16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Futottak még...

2000.07.02. 17:32
Republikánus

John McCain, Arizona szenátora

A szenátor története első pillantásra a tipikus amerikai hősé: szolgált Vietnamban, ahol elfogták és fogolytáborba zárták. Itt öt évig tartották fogva, rendszeresen kínozták, ő viszont visszautasította a korai szabadulást, amit apja magas katonai posztja (a csendes-óceáni erők főparancsnoka) lehetővé tett volna. Bár általában a párt jobbszárnyához szokás sorolni (például heves ellenzője az abortusznak), két, kampányában komolyan kihangsúlyozott ügyben eltér a hagyományos republikánus vonaltól: ellenfele a dohányiparnak és a dohánylobbynak, valamint alapjaiban meg akarja reformálni a kampányfinanszírozási rendszert. Külpolitikai ügyekben szakértőnek tekintik, viszont fegyelmezetlen pártpolitikus, és nyakas, forrófejű ember hírében áll. Ami az adócsökkentést illeti, a republikánusok közül ő a legszűkmarkúbb.

Múltja szintén nem túl homogén: bár a "tiszta kezek" politika képviselőjének igyekszik magát beállítani, már keveredett kampányfinanszírozási botrányba. Miközben szociális vonalon konzervatívként tünteti fel magát, saját házasélete valamelyest zűrös volt.

A szenátor 1936-ban született a Panama Csatornaövezetben, ami akkor még amerikai ellenőrzés alatt állt. Elvégezte a tengerészeti akadémiát, majd harcolt Vietnámban. A hadseregből 1981-ben vonult vissza, és egy évvel később lett a képviselőház tagja. 1986 óta szenátor. 1980-ban újranősült, három gyermeke van.
John McCain

Steve Forbes

A párt legnehézsúlyúbb keresztény-konzervatív jelöltjével, Forbesszal igen komoly vagyona miatt is számolni kell: a Forbes-féle kiadóbirodalom tulajdonosa és feje. Gazdaságilag és szociálisan is radikálisan konzervatív, akinek ötleteit egyébként a közgazdászok rendre működésképtelennek minősítik. 1996-ban már indult, és sokak szerint az ő részvétele tette lehetővé, hogy Clinton nyerhessen, mivel effektív kampánya és jó kezdőeredményei megosztották a republikánus szavazókat.

Egyike azoknak a politikusoknak, vélhetően munkájának és cégének köszönhetően, aki nagyon komolyan veszik az internetet. Forbes itt jelentette be indulási szándékát is, és saját jellemzése szerint övé az "első valódi internetes kampány".

Forbes 1947-ben született New Jersey-ben. Szolgált a Nemzeti Gárdában, majd újságíróként dolgozott a család egyik lapjánál. A céget 1990-ben, apja halálakor vette át. Választott hivatalt eddig még nem töltött be. Házas, öt gyermeke van.
Steve Forbes

Gary Bauer

A párt vallásosan konzervatív szárnyának jelöltjeként Bauer az amerikai társadalom erkölcseit állítja kampánya középpontjába. A politikus szerint ideje, hogy "újra a család és a hit alapvetései határozzák meg a nemzeti politikát". Bauer, bár semmilyen választott közéleti szerepet nem vállalt eddig, nem tapasztalatlan: 1982-től szolgált Ronald Reagan adminisztrációjában, mint a családkutatási és oktatási csoportok tagja, majd vezetője. Jelenleg a Családkutatási Tanács elnöke, rendszeresen szerepel vallási témájú rádióadásokban, rádióadókon.

Míg liberális ellenfelei szélsőségesnek állítják be, aki például visszaállítaná az - alkotmányellenes - iskolai imát, Bauer egyszerűen Reagan politikai utódjaként igyekszik magát feltüntetni: szociális ügyekben konzervatív, kül- és hadügyi kérdésekben agresszív. Viszonya egyébként nem túl jó a párt másik markánsan jobboldali indulójával, Steve Forbesszal, akihez korábbi kampányvezetője átpártolt. Bauer szerint a rosszindulatú pletykákat, miszerint házasságon kívüli viszonyt folytat egy 27 éves kampánysegédjével, Forbes emberei terjesztik.

Bauer 1946-ban született Kentucky államban, szegény család gyermekeként. Jogot végzet az egyetemen, 1972 óta nős, három gyermek apja.
Gary Bauer

Alan Keyes

Az egyetlen feketebőrű jelölt, Keyes a harmadik a Republikánus Párt vallásosan konzervatív szárnyáról, aki lapot kért. Keyes római katolikus, két versenytársához hasonlóan Amerika "morális válságát" (és minden más problémáját) a hit és a vallásosság hiányával magyarázza. Magát a párt szélsőségesei közé sorolja, és rendszeresen kritizálja mérsékeltebb társait, akik szerinte elárulják politikai elveiket a szavazatok reményében. Egyes javaslati valóban radikálisak: míg nincs egyedül az abortusz ellenzésével, teljesen eltörölné a jóléti rendszert, és 0%-ra csökkentené a jövedelemadót.

Választott közéleti szerepe eddig nem volt, ellenben szolgált az Egyesült Államok szociális és gazdasági ügyekért felelős nagyköveteként az ENSZ-ben.

Bár Keyes kampánypénzgyűjtő-körútja és -kampánya igen rosszul haladt, kommentátorok szerint rendkívül tehetséges orátor, aki egészen magával tudja ragadni hallgatóságát.

Keyes apja katonaként szolgált Európában, így ő a seregben nőtt fel. A Harvardon doktorált, utóbb a külügyminisztériumban dolgozott. Házas, három gyermeke van.
Alan Keyes

Demokrata

Bill Bradley, New Jersey szenátora

Bill Bradley szenátor a Demokrata Párt baloldalán helyezkedik el, erős szálakkal a szakszervezetekhez. Ő, ahogy magát beállítani igyekszik, az "átlagember képviselője", a "normális fickó". "Normalitását" tovább hangsúlyozandó, Bradley nem annyira normális sportolói múltját (igen jó, mondhatni kimagasló eredményeket ért el atlétikában és kosárlabdában) is teljes erővel veti be a harcba. Ami politikai elképzeléseit illeti, nagy hangsúlyt fektetne a szociális rendszer megerősítésére, vagy inkább megreformálására, "eltörölné" a gyermekkori szegénységet, valamint szigorú fegyvertartási szabályokról beszél.

Bradley 1944-ben született Missouri államban. Az egyetemet Princetownban, majd Oxfordban végezte el. Fiatalon kezdett hivatásszerűen sportolni, 1964-ben tagja volt az olimpiai bajnok amerikai kosárlabda-válogatottnak. Politikával 1979-ben kezdett el foglalkozni, és ugyanabban az évben első kísérletre elnyerte New Jersey egyik szenátori helyét. Házas, egy gyermek apja.
Bill Bradley

Reformpárt

Donald Trump

Talán a legérdekesebb induló. Bár a határozottan jobboldaliként számontartott Reform Párt jelöltje, Trump valójában mérsékelt konzervatív nézetekkel bír. Milliárdos üzletember, kaszinók és hotelek tulajdonosa, aki nagyobb épületeit és telkeit rendre saját magáról nevezi el, és mindenki szerint egy jelenség; sokak szerint az egész kampányt csak saját maga mutogatására csinálja. Az újságok főleg magánéletéről cikkeznek, kevesebb szó esik politikai elképzeléseiről. Trump gazdasági kérdésekben konzervatív, bár közgazdászok szerint számításai "nem jönnek ki". Szociális ügyekben inkább liberális, társindulójához, Buchananhez hasonlítva kimondottan balos.

Kampánya, ha túléli az első néhány fordulót, izgalmasnak ígérkezik, egyrészt mert rengeteg pénze van, másrészt pedig mert hozzáállása valóban eredeti: "nincs hozzá kedve" (a kampányhoz), kezet fogni pedig egyenesen utál, mert az "mindenféle fertőzést terjeszt".

Választott hivatalt eddig még nem töltött be.
Donald Trump  • Hírek
  • Hírek