Ted Kennedy álma tovább él

2008. augusztus 26., 03:40 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Azért jöttem, hogy segítsek Barack Obamát elnökké választani, mondta Ted Kennedy, aki meghatottnak ugyan nem tűnt, de szemmel láthatóan örült, hogy betegsége ellenére jelen lehet a demokrata konvención. Feldobottságában azt is megígérte, hogy ott lesz a Kongresszusban Obama januári beavatásán. Amíg Nancy Pelosi a minimálbért, Kennedy a liberálisok másik pet projectjét, az alanyi jogon járó egészségbiztosítást emelte ki legfontosabb célként. Sajnos amikor arról beszélt, hogy milyen főparancsnok lenne, mondanivalója tartalmi része vastapsba és elbicsakló hangba torkollt, innen pedig egy ugrással már a holdon jártunk, ahol még mindig csak az amerikai zászló lobog. Ezzel talán bátyjára utalt, a holdprogramot John F. Kennedy indította el. "Az álom tovább él" - zárta mondandóját, ismét csak a Kennedy-álomra utalva. Amikor Jimmy Carterral szemben elvesztette a jelöltséget, a mondat még úgy hangzott: az álom sosem hal meg.

Caroline Kennedy megint megvonta

2008. augusztus 26., 03:21 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A párhuzamot édesapja és Barack Obama között. "Akármerre járok, az emberek azt mondják, Obama reményt ad. Amit utoljára apám elnöksége idején éreztek" - mondta. Valószínűleg régen járt Idahóban. Lehet, hogy novemberben tényleg párhuzamot vonhatunk. John F. Kennedy volt az utolsó demokrata szenátor, akit elnökké választottak. Caroline ezután nagybátyja, Teddy Kennedy érdemeit sorolta. Ted Kennedyt az idén agydaganattal diagnosztizálták, lábadozik. Ennek ellenére eljött Denverbe a konvencióra.

A CNN szerint túl liberális lett az első nap

2008. augusztus 26., 03:08 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Azon elmélkedik a televíziózás történetének legjobb politikai elemzőcsapata, hogy vajon Jesse Jr. Nancy Pelosi, Ted Kennedy nem tolja-e el túl liberális irányba a demokrata konvenciót? Ráadásul az est főszónoka, Michelle Obama is elég radikális volt ifjúkorában. De hogy még Jimmy Cartert, a langyos délit is túl liberálisnak érezzék? Mondjuk abban igaza volt talán Anderson Coopernak, hogy Jimmy Carter megizzadna John McCain ellen. Ted Kennedy sem járna sokkal jobban.

Nem tartunk pártszakadástól

2008. augusztus 26., 03:02 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A Politico helyszíni tudósítása szerint három tucatnyi nő és egy férfi tüntetett a PUMA (Party Unity My Ass ~A Picsába A Pártegységgel) zászló alatt, Hillary Clinton megválasztását követelve. Igaz, ők cirka negyvenen azt állítötták, hogy 18 millió szavazót képviselnek.

Sajnos nem lesz kiherélős poén

2008. augusztus 26., 02:50 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Benéztem a programot, nem Jesse Jackson, hanem Jesse Jackson Jr. tart beszédet, így valószínűleg nem kerül szóba az öreg polgárjogi harcos fenyegetése, hogy kiheréli Obamát, ha megint okostojást játszik a fekete közösségnek. Jesse Jr. Obama chicagói éveiről mesél, sajnos nem zaftos részleteket, mint amikor frissen regisztrált szavazók regisztrációjának megkérdőjelezésével ütötte el az illinois-i szenátusi jelöléstől korábbi támogatóját.

Micsoda szimbólum

2008. augusztus 26., 02:42 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Vagy a konvenció vicce, vagy Obama stábjának legzseniálisabb húzása, hogy egy napon állítanak emléket Jimmy Carternak és Ted Kennedynek. A két demokrata ikon 28 éve talán a demokrata konvenciók utolsó gyilkos csatáját vívták. Kennedy a konvención győzködte Carter küldötteit, hogy álljanak át. Értik, ügye?

Obama jó, McCain rossz

2008. augusztus 26., 02:31 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Nancy Pelosi igazán büszke rá, hogy a demokrata többségű kongresszus megemelte a minimálbért. Annyira, hogy ezt háromszor is megemlítette mérsékelt lelkesedést kiváltó beszédében. A képviselőház elnöke a jövőben is emelné a minimálbért. Beszéde legtüzesebb pillanatai azok voltak, amikor nehézkésen rávette félházas közönségét, hogy kórusban szavalják: Barack Obamának igaza volt, John McCain tévedett. Ez az angol nyelv sajátosságai miatt önállóan úgy is értelmezhető: Barack Obama jó, John McCain rossz. Meglepődhetnénk, hogy az ország egyik legbefolyásosabb demokratájának beszéde ilyen gyér és lélektelen érdeklődést vonzott csak, ha nem tudnánk, hogy a kongresszus megítélése bőven alulmúlja még Bush elnökét is.

A pártegység/-szakadás a fő téma

2008. augusztus 26., 01:27 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A CNN-en az elmúlt másfél órában kizárólag a Clinton-Obama szakadékról volt szó. A televíziózás történetének legjobb politikai elemzőcsapata egyelőre nem tudta kiokoskodni, hogy szakad-e a demokrata párt, vagy egymás nyakába borul mindenki. A jelölőgyűlésen egymást váltják az átlag amerikaiak gazdasági nehézségeiről szavaló szónokok. A nézőtéren egyelőre nincs jele annak, hogy a clintoniták forradalomra készülnének, inkább lelkes obamistákat látni. A CNN csapata a békés eseménytelenség ellenére is izgalomba jött, Anderson Cooper az imént azon értetlenkedett, hogy a nagy tévétársaságok csak Michelle Obama beszédére kapcsolnak a konvencióra. Időközben felbukkant Dennis Kucinich. A demokraták őrült frakciójának hőse, a nyelvpiercinges asszony férje autogrammokat osztogat.

Puskaporos hangulat, vagy békés egymás nyakába borulás?

2008. augusztus 26., 00:12 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az izgalmakra tekintettel folytassuk pletykákkal. A Politico értesülései szerint még mindig fortyognak az indulatok a clintoniták és az obamisták között. John Harris és Mike Allen, a szájt két tudósítója szigorúan anoním forrásoktól úgy tudja, hogy a clintoniták szerint Obama még mindig nem kárpótolta őket veszteségeikért. Kedélyeiket tovább borzolta, hogy Bill Clinton a gazdasági helyett a külpolitikai napon, Joe Biden társaságában kell felszólaljon. Márpedig a külpolitika nem az a téma, ahol lelkesedést mutathat, meg amúgy is, legszívesebben saját gazdasági sikereit hasonlította volna össze Bush kudarcaival.

Tovább

Unatkozás helyett pletykálkodjunk

2008. augusztus 25., 23:57 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A konvenció résztvevői még mindig csak az üdvözléseknél és az elhunytakra való emlékezéseknél tartanak, ezért beszéljünk inkább John Edwardsról. Talán még emlékeznek rá, januárban még úgy tűnt, ő lehet a demokrata jelöltség egyik esélyese. Aztán, hiába ígért meg mindent imádott munkásosztályának, a multimilliomos kártérítési ügyvéd még a szuperkedd előtt elvérzett. Mostanra meg már ki is véreztették. A National Enquirer, a szupermarkettek pénztárainál kapható szennylapok közül az, amelyiket néha komolyan lehet venni, jó ideje hiresztelte róla, hogy mellrákos felesége mellett szeretőt tartott. Augusztusban aztán lefotózták a nő gyerekével, akivel Edwards egészen intim volt. A néptribün végül elismerte a megcsalást, de azt tagadja, hogy a gyerek az övé lenne - nem mintha ezt bárki elhinné neki.

Tovább

Gyenge félház

2008. augusztus 25., 23:33 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Túlvagyunk az imán, a zászlóeskün és a himnuszon. A csarnok inkább kihalt, a küldöttek egyelőre nem mutatnak túl nagy érdeklődést. Leah D. Daughtry, a szervezőbizottság elnöke máris megadta a nap alaphangját, emelkedő árakról, elszegényedő amerikaiakról beszél. Szerinte a demokraták szent kötelessége a szerencsétlenek segítése.

Tovább

Elkezdődött

2008. augusztus 25., 23:04 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Howard Dean, a Demokrata Nemzeti Bizottság leköszönő elnöke, aki még egy óráig a jelölőgyűlés ideiglenes elnöke is, hivatalosan is megnyitotta a demokraták 2008-as elnökjelölő konvencióját. A következő bő fél óra egy merő unalom lesz, a zászlót egy navajo kódtörőveterén vonja majd fel, a zászlóeskűt egy volt tengerészgyalogosnő, Angela Morgan szavalja el, majd a coloradói gyerekkórus elénekli a himnuszt, végül egy fekete lelkésznő üdvözli az egybegyülteket. Rövid videóprezentációt követően jöhet az első érdekesség, a mandátumellenörző bizottság beszámolója, amit a szabályügyi bizottság beszámolója követ. Aztán bemutatják a konvenció elnökségét, Howard Dean pedig átadja az elnökséget Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata elnökének.

Tovább

McCain belerondít Obama diadalmenetébe

2008. augusztus 25., 14:11 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A következő négy nap a demokraták denveri jelöltállító gyűléséről fog szólni az Egyesült Államokban, ilyenkor a rivális általában nem próbál mindenáron bekerülni a hírekbe, hanem leginkább pénzgyűjtésre és stratégiai megbeszélésekre használja ezt az időszakot. Nem úgy a 2008-as republikánus elnökjelölt John McCain, aki nem engedi át teljesen a terepet ellenfelének, hanem folyamatosan tévés hirdetésekkel támad a konvenció közvetítésének szüneteiben. (Politico, Washington Times)

Tovább

Hillary hívei már megint zúgolódnak

2008. augusztus 24., 18:23 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az utóbbi időszakban Hillary Clinton több korábbi munkatársa is a demokrata elnökjelölt Barack Obamát kritizálta, pedig a hétfőn kezdődő demokrata jelöltállító gyűlés egyik legfontosabb célja éppen az előválasztások során megbomlott pártegység helyreállítása lenne. A novemberi győzelemhez szükséges számos csalódott Clinton szavazó ugyanis még nem békélt meg az illinois-i szenátorral, bár sokan már megnyugodtak, miután sikerült elérniük, hogy a delegáltak szerdán este - bár igazi tét nélkül - Obama mellett az egykori first ladyről is szavazzanak.

Tovább

Obama szombaton megnevezheti alelnökjelöltjét

2008. augusztus 21., 13:06 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bár Barack Obama kampánystábja hivatalosan nem volt hajlandó megerősíteni, több sajtóbeszámoló szerint is biztos, hogy a demokrata elnökjelölt még a héten bejelenti, kit választ alelnökjelöltnek. A Chicago Tribune szerint a legvalószínűbb, hogy a bejelentést szombaton, az illinois-i Springfieldben teszi meg, ahol egy éve elkezdte elnökválasztási kampányát is.

Egyre több a találgatás arról is, ki lehet a kiválasztott. A legtöbben Joe Bident, a szenátus külügyi bizottságának elnökét tartják a fő esélyesnek. Biden maga is jelöltként indult az előválasztásokon, de szinte azonnal elvérzett. Mindenesetre róla van portrénk itt.

Tovább

Trendforduló: McCain átveheti a vezetést

2008. augusztus 21., 12:14 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Megdöbbentő eredménnyel zárult a Zogby legutóbbi, augusztus 14-16 között végzett közvélemény-kutatása. Az augusztus 20-án nyilvánosságra hozott eredmények szerint immár John McCain vezet a népszerűségi versenyben. A felmérés szerint a teljes népesség körében McCain 46, Obama 41 százalékon áll. A Zogby legutóbbi, július közepi felmérésében még Obama vezetett 47-40-re.

Tovább

Megtalálták Obama elveszett féltestvérét

2008. augusztus 21., 10:08 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Megtalálta Barack Obama rég elveszett testvérét a Vanity Fair olasz kiadása. A lap tudósítása szerint a 26 éves George Hussein Onyango Obama, a demokrata elnökjelölt legfiatalabb féltestvére Nairobi egyik nyomortanyáján él, egy kétszer háromméteres kunyhóban.

Tovább

McCaint 56-ra emlékezteti Grúzia

2008. augusztus 17., 17:15 Módosítva: 2009.02.07 11:05

John McCain amerikai szenátor az 1956-os magyar forradalom eltiprásához hasonlította a Grúzia elleni orosz támadást. "Ezt a mozit már láttuk, Prágában és Budapesten" - mondta a szenátor a Washington Postnak, hozzátéve, "ma mindannyian grúzok vagyunk". A Post szerint ugyanakkor az összehasonlítás durva, hiszen a viszály csak a Kaukázus bonyolult etnikai viszonyainak ismeretében érthető meg. Az amerikai jobboldal azonban egyértelműen Oroszországot teszi felelőssé. Robert Kagan, a neokonok vezéralakja Csehszlovákia 1938-as német megszállásához hasonlította a történteket, Zbigniew Brzezinski pedig a mostani orosz politikát Hitler és Sztálin 30-as évekbeli politikájához hasonlította. (via MTI.)

McCainnek mindenét el kell költenie

2008. augusztus 17., 16:29 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelölt Barack Obama kampánystábja szombaton bejelentette, hogy több mint 51 millió dollárt gyűjtöttek júliusban, miközben a republikánus rivális John McCain 27 milliót szedett össze az előző hónapban. A jelölteket segítő pártkasszákba nagyjából ugyanannyi folyt be, a korábban gyengébben kalapozó demokrata pártvezetés júliusban beérte a republikánusokat. (Bloomberg, Politico)

Tovább

Mintha egész Budapest Obamát pénzelné

2008. augusztus 16., 12:15 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelölt Barack Obama kampánystábja csütörtökön bejelentette, hogy a pénzgyűjtésben egyébként is utolérhetetlen illinois-i szenátor újabb rekordot állított fel: augusztus közepéig már több mint kétmillióan támogatták kisebb-nagyobb összegekkel indulását. „Ma csodálatos ponthoz érkeztünk, már kétmillió támogató érezheti magáénak a kampány egy kis szeletét” - olvasható a stáb üzenetében. Persze a bázisépítés nem áll meg, rögtön hozzá is teszik, hogy a rivális John McCain régi republikánus taktikáival szemben kulcsfontosságú, hogy tovább szélesedjen a mozgalom, és újabb ezrek küzdjenek tevékenyen a változásért. (CNN)

Tovább

Hillary megkapta

2008. augusztus 15., 17:52 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Elsősorban a pártegység helyreállítása érdekében a két hét múlva hivatalosan is a demokraták elnökjelöltjének választott Barack Obama és az előválasztások során alulmaradt Hillary Clinton stábja megegyezett, hogy az egykori first ladyre is szavazhatnak majd a delegáltak a konvención Denverben. A kérdés kapcsán az utóbbi időszakban kialakult birkózásról korábbi bejegyzésünkben olvashat bővebben.

„Meggyőződésem, hogy Clinton szenátor történelmi kampányának ehhez hasonló elismerése segít majd méltó módon megünnepelni ezt a meghatározó pillanatot és egyesíteni a pártot” - jelentette ki Obama csütörtökön közös közleményükben. A gesztus természetesen csak szimbolikus, hiszen maga Hillary is jelezte, hogy szuperdelegáltként ő is Obamára adja majd a szavazatát, aki az előválasztások során a kötött delegáltak és a szuperdelegáltak szavazatának többségét is megszerezte. Éppen ezért csodára nem kell számítani. (AP, ABCNews)

Tovább

McCainről gyermekkönyv készül

2008. augusztus 14., 15:24 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Megint a McCain kampány előterébe kerül kicsit a republikánus jelölt lánya, Meghan, akiről korábban már megírtuk, hogy időnként háttérinformációkkal is szolgáló blogot vezet apja elnökválasztási küzdelméről. John McCain stábja szerdán betekintést engedett Meghan „Papám, John McCain” címmel a republikánus jelöltállító gyűlés második napján, szeptember 2-án megjelenő képes életrajzi könyvébe.

A mű különlegessége, hogy 5-10 év közötti gyerekeknek készült, lelki szemeink előtt már látjuk is, ahogy a kicsik a republikánus jelölt változatos életéből tanulnak meg olvasni. Kifestőkönyvet egyelőre még nem jelentettek be, de mi már azon sem lepődnénk meg túlzottan. (CNN)

Tovább

McCain feleségét kórházba juttatta egy rajongó

2008. augusztus 14., 13:39 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A republikánus elnökjelölt John McCain feleségét szerdán kórházba juttatta egy túlságosan is lelkes támogató, aki egy michigani rendezvényen olyan erősen rázott kezet Cindyvel, hogy a nőnek kificamodott a csuklója, írja a CNN. Cindy a fájdalom első jelére kórházba ment, ugyanis korábban sérült már meg komolyan a keze hasonló módon, amit akkor először nem is vett komolyan.

Tovább

Ma Hillary lenne a demokrata jelölt?

2008. augusztus 12., 11:56 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az egykori first lady egyik kampányguruja szerint az augusztus 25-én kezdődő demokrata konvenció Barack Obama helyett Hillary Clintonról szólna, ha John Edwards félrelépése még 2007 végén nagyobb visszhangot kap, és az egykori észak-karolinai szenátor ezért már az iowai kaukusz előtt visszalép a versenytől. „Ebben az esetben szerintem megnyertük volna Iowát, és ma már Clinton lenne a jelölt” - mondta a kampányban kommunikációs igazgatóként dolgozó Howard Wolfson az ABCNews.comnak egy hétfőn megjelent interjúban.

Tovább

Obama sms-ben közli a nagy hírt

2008. augusztus 12., 08:00 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelölt Barack Obama halad a korral, miközben odafigyel leghűségesebb támogatóira, akik mondjuk éppen a tengerparton vagy a hegyekben töltik szabadságukat, amikor bejelenti leendő alelnökjelöltjét. Régebben a jelöltek gondosan megszervezett nagygyűléseken, valamelyik ingadozó államban közölték a nagy hírt, hogy kiaknázzák az intenzívebb médiafigyelemmel járó előnyöket, de az illinois-i szenátor stábja vasárnap biztosította a szavazókat, hogy elsőként sms-ben és emailben értesülhetnek döntéséről. Most már csak azért izgulhatnak, hogy nehogy valamelyik csúnya hírügynökség vagy tévétársaság elrontsa a játékukat, és előttük szivárogtasson. (CNN)

Tovább

Obamát és Busht is lelőtte volna

2008. augusztus 8., 15:51 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Őrizetbe vettek egy férfit Floridában, aki a vádak szerint július végén rasszista kijelentések mellett arról beszélt ismerőseinek, hogy megválasztása esetén megöli a demokrata elnökjelölt Barack Obamát. Az állam egyik kisvárosából Miamiba óvadékügynöki képzésre érkező férfi egyik csoporttársa szerint egyszer arról is beszélt, hogy utálja George W. Busht, akit legszívesebben fejbe lőne. (CNN)

Tovább

Obamáék ráfekszenek az olimpiára

2008. augusztus 8., 14:15 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az amerikai elnökségért küzdő elnökjelöltek a hivatalosan pénteken kezdődő olimpia alatt sem állnak le, ehelyett a maguk hasznára fordítják majd a több hetes világeseményt. A demokrata elnökjelölt Barack Obama és republikánus ellenfele, John McCain is jelentős mennyiségű reklámidőt vásárolt a játékokat az Egyesült Államokban közvetítő NBC csatornánál, ezért a választók biztosan megkapják majd a napi politika adagjukat a játékok szüneteiben. (Politico, Washington Post)

Tovább

Edwards kínos a demokratáknak

2008. augusztus 8., 10:49 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Veszélyben lehet John Edwards fellépése az augusztus 25-én kezdődő demokrata jelöltállító gyűlésen, ahol pedig 2004-es alelnökjelöltként és idei elnökjelöltként biztos szónoknak számított. Két és fél héttel a konvenció előtt ugyanis több demokrata prominens is felszólította az egykori szenátort, hogy nyilvánosan rendezze ügyét az őt félrelépéssel vádoló National Enquirirrel. (News Observer)

Nincs a topon
Tovább

Hillary még mindig kavarja

2008. augusztus 7., 13:45 Módosítva: 2009.02.07 11:05

PUMA feliratú szórólapokat osztogattak Hillary Clinton hívei Barack Obama berlini beszéde előtt. A betűszó az egykori first lady híveine elégedetlenségét foglalja össze, a feloldása: Party Unity My Ass, azaz Picsába a pártegységgel. Az elvakultabb Clinton-hívők a demokrata vezetés azon tervét kifogásolják, hogy a párt denveri elnökjelölőgyűlésén csak Barack Obama neve szerepeljen a szavazólapon.

Felháborodásuk tulajdonképpen érthető. Clinton az előválasztások elbukása után nem lépett vissza, hivatalosan csak felfüggesztette kampányát. Obama, bár győztesen került ki az év eleji megmérettetésekből, nem szerzett elég kötött mandátumú delegáltat a jelöltség elnyeréséhez. Azaz, ha Clinton neve szerepelne a szavazólapon, az is előfordulhatna, hogy nem nyerné el a jelöltséget már az első körben.

Tovább

Obama már kicsit sok

2008. augusztus 7., 13:40 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelölt Barack Obama már az előválasztás kezdete óta nagyon előtérben volt a médiában, de az utóbbi időben részben világkörüli útjának köszönhetően még a korábbinál is többet szerepelt a hírekben. A Pew Research Center felmérése szerint ugyanakkor nem minden amerikainak tetszik a nagy felhajtás. (AP, CNN)

Tovább