Elon Musk 75 millió dollárt költött Trump győzelmére, de az aktivistái elcsalják a munkát

2024.10.19. 13:10
Elon Musk eddig legalább 75 millió dollárt juttatott az America PAC-nak, amely a Donald Trump visszatérésére irányuló törekvések kulcsfontosságú részévé teszi a csoportot, azonban az aktivisták munkája ez idáig nem túl sikeres. Miközben az aktivisták képtelenek elérni a kitűzött célokat, a csoport munkaerőhiányban szenved, ráadásul a meglévő aktivisták is gyakran elkerülik a munkát.

Az Elon Musk által finanszírozott politikai akcióbizottság, amely Donald Trump korábbi amerikai elnök újraválasztását hivatott elősegíteni, egyes csatatérállamokban nehezen teljesíti a kitűzött célokat. Eközben vizsgálják azokat az állításokat, amelyek szerint egyes aktivisták hazudtak az általuk megkeresett szavazók számáról – írja a Reuters.

Az olyan kulcsfontosságú államokban tapasztalható nehézségek, mint Wisconsin és Nevada, akkor jelentkeznek, amikor az America PAC nevű csoport a november 5-i választás előtti utolsó két hétben igyekszik a republikánus jelölt mögé állítani a szavazókat. Négy, a csoport munkájában részt vevő személy a Reutersnek arról számolt be, hogy a vezetők arra figyelmeztették az aktivistákat, hogy nem érik el a kitűzött célokat, így magasabb fokozatba kell kapcsolniuk a kapcsolatfelvételt a potenciális szavazókkal.

A Wisconsinban kampányoló Alysia McMillan elmondta, hogy a helyszíni szervezők nemrég közölték az ottani kampányban részt vevőkkel, hogy nem érik el a napi célokat, így a választások napjáig lehetetlen lesz kivitelezni, hogy elérjék a 450 ezres végcélt. Nem világos azonban, hogy a wisconsini csapatok eddig hány szavazót értek el.

Mint McMillan közölte, azért szólal meg, mert aggódik, hogy a probléma Donald Trump győzelmébe kerülhet.

„Ha ezt nem vizsgálják meg időben, akkor ez idő- és pénzpazarláshoz vezethet, és kockáztathatja Trump elnök választási győzelmét” – mondta a Reutersnek.

Az egyik arizonai közvélemény-kutató vezetője azt mondta, hogy az ottani vezetők is hasonló problémára figyelmeztettek. Három másik személy arról számolt be a Reutersnek, hogy Chris Young, Musk segítője és régi republikánus munkatárs nemrég Nevadába utazott, hogy ellenőrizze a munka sikerességét. A Reuters megkereste kérdéseivel Youngot, azonban a férfi nem válaszolt a megkeresésre. 

Egy, az America PAC működéséhez közel álló személy szerint McMillan beszámolója a wisconsini hiányról pontatlan, a csoport pedig el fogja érni céljait. A lap forrása hozzátette, hogy a vezető munkatársak rendszeresen látogatják a helyi irodákat, hogy ellenőrizzék a teljesítményt.

Már 75 millió dollárt költött el Elon Musk

Az America PAC folyamatban lévő kampánya a háztól házig tartó munkára épül, hogy meggyőzzék azokat a szavazókat, akik egyébként támogatnák Trumpot, de nem valószínű, hogy elmennének szavazni.

A munka a csatatérállamokra összpontosít, ahol a választási részvételben mutatkozó bármilyen kis különbség is Trump vagy Kamala Harris győzelmét jelentheti egy olyan választáson, amely a közvélemény-kutatások szerint továbbra is túl szoros ahhoz, hogy meg lehessen jósolni a győztes kilétét.

Elon Musk eddig legalább 75 millió dollárt juttatott az America PAC-nak, amely a Donald Trump visszatérésére irányuló törekvések kulcsfontosságú részévé teszi a csoportot. A Tesla autógyártó és a SpaceX rakéta- és műholdvállalat mögött álló vállalkozó egyre gyakrabban támogat republikánus ügyeket. Idén a mogul Trump nyílt támogatójává vált, aki azt mondta, hogy megválasztása esetén Muskot nevezné ki egy kormányzati hatékonysági bizottság élére.

A beáramló pénz ellenére az America PAC munkája azonban nem túl sikeres – mondták a Reutersnek a helyzetet jól ismerő személyek. Mint sok más kampányművelet esetében, a csoport is alvállalkozókat bérelt fel a helyi munkák elvégzésére, akik órabéres munkásokra támaszkodnak, hogy ajtókon kopogtassanak, és szemtől szemben beszélgessenek a potenciális szavazókkal.

Telefonos alkalmazásokkal csalnak

További problémát jelent, hogy a munkavállalók egy részét nehéz megtartani. Három, neve elhallgatását kérő aktivista a Reutersnek elmondta, hogy a munka egyáltalán nincs arányban a fizetéssel, az ugyanis egyes alvállalkozóknál mindössze 20 dolláros órabérrel kezdődik. Hozzátették, hogy egyes esetekben az aktivisták hatalmas távolságokat tesznek meg a távoli területeken, de egyáltalán nem kapnak költségtérítést.

Nem világos, hogy Young ellenőrzése lezárult-e Nevadában, jutott-e valamilyen megállapításra, vagy változást eredményezett-e az America PAC munkájában. A Reuters által átvizsgált szöveges üzenetek szerint az egyik nevadai alvállalkozó, a Lone Mountain Strategies vezetői amiatt idegeskedtek, hogy embereket kellett kirúgniuk, mert okostelefon-alkalmazásokkal próbálták eltitkolni a tartózkodási helyüket, és hazudtak arról, hogy hány embert kerestek fel.

Az ellenőreink folyamatosan csaláson kapják az embereket. Ma már két embert kirúgtunk, az ellenőrök körbejárják az ajtókat, hogy ellenőrizzék a szórólapokat

– olvasható az üzenetben.

Az America PAC a közelmúltban frissítette webhelyét, hogy jól láthatóan jelenítse meg az aktivistákat kereső hirdetéseket. „A fizetés óránként 30 dollártól kezdődik, teljesítménybónuszokkal” – olvasható az oldalon.