Ingyenessé tennék a fogamzásgátló tablettákat és az óvszereket az Egyesült Államokban

2024.10.21. 19:01
A Fehér Ház által javasolt új szabály értelmében a magán-egészségbiztosítással rendelkező emberek milliói ingyenesen juthatnának hozzá a vény nélkül kapható fogamzásgátló tablettákhoz és óvszerekhez.

Jelenleg az egészségbiztosítóknak kell fedezniük az előírt fogamzásgátlók költségeit, beleértve a vényköteles fogamzásgátlót és az orvos által felírt óvszert is. Az új szabály azonban kiterjesztené ezt a fedezetet, és lehetővé tenné a magán-egészségbiztosítással rendelkező emberek millióinak, hogy recept nélkül, ingyenesen vegyenek óvszert és fogamzásgátló tablettát.

A javaslat napokkal a november 5-i választások előtt érkezik, mivel Kamala Harris elnökválasztási kampánya alatt ígéretet tett arra, hogy bővíti a nők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését, miután az amerikai legfelsőbb bíróság két évvel ezelőtt az országos abortuszjogokat megsemmisítő döntést hozott.

Orvosi recept nélkül a nők akár 50 dollárt (18 ezer forintot) is fizethetnek egy doboz tablettáért. Azok a nők, akik később veszik meg a gyógyszert, mert orvosi receptre várnak, veszélyeztethetik a tabletta hatékonyságát, mivel azt az együttlétet követő 72 órán belül be kell szedni.

A biztosítók viselik a költségeket 

Ha az új szabály bevezetésre kerül, a biztosítóknak teljes egészében viselniük kell az Opill (egy új, vény nélkül kapható fogamzásgátló tabletta) költségeit, amit az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly hagyott jóvá. A tabletták egyhavi adagja 20 dollárba (7400 forint) kerül.

Joe Biden hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy a javasolt szabály az amerikai elnök és Harris „elkötelezettségét jelzi a minőségi és megfizethető fogamzásgátláshoz való hozzáférés kiterjesztése mellett”.

Hiszünk abban, hogy a nőknek minden államban biztosítani kell a szabadságot, hogy a személyes egészségügyi döntéseket maguk hozhassák meg, beleértve a jogot, hogy eldönthessék, hogy alapítanak-e családot, illetve mikor akarnak családot alapítani vagy gyarapítani azt

– nyilatkozta Biden.

Harris közleménye szerint ő és Biden „az amerikaiak többségével – republikánusokkal és demokratákkal egyaránt – együtt állnak, akik támogatják a fogamzásgátláshoz való hozzáférést – írja a The Guardian.