Demcon, 3. nap, összefoglaló

2008. augusztus 28., 05:35 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Színjátékká butított szavazás, jelöltválasztás közfelkiáltással, visszafogott Bill Clinton és egy rémisztően érzelgős alelnökjelölt a demokrata konvenció harmadik napján. Elemzés az Indexen.

Biden nagyon meghatódott

2008. augusztus 28., 04:58 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Joe Biden is könnyes hangulatban folytatta. "A szülő akkor jó szülő, ha gyermekei jobbak nála. Én nagyon jó szülő vagyok, és nagyon büszke vagyok rád, Beau" - mondta fiának. A hálakörök után már egy viccre is futotta. "Sosem vádoltak szűkszavúsággal, had mondjam most mégis a lehető legegyszerűbben. Igen, elfogadom a jelöltséget".

Tovább

Könnyfakasztó történettel mutatták be Bident

2008. augusztus 28., 04:31 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Joe Bident fia, Beau Biden delawari legfőbb ügyész mutatta be. Az ifjabb Biden apja családcentrikusságát hangsúlyozta. Mint mondta, kevesen múlt, hogy apja mégis szenátor lett. 1972-es megválasztása után nem sokkal Washingtonban járt megnézni jövőbeni munkahelyét, amikor neje és gyermekei karácsonyfavásárlás közben autóbalesetet szenvedtek. Biden neje és lánya meghalt, két fia súlyosan megsérült. Beau szerint apja nem akarta letenni a szenátori esküt, mondván Delaware választhat új szenátort, de a fiainak nem lehet új apja. A választóktól azt kérte, álljanak úgy Joe Biden és Barack Obama mellett, ahogy Joe Biden állt családja mellett. Megható történetével könnyeket csalt a résztvevők szemébe.

McCainék meghekkelték a konvenciót

2008. augusztus 28., 04:05 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Épphogy véget ért Bill Clinton beszéde, és a CNN közvetítésében már arról beszélnek, hogy a pletykák szerint John McCain kiválasztotta alelnökjelöltjét. Hogy kit, azt még nem tudni, de már a döntés kiszivárogtatásával is sikerült bekerülni a konvenvció miatt a demokraták által uralt hírfolyamba. A CNN elemzői elképzelhetőnek tartják, hogy McCain stábja az eredetileg tervezett pénteki bejelentés helyett már csütörtökön, Obama beszéde előtt bemutatják a jelöltet, elterelve a figyelmet a demokraták jelöltjéről. A Fehér Ház blog szerint ez butaság lenne, Obama beszédéről legfeljebb egy atomháború kirobbantásával lehetne elterelni a figyelmet.

update: két link a semmiről: A New York Times Romneyt, Tim Pawlenty minnesotai kormányzót és az volt demokrata szenátort, Al Gore alelnökjelöltjét, Joe Liebemant emlegeti. A Politico sem okosabb.

update 2: A CNN Meg Whitman, az eBay volt vezérigazgatójának nevét is bedobta a kalapba. Whitman gyakori szereplője John McCain gazdasági példabeszédeinek, sikeres gazdasági szakember és nő, ami fontos lehet a csalódott Clinton-hívőkért folytatott harcban.

Kösz, de kösz, nem

2008. augusztus 28., 03:40 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Azt est első sztárfellépőjét, Bill Clintont szűnni nem akaró ováció fogadta - talán csak Michelle Obama nem tapsolt annyira lelkesen, mint mindenki más. Clinton, miután nagy nehezen lecsillapította a tömeget, nejéhez hasonlóan első mondatában letudta Barack Obama támogatását. "Szeretem ezt, és köszönöm is - mondta az ünneplő tömegnek - de fontos munkám van. Elsősortban Barack Obamát jöttem támogatni - mondta színpadiasan meghajolva -, másodsorban meg bemelegíteni Joe Bidennek".

Tovább

Közfelkiáltással

2008. augusztus 28., 00:50 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Új-Mexikóig jutottak a szavazásban, amikor az újmexikói delegáció vezetője Illinoisnak adta a szavazás jogát, amit az továbbpasszolt New Yorknak. New York delegációvezetője hosszas felvezetés után Hillary Clintonnak adta a szót, aki a szavazás felfüggesztését és Obama közfelkiáltással történő megválasztását javasolta. Már a javaslatot is közfelkiáltással fogadták el, ahogy Barack Obama jelölését is. Vége a találgatásoknak, legalábbis arról, hogy a clintoniták megpróbálják-e megakadályozni Obama megválasztását. Kezdődhetnek a találgatások arról, hogy a közfelkiáltásos megoldást azért választották-e, mert tartottak a lázadástól, vagy mert jól néz ki a tévén.

New Hampshire és New Jersey egy szavazatot sem adott Clintonnak

2008. augusztus 28., 00:41 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Pedig mindkét államban Hillary nyerte az előválasztásokat. Valószínűleg végig se kell menni az összes államon, Barack Obama simán megszerzi a jelöltséget.

Indiana is átállt

2008. augusztus 28., 00:16 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bár Hillary Clinton nyerte az előválasztást, Indiana 75-6 arányban Obamát támogatta. Ha ilyen arányban defektálnak a delegáltak Clintontól, akkor valóban unalmas lesz a szavazás. Kalifornia passza után Illinois, Obama hazai állama is halasztotta szavazatát, megelőzendő egy esetleges forradalmat. Nem mintha bármi esélye lenne egy forradalomnak, ebben a pillanatban Kentucky is átállt.

Florida teljes képviseletet kapott

2008. augusztus 28., 00:06 Módosítva: 2009.02.07 11:05

És Barack Obama mellé állt. Florida küldötteit eredetileg kizárták a konvencióról, majd delegációjukat megfelelzték. Végül mégis a teljes delegáció részt vehetett a konvención, és Hillary Clinton előválasztási győzelme ellenére 136-51 arányban Barack Obamára szavazott.

Medkezdődött a szavazás

2008. augusztus 27., 23:57 Módosítva: 2009.02.07 11:05

És már az elején meglepetés is volt. Arkansas, Clintonék egyik hazai állama mind a 47 szavát Barack Obamára adta a pártegység nevében. Clinton eddig összesen 35 szavazatot kapott. Az est második meglepetése, hogy a legnépesebb delegáció, Kalifornia passzolt, azaz visszatartják a szavazataikat későbbre. Kaliforniában Clinton nyert, ez a taktikázás valamit sejtet. Hogy mit, hamarosan megtudjuk.

Obamát egy republikánus iraki veterán jelölte

2008. augusztus 27., 23:35 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Barack Obama is megkapta a jelölést a demokrata konvención. A demokrata előválasztások győztesét és a jelöltség hivatalos várományosát Michael Wilson iraki veterán, saját bevallása szerint regisztrált republikánus szavazó jelölte. Obama hívei lelkesebbnek tűnnek, a jelölést nagy taps és skandálás követte - Clinton hívei visszafogottak voltak jelölésekor, hiszen keddi beszéde után nyilvánvaló számukra, hogy nem ő lesz az elnökjelölt.

Jelöltállítással kezdődött a konvenció harmadik napja

2008. augusztus 27., 23:30 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Eljött a jelölés napja a demokratáknál. Elsőként Kalifornia egyik küldötte Hillary Clintont javasolta elnökjelöltnek, hamarosan Barack Obamát is jelölik - de előbb még felsorakoznak néhányan Clinton jelölése mellé. Pár órán belül lezajlik a szavazás is - a küldöttek delegáló államaik szerint ABC-sorrendben szavaznak majd arra, ki legyen a demokraták elnkjelöltje. A procedúrát megnehezítheti, hogy kedden viszonylagos káosz uralkodott a teremben. A terem megtelt, ezért lezárták, még kongresszusi tagok sem juthattak el állami delegációjukhoz. A Washington Post jelentése szerint több száz delegált rekedt a termen kívül, és voltak delegációk, amiket a szervezők küldözgettek fel-alá.

Bár Hillary Clinton kedden egyértelműen Obama mellé állt, hívei még okozhatnak izgalmakat. Elméletileg arra is van esély, hogy az első szavazási körben egyik jelölt sem szerez többséget. Mégis, Barack Obama minden bizonnyal gond nélkül besöpri a jelöltséget.

Obama bukdácsol

2008. augusztus 27., 17:17 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A következő napok kulcsfontosságúak lehetnek a demokrata elnökjelölt Barack Obama számára, akinek a legújabb felmérések szerint nem használt, hanem némileg még ártott is a delaware-i Joe Biden kiválasztása alelnökjelöltnek. Emellett a denveri konvenció első, unalmasabb napja sem hozott áttörést a demokratáknak. Kedden azonban Hillary Clinton teljes mellszélességgel beállt Obama mögé, amivel sokat javíthat az illinois-i szenátor helyzetén, akinek egyébként nem jelentős visszaesését a pollok alapján részben az egykori first lady csalódott szavazói okozták.

Tovább

Demcon, 2. nap, összefoglaló

2008. augusztus 27., 06:03 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Keddre estére tűzbe jöttek a demokraták. A nap elején még inkább az őrültek uralták a pódiumot, de ahogy közeledett Hillary Clinton várva várt beszéde, a színvonal és a hangulat párhuzamosan emelkedett. Felfedezhettük Bob Casey-t, rácsodálkozhattunk Mike Warnerre és meghalllgathattuk, ahogy Clinton élete egyik legjobban sikerült beszédében a legmesszemenőbbekig kiáll Barack Obama mellett. A pártegység köszöni, jól van. Összefoglaló az Indexen.

Clinton nem maradt Obama adósa

2008. augusztus 27., 05:09 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Kitettek magukért Hillary Clinton hívei, bevonulásakor az egész termet Hillary feliratú transzparensek borították be. Obama legnagyobb demokrata riválisát lánya mutatta be a közönségnek, anyjáéhoz kísértetiesen hasonlító akcentussal és hanghordozással - pedig Hillary illinois-i, Chelsea viszont Arkansas-ban nőtt fel. Igaz, már mindketten New York-iul beszélnek.

"Barack Obama büszke támogatójaként szólok hozzátok" - kezdte beszédét rögtön álló ovációt kiváltva Clinton. Semmit sem bízva a véletlenre, második mondatában már a párt egységének fontosságát hangsúlyozta. "Egy csapatban vagyunk, és egyikünk sem ülhet a partvonalon. A jövőért harcolunk, és együtt kell harcolnunk" - mondta. "No McCain" - adta ki a jelszót, majd Obamát a jelöltjének és az Egyesült Államok következő elnökének nevezte.

Tovább

Tűzbe jöttek

2008. augusztus 27., 04:41 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Brian Schweitzer, Montana demokrata kormányzója lelkesítette be a tömeget olajvállalat-ellenes demagógiával és cukormázas hazafisággal. Beszédéből kiderült, hogy valakik - az olajvállalatok? Maga John McCain? - az elmúlt években megakadályozták az alternatív energiaforrások fejlesztését. Pedig, ahogy ő mondta, "az amerikai napfényt és szelet egyetlen petrodiktátor sem veheti el". Obama viszont, mondta, tíz év alatt 150 milliárd dollárt fektetne a megújuló energia kutatására, amivel még ötmillió munkahelyet is teremtene, bezzeg John McCain meg csak olaj után furna. (Meg atomerőműveket építene, amik a szélenergiával szemben még ki is elégíthetik az amerikaiak energiaéhségét.) Példabeszédébe kicsit belerondított, amikor saját cselekedeteit sorolva hosszasan ecsetelte, hogy milyen remek olajmezőt találtak Montanában.

De a tömeget tűzbe hozta. Úgy látszik, megvan John Edwards utódja.

A tudomány Amerika jövője

2008. augusztus 27., 04:03 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Elkezdődött a verseny a jövőért, és Amerikát egyetlen nemzet sem tudja túldolgozni, túlharcolni és legyőzni, kezdte programadó beszédét Mike Warner, Virginia volt kormányzója, a demokraták egyik reménysége a szenátusi választásokon. Warner meglepetésre kapta meg a programadó beszéd jogát - Barack Obama négy éve a demokrata konvención elmondott programadó beszédével lett országosan ismert politikus. Warner saját példájával folytatta beszédét, hogy kemény munkával és megfelelő oktatással elérhette álmait. "És ezt a lehetőséget csak az Egyesült Államok adhatta meg nekem" - mondta. Most az a feladat, hogy ezt az esélyt a jövő generációi is megkapják. A diákhitel és a lakás, mint befektetés értékállóságának fontosságát emelte ki.

Tovább

A nap felfedezetje

2008. augusztus 27., 03:35 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Robert Casey Jr., Pennsylvania szenátora, aki egyébként állandó megszólaló a CNN választási műsoraiban, egész jó kis beszédet mondott. Ostorozta Bush gazdasági politikáját, és ebben kétségtelenül igaza is van, hiszen Bush alatt a költségvetési többlet rekordhiányba fordult. Aztán sikerrel tüzelte fel a konvenció résztvevőit, pedig úgy tűnt, nem állt szándékában kórusban szavaltatni a küldötteket. "És ezek még négy évet akarnak. Legyen inkább még négy hónap" - mondta, mire a tömeg lelkesen skandálni kezdte, hogy még négy hónap.

A Hillary-fanatikusoknál tényleg nincs bocsánat?

2008. augusztus 27., 01:36 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Alig néhány órával azelőtt, hogy Hillary Clinton többek között a megbomlott pártegység helyreállítása érdekében beszédet mond a demokraták jelöltállító gyűlésén, több mint ezer csalódott clintonita vonult utcára Denverben. A tüntetők jelenlétükkel akarták megmutatni, hogy mennyire feldühítette őket az előválasztás kimenetele, és még egyszer utoljára támogatásukról biztosították kedvencüket. (AFP)

Tovább

Ed Rendell, a közgazdasági zseni

2008. augusztus 27., 01:35 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Dennis Kucinich valóban elszabadította az őrületet a demokrata konvención. Most Ed Rendell pennsylvaniai kormányzó, Hillary Clinton egyik legfőbb támogatója beszél, aki elsőként támadja igazán keményen John McCaint, aki az elmondottak szerint egymaga emelte meg az olajárat az elmúlt években. "Nyolc éve másfél dollár volt egy gallon (cca 3,6 liter) benzin, most meg négy dollár. És az Exxon-Mobile most jelenti be, hogy milliárdos extraprofitja van" - háborgott. Azaz, ha a benzin ára felmegy, nő az olajtársaságok profitja. Micsoda meglepetés.

Lezsíroznák a végszavazást

2008. augusztus 27., 01:26 Módosítva: 2009.02.07 11:05

És ha már a Clintonoknál tartunk, a legfrissebb hírek szerint a pártegység érdekében csúnya trükkre készül Hillary és Obama stábja. Bár a clintoniták kiharcolták, hogy jelöltjük is felkerüljön az elnökjelölti szavazólapra, most a két stáb azon egyezkedik, hogy a hagyományos nyílt szavazás helyett szerdán reggel a szállodákban leszavaztatnák a delegáltakat, az esti szavazás pedig már csak színjáték, a reggeli szavazatok felolvasása lenne. Azaz, egyre nyilvánvalóbb, hogy Clinton és stábja ténylegesen felsorakozna Obama mögé, de támogatóik és küldöttjeik nehezen fegyelmezhetőek. Mindenesetre a Denver Post szavazásán a szavazók 75 százaléka a hagyományos, nyílt szavazás mellett van.

Ha X=Obama

2008. augusztus 27., 01:21 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bill Clinton csak nem tud megbarátkozni Barack Obama elnökjelöltségének gondolatával. Bár tagadja, hogy Obamáról szóló parabolát adott volna elő egy kedd reggeli denveri eseményen, nehéz nem beszólásnak értékelni mondandóját. "Ha X jelölttel mindenben egyetértesz, de nem hiszed, hogy teljesíti ígéreteit, Y jelölttel meg legfeljebb a kérdések felében értesz egyet, de úgy gondolod, hogy amit mond, azt meg is valósítja, kire szavaznál" - tette fel a kérdést, gyorsan hozzátéve, hogy "ennek semmi köze ahhoz, ami most történik". Persze.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint amúgy a két Clinton közül Bill a békétlenebb. Hillary úgyahogy megbékélt már a gondolattal, hogy hiába kapott 18 millió szavazatot a demokrata előválasztásokon, azon túl, hogy kedden beszédet mondhat a konvención, sok szerepe már nem lesz. Bill viszont dühös, különösen azután, hogy kedvenc gazdasági témái helyett Obama stábja külpolitikai témájú beszédet osztott rá a konvención. (via The Hill, CNN)

Elszabadult az őrület Denverben

2008. augusztus 27., 00:56 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Jó isten, ki engedte a szónoki pódiumra Dennis Kucinichet? merült fel bennem a kérdés. A demokrata párt szélsőbaloldalának vezére ökölbe szorított kézzel csapkodta a levegőt és a munkásosztály felemelkedését követelte, meg alanyi jogú oktatást, lakhatást, meg talán azt is, hogy szórják szét az államkasszát egyenletesen az ország területén. Legalább tizenöt ember fellelkesedett a konvención, legalább másfélmillió pedig átpártolt a republikánusokhoz.

[nem mintha adnék a véleményükre, de a CNN elemzői nagyjából ugyanerre a következtetésre jutottak.]

Obama elszigetelné Oroszországot

2008. augusztus 27., 00:43 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Oroszország elszigetelésére szólított Barack Obama, miután Dmitrij Medvegyev orosz elnök elismerte a két grúziai szakadár köztársaság, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. A demokrata elnökjelölt az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülését kezdeményezte, hogy a BT elítélja Moszkva akcióját. Erre ugyan semmi esély, hiszen Oroszország a BT állandó, vétójoggal bíró tagjaként aligha hoz önmagát elítélő határozatot. Obama szerint ha Oroszország a továbbiakban is megsérti a nemzetközi közösség normáit és gyakorlatát, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek "minden kapcsolatot felül kell vizsgálniuk Oroszországgal". Amikor Oroszország és Grúzia három hete háborúba keveredett, Obama sokkal visszafogottabb volt. (via MTI)

Eddig nem spricceltek vizeletet a demokratákra

2008. augusztus 26., 23:51 Módosítva: 2009.02.07 11:05

„Egy konvenciót megrendező városnak a legrosszabbra kell felkészülnie” - mondta az előző héten John Hickenlooper, a demokraták jelölőgyűlésének helyet adó Denver polgármestere. Néhány napja a helyi tisztviselők is megosztották félelmeiket az egyik denveri lappal, szerintük fennállt a veszélye, hogy tüntetők különböző épületekhez láncolják magukat, gyorsan kötő cementtel utakat zárnak le, vagy éppen megfenyegetik a városba érkező delegáltakat. Az egyik tanácsos azt is kijelentette, hogy információi szerint anarchista csoportok vizeletet akarnak spriccelni a konvenciónak helyet adó Pepsi Centerbe érkező vendégekre. A legtöbb tüntető csoport a nyilatkozatokat követően rögtön tagadta, hogy bármi hasonlóra készülne. (Bloomberg, Washington Post)

Tovább

Obama alelnökjelöltje elpityeredett

2008. augusztus 26., 21:44 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelölt Barack Obama alelnökjelöltje, Joe Biden kedd délelőtt elérzékenyült, amikor egy nyilvános reggelin megköszönte a denveri jelöltállító gyűlésre érkező Delaware-i delegáción keresztül az állam lakosainak támogatásukat. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Egyesült Államok alelnökének jelöltek. Nagyon büszke vagyok” - mondta a Delaware-ben élő szenátor, majd elakadt a hangja. „De ez elhalványul ahhoz a megtiszteltetéshez képest, hogy titeket képviselhettelek” - tette hozzá, és több könnycseppet is kitörölt a szeme sarkából. (CNN)

Tovább

Demcon, 1. nap, összefoglaló

2008. augusztus 26., 05:26 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Magával ragadóbb hangulatra számítottunk a demokraták elnökjelölő gyűlésének első napján, de a visszafogottság még kifizetődő lehet. Hétfői beszéde után nehéz elhinni Michelle Obamáról, hogy radikális liberális lenne. Jól felépített beszéde nagy sikert aratott, nála nagyobb tapsot talán csak Teddy Kennedy kapott, akinek az életműve előtt tisztelegtek. Összefoglaló az Indexen.

Obama csak csütörtökön megy Denverbe?

2008. augusztus 26., 05:01 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Michelle Obama beszéde után Barack Obama jelentkezett be videotelefonon Kansas Cityből. Obama elcsevegett nejével és gyermekeivel, akiktől úgy búcsúzott, hogy csütörtökön találkozunk. Elképzelhető, hogy Obama még az elnökjelölti szavazásra se jön el Denverbe, és az egész konvención csak a hetvenötezer néző előtt elmondott beszédekor jelenik meg? Ez betehet a hangulatnak, ami a nap nagy részében lapos volt. A csúcspontot Ted Kennedy ünneplése jelentette. Kedden Hillary Clinton napja lesz, a téma pedig továbbra is a gazdaság.

Michelle Obama bölcs visszafogottsága

2008. augusztus 26., 04:55 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az elnökjelöltség semmi ahhoz a kosármeccshez képest, amit a bátyámmal kellett megvívnia - folytatta bátyja bevezetőjét Michelle Obama. Férje szerinte rendkívüli elnök lesz. Ezután az anyaság fontosságát hangsúlyozta, majd azt, hogy apja kékgalléros melós volt - Obamának ugye nehézségei vannak a kékgallérosokkal. Az pedig, hogy ilyen háttérrel is egyetemre juthatott, Michelle szerint az amerikai álom bizonyítéka.

Tovább

Michelle Obama, a szenvedélyes és együttérző asszony

2008. augusztus 26., 04:36 Módosítva: 2009.02.07 11:05

tudhattuk meg a kisfilmből, ami felvezette bátyja bemutatóbeszédét. A film lágy zongorakísérettel beszélte el Michelle Obama élettörténetét. Mivel Michelle eddig a legnagyobb feltűnést azzal a kijelentésével keltette, hogy életében először férje sikerei kapcsán volt büszke hazájára, a bemutatást arra építették, hogy sikereit csak az Egyesült Államokban érhette el, és hogy milyen büszke polgára hazájának. Időközben megtelt a denveri Pepsi Center, a konvenció helyszíne. Ted Kennedy köszöntése óta pedig a hangulat is emelkedettebb, Michelle Obamát pedig már lelkes tömeg fogadja perceken belül. Craig Robinson, Obama sógora bevezetőjében kitért arra is, hogy apja sportolói érdemeikből is következtetett emberi tulajdonságokra. Obama pedig kosarazása alapján tökös legény, akiben van önbizalom és bármilyen kihívásra felel.