tren de Aragua tagjaiként azonosított. Egy hónappal később ajtókamerás felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken állítólag a banda fegyveres tagjai kopogtatnak egy lakóház ajtaján a városban.

Trump bejelentette, hogy tervei szerint „felgyorsítja e kegyetlen bandák eltávolítását” az illegális külföldiekről szóló 1798-as törvényre hivatkozva, amely lehetővé teszi az elnök számára, hogy „inváziót” deklaráljon, és kitoloncolja a nem amerikai állampolgárokat.

Az ICE [Bevándorlási és Vámhivatal], a határőrség és a szövetségi rendfenntartó erők elit osztagait fogjuk kiküldeni, és minden egyes illegálisan itt tartózkodó bandatagot letartóztatunk és kitoloncolunk. Amíg egyetlenegy sem marad

− mondta Trump, aki a tervet Aurora-műveletnek nevezte el.

Azokat, akik a kitoloncolás után megpróbálnak visszatérni az Egyesült Államokba, 10 évre börtönbe zárnák a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül − tette hozzá.

Ezekről beszélt még

A republikánus jelölt azt állította, hogy már hivatalba lépésének első napján kitoloncol „az országunkból minden egyes illegális idegen bandatagot”, és „lezárja a határt”, feltéve, hogy legyőzi Kamala Harrist az elnökválasztáson.

Ha Harris győz novemberben, akkor az Egyesült Államok szteroidokkal telelőtt Venezuelává válik 

− tette hozzá.

A volt elnök azt sugallta, hogy a bevándorlás kérdése segítene neki abban, hogy a közelgő választásokon győzelmet arasson Coloradóban. Az állam George W. Bush elnök 2004-es megválasztása óta nem szavazott republikánus elnökjelöltre. Trump már régóta kemény álláspontot képvisel az illegális bevándorlással kapcsolatban. Az év elején azt mondta, hogy az embercsempészek és kábítószercsempészek automatikus halálbüntetésének bevezetésére törekszik.

Megismételte azokat az állításokat, hogy olyan országoknak, mint Venezuela, sikerült csökkenteniük a bűnözési rátájukat azzal, hogy busznyi bűnözőt dobtak az Egyesült Államokba.

A mi bűnözőink olyanok ezekhez az emberekhez képest, mint a csecsemők

− tette hozzá Trump.

„Ezek az emberek a világ legerőszakosabb emberei. És ne feledjük, nemcsak Dél-Amerikából jönnek, hanem az afrikai Kongóból is. A világ minden tájáról jönnek. A Közel-Keletről jönnek. Ázsiából jönnek” − fogalmazott. 

Trump korábban már javasolta a halálbüntetés kiterjesztését más bűnelkövetőkre, köztük a nők és gyermekek szexuális célú kereskedelméért elítéltekre is.

Az amerikai államok közel fele tiltja a halálbüntetést. Bár létezik szövetségi halálbüntetés, azt ritkán alkalmazzák. Az alkalmazható bűncselekmények körének bővítéséhez az amerikai kongresszusnak kellene törvényt hoznia.

Aurora reflektorfényben – de igaz-e, amit Trump mond?

Donald Trump már a Harrisszel folytatott, szeptember 10-i elnökjelölti vitában is azt állította, hogy a Tren de Aragua tagjai több leromlott állapotú aurorai lakóparkot is ellenőriznek − ezt az állítást a város vezető tisztviselői cáfolták.

A pénteki gyűlésen megismételte ígéretét, hogy újraválasztása esetén a bűnüldözést Aurorára összpontosítja.

Megmentem Aurorát és minden várost, amelyet megszálltak és meghódítottak. Börtönbe fogjuk zárni ezeket az elvetemült és vérszomjas bűnözőket, vagy ki fogjuk őket rúgni az országunkból

− mondta Trump.

Trump drámai kijelentései ellenére, amelyekkel a bázisát akarta feltüzelni, egyetlen amerikai várost sem foglaltak el a migránsok − írja a Reuters. A republikánus Mike Coffman, Aurora polgármestere a gyűlést megelőzően nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „a venezuelai bandák aktivitásával kapcsolatos aggodalmak erősen eltúlzottak”, és üdvözölte Trumpot, hogy bejárja a várost.

Az aurorai rendőrség statisztikái szerint Aurorában a súlyos bűncselekmények száma évről évre csökkent. V. Reeves, a Housekeys Action Network közösségi szervezője szerint a lakosok idegesek voltak Trump látogatása miatt.

Aggódnak, hogy Trump támogatói felbukkannak, és megfenyegetik őket

− mondta. A vita középpontjában álló két lakóháznál a Reuters csütörtökön betört ablakokat és szemetet figyelt meg. Az egyik épületben hordozható rendőrségi kameraállomások voltak, amelyeket a lakók szerint a héten helyeztek el.

Jesus, egy 30 éves venezuelai, aki kertépítéssel foglalkozik, és az egyik épületben lakik, azt mondta, hogy néhány ember tetteiért hibáztatják az összes venezuelait. „Nem vagyunk mindannyian rossz emberek” – mondta Jesus (aki nem volt hajlandó megadni a vezetéknevét a sajtónak). 

Az aurorai bandatevékenységgel kapcsolatos vita abból ered, hogy a város arra próbálta rákényszeríteni több olyan lakópark tulajdonosát, ahol illegális bevándorlók éltek, hogy foglalkozzon a javításokkal, a szeméttel, a kártevőkkel és más panaszokkal.

A bérbeadó, a CBZ Management által felbérelt PR-cég augusztus elején azt állította, hogy a Tren de Aragua banda tagjai foglalták el az ingatlanokat − derül ki a Reuters által a Colorado Open Records Act kérésére megszerzett dokumentumokból.