Új kormánya lesz Izraelnek?

2000.06.14. 14:54
Vasárnap az izraeli Sasz ortodox párt visszavonja minisztereit Ehud Barak kormányából, mivel a párt szerint a költségvetés nem juttat elég pénzt a párt által működtetett ortodox vallási iskolák számára. Az izraeli kormányfő világi pártok és az arab képviselők támogatásának megnyerésével alakíthat újabb kormányt.
Izrael ultraortodox Sasz pártja kedden kijelentette mivel a kormány nem hajlandó ortodox iskolahálózatát megfelelőképpen támogatni, kivonul Ehud Barak 11 hónapos kormánykoalíciójából. A párt fenyegetőzése komoly gondokat okoz: ha a vasárnapi kormányülésen a párt miniszterei benyújtják lemondásaikat, akkor Barak miniszterelnöknek más pártokkal kell majd szövetségre lépnie.

Van miért szomorkodnia Baraknak
A Sasz párt kijelentéseiket a miniszterelnökkel való találkozás után tette. ,,A kormány folyamatosan Izrael gyermekei nevelésének árt" - mondta a Sasz egyik képviselője. ,,Úgy érezzük, szociális kérdésekkel nem foglalkoznak komolyan. A Sasz nem tagja a kormánynak" - panaszkodott a párt képviselője. A miniszterelnök hivatalosan nem regált a hírre.

A miniszterelnök és az ultraortodox párt közötti feszültség a párthoz tartozó vallási zsidó iskolák pénzügyi nehézségei miatt jelentkezett. A Sasz képviselői elégedetlenek voltak az iskoláknak juttatott összegekkel, a miniszterelnök viszont nem hajlandó teljesíteni a párt - szakértők által politikai zsarolásnak minősíthető - követeléseit.

A Sasz párt jelképesen már megvonta támogatását a jelenlegi koalíciótól, mikor a knesszetben az ellenzékkel együtt megszavazták az előrehozott választások kiírásáról szóló törvénytervezetet.

A Sasz párt kormánytagjai a kabinet vasárnapi talákozóján nyújthatják be lemondásukat, azok két nap múlva lesznek érvényesek, így Baraknak egy hét tárgyalási ideje marad. A párt támogatása nélkül a miniszterelnöknek új koalíicót kell majd alkotnia. A Sasz pártot helyettesítő, a világi, hat képviselővel rendelkező Sinui Centrumpárt nem kedveli a vallási alapú politikai tömörüléseket, a némi többség kedvéért a miniszterelnök a tíz arab honatya kegyeit is megpróbálja elnyerni. További két világi párt támogatásával Barak a 120 fős knesszetben 62 képviselős többséggel kormányozhatna. A jelenlegi koalícióban 68 képviselő tagja a kormánykoalíciót alkotó pártoknak.

Ehud Barak koalíciós gondjai a közel-keleti békefolyamatok tárgylásakor további kellemetlenséget okozhat: a belügyi gondokkal küszködő politikus egy gyenge, tárgyalásra érdemtelen vezető képét közvetítheti.

A miniszterelnök azonban bizakodó, szerinte a kormánykoalíciós gondok nem befolyásolják a palesztinokkal és Szíriával folytatott tárgyalásokat.  • Tippek
  • Hírek