Kiszivárgott a Wall Streetről, Trump összecsapna Kínával és Európával

2024.10.14. 12:05

Donald Trump volt kereskedelmi tanácsadója a jelek szerint azt mondta a Wall Street-i befektetőknek, hogy ha a republikánus elnökjelöltet újraválasztják, akkor hivatalba lépése után gyorsan megkezdheti átfogó vámjavaslatainak végrehajtását – közölték a Piper Sandler befektetési bank elemzői, amit a CNBC összegzett.

Számos ügyfelünktől azt hallottuk, hogy Trump korábbi amerikai kereskedelmi képviselője, Robert Lighthizer találkozott befektetői csoportokkal, és azt mondta nekik, Trump röviddel hivatalba lépése után kivetné a 60 százalékos kínai és a 10 százalékos általános vámokat

– írták a befektetési bank elemzői. A Trump-kampány sajtótitkára nem tagadta, hogy Lighthizer találkozott befektetőkkel, ugyanakkor figyelmeztetett: semmilyen politikai tervezetet nem szabad hivatalosnak tekinteni, ha nem közvetlenül Trump amerikai elnökjelölttől származik.

A Piper Sandler elemzői nem válaszoltak a megkeresésekre, a cég ügyfelei feltehetően a nagy vagyonkezelő cégek, amelyek fizetnek a részvény- és gazdasági kutatásokért. Lighthizer pedig az Inside U.S. Trade szerint Trump elnökválasztási kampányának ad tanácsokat gazdasági kérdésekben. Lighthizert esélyesnek látják a Trump-kabinetben számos vezetői posztra, köztük a kereskedelmi és pénzügyminiszternek.

Számos közgazdász és adószakértő figyelmeztetett: Trump vámtervei növelnék az árakat, csökkentenék az amerikai GDP-t, és negatívan hatnának a foglalkoztatásra a kulcsfontosságú iparágakban. Kamala Harris demokrata elnökjelölt többször is idézte egy progresszív csoport elemzését, amely szerint Trump vámjai közel 4000 dolláros adóemelést jelenthetnek egy átlagos amerikai család számára.

A Trump-kampány a CNBC-nek hangsúlyozta, vámötleteket tágabb tervekkel együtt kell vizsgálni, amelyek között szerepel a szabályozások csökkentése, az amerikai olajfúrások felfuttatása és az illegális bevándorlók kitoloncolása.

A Piper Sandler elemzői jegyzetükben Lighthizerrel kapcsolatos információikat továbbították, és arra is figyelmeztették, hogy vegyék komolyan Trump ígéreteit a vámok történelmi szintre emelésével kapcsolatban. „Arra számítunk, hogy a vámok gyorsabban jönnek majd a második Trump-időszakban, mint az elsőben.”

Majd hozzátették, Trumpnak „megvan az akarata és a módja, hogy véghez vigye a kínai importra kivetett 60 százalékos vámok kivetésére tett vállalását”. Trump többször is 10 százalékos univerzális alapvám bevezetését szorgalmazta a külföldi importra, és felvetette a vám 20 százalékra történő kiterjesztésének lehetőségét.