Sorsfordító kérdésben adnak igazat Trumpnak az amerikaiak

2024.10.23. 07:05
Továbbra is rendkívül szoros küzdelmet hozhat a két hét múlva esedékes amerikai elnökválasztás. A legfrissebb Reuters/Ipsos-felmérés alapján mindössze három százalékponttal vezet Kamala Harris, azonban ez hibahatáron belül van, így egyáltalán nem biztos, hogy a demokrata jelölt nyeri a voksolást. A csatatérállamok most is kiemelt fontosságúak lesznek.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt minimális előnnyel vezet a republikánus Donald Trump volt elnökkel szemben − derült ki a Reuters/Ipsos új közvélemény-kutatásából. Kamala Harris előnye a hétfőn zárult hatnapos felmérésben alig különbözött az egy héttel korábban végzett Reuters/Ipsos-felméréstől, ami megerősítette azt a megállapítást, hogy a verseny rendkívül szoros, hiszen mindössze két hét van hátra a november 5-i választásig − írta a Reuters.

Mindkét felmérés szerint a demokrata jelölt a hibahatáron belüli előnnyel (ebben a kutatásban ez két százalékpont) vezet, mindössze három százalékponttal, a friss adatok alapján Kamala Harris jelenleg 46, Donald Trump pedig 43 százalékon áll, a korábbi szerint 45–42 volt ez az arány.

A választók elégedetlenek a gazdaság és a bevándorlás helyzetének kezelésével, ezért ezekben a kérdésekben a republikánus megközelítést részesítik előnyben (itt Donald Trump vezet több mint tíz százalékkal). Azonban a felmérésben részt vevők mintegy 70 százaléka szerint a kiadások rossz irányba haladnak, 60 százalékuk a gazdaság helyzetén javítana, 65 pedig a bevándorlási politikán.

A migráció volt a legfontosabb téma, amire a válaszadók szerint az első 100 napban kellene koncentrálnia az új elnöknek. Ezt a voksolók 35 százaléka választotta, 11 százalékuk az egyenlőtlen jövedelmeket, és mintegy ugyanilyen arányban az egészségügyet és az oktatást.

Donald Trump gyengébben szerepelt a politikai szélsőségek és a demokráciát fenyegető veszélyek elhárításában, míg az abortusz és az egészségügy kérdéskörében jobban teljesített.

Rendkívül szoros verseny várható a két hét múlva esedékes választásokon

Kamala Harris előnye Donald Trumppal szemben még akkor sem biztos, hogy elég lesz a választások megnyeréséhez, ha ez az előny november 5-ig kitart, ugyanis hibahatáron belül van. A hét csatatérállam döntő fontosságú lesz a voksoláson, ezekben ugyanis Donald Trump jobban szerepelt 2016-ban, amikor elnökké választották. Azonban most ezekben az államokban is fej fej mellett halad a két jelölt.

A közvélemény-kutatás azt is megállapította, hogy a demokrata szavazók jobban mobilizálhatók, lelkesebbek, mint a 2020-as elnökválasztás előtt. A felmérésben részt vevők 79 százaléka biztosan elmegy voksolni, saját állítása szerint, melynél a demokraták 87, a republikánusok 84 százaléka mondta biztosra a részvételét.