Könyörtelen bosszút akar állni ellenfelein Donald Trump

2024.10.22. 08:50
Pár héttel az amerikai választások előtt Donald J. Trump volt elnök a kampányában egy komoly politikai fenyegetést helyez előtérbe: azt, hogy elnökként hatalmát arra használná, hogy eltiporja azokat, akik nem értenek vele egyet.

Egy vasárnapi Fox News-interjúban Donald Trump a demokratákat ártalmas „belső ellenségnek” állította be, akik káoszt okoznának a választások napján, amit szerinte a Nemzeti Gárdának kellene kezelnie. Egy nappal később Pennsylvaniában a politikai ellenfeleiről szóló kemény üzenettel zárta a tömeghez intézett beszédét. „Annyira rosszak és őszintén szólva gonoszak” – mondta a volt elnök. „Gonoszak. Fegyverként használták a választásokat. Olyan dolgokat tettek, amiről senki sem gondolta, hogy lehetséges” – fogalmazott.

Kedden pedig egy chicagói gazdasági fórumon ismét elutasította, hogy elkötelezze magát a hatalom békés átadása mellett – írta meg a The New York Times

Mivel a kulcsfontosságú csatatérállamokban már folyik a korai szavazás. Trump már régóta kacérkodik a demokráciaellenes tendenciákkal, ha nem is nyíltan támogatja azokat. Továbbra sem hajlandó elfogadni a 2020-as választások eredményét, és nagyszabású választási csalásról szóló összeesküvés-elméletekről beszél. Politikai ellenfeleit azzal vádolja, hogy az igazságszolgáltatási rendszert fegyverként használják ellene. Olyan „erős embereket” dicsért, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök – fogalmaz a lap. 

Trump a hadsereg bevetéséről beszél

Az azonban még soha nem fordult elő, hogy egy elnökjelölt – nemhogy egy volt elnök – nyíltan azt javasolta volna, hogy a hadsereget fordítsák amerikai állampolgárok ellen, csak azért, mert azok ellenzik a jelöltségét. Miközben Trump fokozza a politikai megtorlásról szóló fenyegetéseit, a választóknak az amerikai kormányzás egy egészen más, és sokkal kevésbé demokratikus formáját kínálja fel.

Miközben október 12-én este Trump beszédet tartott Pennsylvaniában, Kamala Harris egy stadionban kampányolt az állam másik végén, ahol szokatlan módon egy hosszabb videómontázst játszott le, amelyben a volt elnök fogadkozott, hogy nekimegy azoknak, akik ellene vannak. Ebben szerepeltek a közelmúltban tett megjegyzései a „belső ellenség” elleni katonai fellépés lehetőségéről.

Arról beszél, hogy mindenkit, aki nem támogatja őt vagy nem hajlik meg az akarata előtt, az országunk ellenségének tekint. Azt mondja, hogy a hadsereget is bevetné, hogy ellenük induljon

– mondta Harris több ezer támogatójának Erie-ben tartott nagygyűlésen.

Félnek a volt elnök egykori munkatársai

Néhányan, akik nyilvánosan rosszallásukat fejezték ki Trump esetleges visszatérése miatt a hatalomba, arra készülnek, hogy be fogja tartani ígéreteit. Mark A. Milley tábornok, aki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökeként szolgált a volt elnök kormányzása idején, Bob Woodward újságírónak azt mondta, hogy attól tart, hogy leszerelik a hadseregből, és hadbíróság elé állítják „hűtlenségért”, ha Trumpot újraválasztják. Miután éles hangú beszédben bírálta a volt elnököt, Milley azt mondta Woodwardnak, hogy otthonában golyóálló üveget szereltetett az ablakokba.

Olivia Troye, aki Mike Pence alelnök belbiztonsági tanácsadója volt, mielőtt Harris kampányának támogatója lett, egy interjúban elmondta, hogy egy második Trump-kormányzással kapcsolatos félelmei között szerepelnek az ellene indított büntetőeljárások és a családja fizikai biztonságát fenyegető lehetséges veszélyek. Aggódik amiatt, hogy a férje elveszítheti az állását és hogy Trump kegyelmet adhat a január 6-i lázadóknak, és azok őt vehetik célba. 

Mindenképpen megfontoltam, hogy milyen lehetőségeim vannak más országba költözni. Felkészülünk a legrosszabb forgatókönyvre

 – mondta. 

A bosszúval való fenyegetés nem újdonság Trump részéről: politikai ellenfelei megbüntetéséről már 2016-os indulása óta beszél, amikor is többször ragaszkodott ahhoz, hogy ellenfele, Hillary Clinton börtönbe kerüljön, és arra buzdította a tömeget, hogy a gyűlésein azt skandálja, hogy „zárják be”. A 2020-as veresége óta nem hajlandó elfogadni ezt az eredményt, és továbbra is hamis állításokkal házal a választási csalásról.

Harmadik kampányában pedig megtorlásról beszél, és azt ígéri, hogy bosszút áll a szerinte sérelmet szenvedett támogatóin.

2016-ban azt mondtam, én vagyok a ti hangotok. Most hozzáteszem: én vagyok a harcosotok. Én vagyok az igazságotok. És azok számára, akiket megbántottak és elárultak, én vagyok a megtorlás

– mondta Trump konzervatív aktivisták tömege előtt 2024 márciusában.