Donald Trump Ukrajnát hibáztatta a háború kitöréséért

2024.10.17. 19:46
Donald Trump volt elnök egy podcasternek adott, csütörtökön nyilvánosságra hozott interjújában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt hibáztatta azért, hogy „hagyta” kitörni az ukrajnai háborút, noha Oroszország az agresszor a konfliktusban.

Trump szeptember végén találkozott az ukrán elnökkel a Trump Toronyban, ez volt az első találkozójuk 2019 óta. A találkozó kezdete előtt Zelenszkij mellett állva azt mondta, hogy „megtiszteltetés” vele találkozni, és hogy „nagyon jó a kapcsolatuk”. Majd hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is „nagyon jó a kapcsolata” – írja tudósításában a The Washington Post

Ehhez képest Trump némiképp más hangvitelt ütött meg egy csütörtöki interjúban, ahol az ukrán elnökről beszélt. 

Zelenszkij az egyik legnagyobb salesman, akit valaha láttam. Minden alkalommal, amikor idejön, 100 milliárd dollárt adunk neki. Ki kapott még ennyi pénzt a történelemben? Soha senki más. És ez nem azt jelenti, hogy nem akarok segíteni neki, mert nagyon sajnálom azokat az embereket. De nem kellett volna hagynia, hogy az a háború elkezdődjön. Ez egy vesztes háború

– mondta Trump Patrick Bet-David podcasternek adott interjújában.

A volt elnök bensőséges kapcsolatot ápol Putyinnal

Trump a hírek szerint személyes kapcsolatot ápol Putyinnal, mióta elhagyta a Fehér Házat, és ezen a héten azt mondta,

Oroszországnak még soha nem volt olyan elnöke, akit ennyire tiszteltek.

Mint a Washington Post emlékeztetett: Trump többször utalt arra, hogy Oroszország soha nem szállta volna meg Ukrajnát, ha még mindig ő lenne az elnök. A csütörtökön sugárzott podcastinterjú nem az első alkalom, amikor úgy tűnik, Trump azt sugallja, hogy Zelenszkij a hibás a folyamatban lévő háborúért.

Egy kampányrendezvényen az észak-kaliforniai Mint Hillben Trump például azt mondta: „Továbbra is dollármilliárdokat adunk egy olyan embernek, aki nem hajlandó alkut kötni.”

Bod Woodward, a Nixon bukását okozó Watergate-botrányt felgöngyölítő veterán oknyomozó újságíró a napokban megjelent War (Háború) című könyvében arról írt, hogy Trump elnöksége alatt személyes használatra küldött Putyinnak Covid-tesztgépeket – amelyekből akkoriban komoly hiány volt az Egyesült államokban, és leköszönése után is kapcsolatban maradt az orosz elnökkel.