György
14 °C
24 °C

Pert indítanak az amerikai kormány ellen

2004.04.06. 17:55
Pert indít a washingtoni kormány ellen az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU), mivel jogsértőnek találja azokat a listákat, amelyeken a hatóságok a polgári repülés számára biztonsági kockázatot jelentő személyek neveit tartják nyilván.
A Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) két listát állított össze, a neveket hozzá a szövetségi rendészeti és hírszerzési szervek "szállítják". Az egyik listán szereplő személyeket a légitársaságok nem engedhetik fel a gépekre, a másikon felsoroltakat pedig tüzetesen át kell vizsgálniuk beszállás előtt.

Harc a bürokraták ellen

Az USA Today internetes honlapja szerint az ACLU hét panaszos, köztük egy katona, egy diák és egy lelkész képviseletében gyűjtőpert indít a kormány ellen. A polgárjogi szervezet álláspontja szerint számos személyt tévedésből, névazonosság, névhasonlóság miatt vettek lajstromba, sok ártatlant vetnek alá minduntalan megalázó motozásnak vagy zárnak ki a légi közlekedésből.

Nem tudni, pontosan hányan vannak a listákon és milyen kritériumok alapján kerülnek fel rá, viszont többen is már régóta reménytelennek tűnő szélmalomharcot vívnak a bürokráciával azért, hogy tisztázzák magukat és végre töröljék őket a légiközlekedésre veszélyes személyek névsorából.

Kék, sárga és piros utas

A Közlekedésbiztonsági Hivatal tervei szerint a mostani gyakorlatot egy olyan számítógépes nyilvántartással váltják fel, amely minden légi utast három - kék, sárga, piros - kategóriába sorolná a kockázatok alapján. A bírálók szerint csak káosz lenne belőle, ha mostani két, viszonylag rövid lista is ennyi zűrzavar és melléfogás forrása.

A tervek szerint a légitársaságok a jegyvásárlás után küldenék meg az utas személyes adatait és utazása részleteit. Az utazókat nem értesítenék besorolásukról, így számos meglepetés érheti őket a reptéren.

A "zöld" jelzést kapó utasok a terv szerint könnyen átjuthatnának az ellenőrzőpontokon. A "sárga" színnel kódolt utasokat külön biztonsági vizsgálat alá vetik. A legveszélyesebb, "piros" kóddal illetett utasoktól megtagadják a felszállás lehetőségét és rendőri kihallgatásra viszik őket. Ezeket az utasokat akár őrizetbe is vehetik.