Megvizsgálták, milyen egészségügyi állapotban van Kamala Harris

2024.10.13. 07:21
A demokrata jelölt nyilvánosságra hozta orvosi leleteit, melyek szerint kiváló egészségi állapotnak örvend, majd azzal vádolta Donald Trumpot, hogy ez róla már kevésbé mondható el, mind fizikai, mind szellemi téren. Utóbbi kampánycsapata azonnal igyekezett cáfolni a feltételezést, miközben Kamala Harris még azt is elárulta, hogy rendszeresen jár szűrővizsgálatokra.

Kamala Harris nyilvánosságra hozta orvosi leleteit, amelyek szerint „kiváló egészségi állapotban” van, és alkalmas az elnökségre. A nyilvánosságra hozatalt követően a demokrata elnökjelölt Donald Trumpot vádolta az átláthatóság hiányával, amiért nem mutatta még be saját egészségügyi dokumentációját − írta meg a BBC.

Az alelnök állítása szerint republikánus riválisa „nem akarja, hogy az amerikai nép lássa, alkalmas-e arra, hogy elnök legyen”. Anélkül, hogy Trump egészségügyi adatait nyilvánosságra hozta volna, a volt elnök csapata úgy reagált, orvosa annyit mondott állapotáról, hogy „tökéletes és kiváló egészségnek örvend”.

A republikánus kampánycsapat szerint elnökjelöltjüknek „rendkívül elfoglalt és aktív kampányprogramja” van, és úgy vélik, hogy Kamala Harris „nem rendelkezik Donald Trump állóképességével”.

A demokrata jelölt orvosi jelentése arról árulkodik, hogy az alelnök „rendelkezik az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges fizikai és mentális képességgel”. Dr. Joshua Simmons orvos az áprilisi vizsgálatkor semmi említésre méltót nem talált Kamala Harris egészségügyi kórlapján, majd hozzátette, hogy az alelnök egészséges és aktív életmódot folytat.

 

Ettől függetlenül Kamala Harris megjegyezte, hogy a családjában előfordult már vastagbélrák, ő maga pedig allergiától szenved, de az éves szűrővizsgálatokra rendszeresen eljár, köztük vastagbéltükrözésre és mammográfiára. Az orvosi leletek nyilvánosságra kerülését követően kampánycsapatának szóvivője egy bejegyzésben üzent: „Te jössz, Donald Trump!”

Mentális készségekről is vitatkoznak a jelöltek

Egy észak-karolinai kampányrendezvény előtt Kamala Harris igyekezett kétségbe vonni riválisa mentális egészségét is, és azt, hogy „mennyire elkalandozik”. A demokraták ugyanis kétségbe vonják Donald Trump szellemi alkalmasságát, mint ahogyan tette azt a republikánus kampány hónapokon keresztül, amíg Joe Biden volt az ellenfelük.

Ha novemberben ismét elnökké választanák, akkor Donald Trump 82 évesen, az Egyesült Államok történetének legidősebb hivatalban lévő elnökeként fejezné be második ciklusát − bár ezt a rekordot megosztaná Joe Bidennel, aki ugyanennyi idős lesz, amikor januárban távozik hivatalából.

A demokraták nyomására a republikánus kampány kommunikációs igazgatója, Steven Cheung saját szakállára közölte Donald Trump merénylet utáni orvosi leleteit. 

Mindannyian arra a következtetésre jutottak, hogy tökéletes és kiváló egészségi állapotban van ahhoz, hogy elnök lehessen

− tette hozzá Steven Cheung, majd idézett egy 2023. novemberi orvosi levelet is, amely szerint Donald Trump „fizikai adatai jóval a normális tartományon belül voltak, kognitív készségei pedig kivételesek”.