Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Új kormánya lesz Izraelnek?

2000.06.14. 14:54
Vasárnap az izraeli Sasz ortodox párt visszavonja minisztereit Ehud Barak kormányából, mivel a párt szerint a költségvetés nem juttat elég pénzt a párt által működtetett ortodox vallási iskolák számára. Az izraeli kormányfő világi pártok és az arab képviselők támogatásának megnyerésével alakíthat újabb kormányt.
Izrael ultraortodox Sasz pártja kedden kijelentette mivel a kormány nem hajlandó ortodox iskolahálózatát megfelelőképpen támogatni, kivonul Ehud Barak 11 hónapos kormánykoalíciójából. A párt fenyegetőzése komoly gondokat okoz: ha a vasárnapi kormányülésen a párt miniszterei benyújtják lemondásaikat, akkor Barak miniszterelnöknek más pártokkal kell majd szövetségre lépnie.

Van miért szomorkodnia Baraknak
A Sasz párt kijelentéseiket a miniszterelnökkel való találkozás után tette. ,,A kormány folyamatosan Izrael gyermekei nevelésének árt" - mondta a Sasz egyik képviselője. ,,Úgy érezzük, szociális kérdésekkel nem foglalkoznak komolyan. A Sasz nem tagja a kormánynak" - panaszkodott a párt képviselője. A miniszterelnök hivatalosan nem regált a hírre.

A miniszterelnök és az ultraortodox párt közötti feszültség a párthoz tartozó vallási zsidó iskolák pénzügyi nehézségei miatt jelentkezett. A Sasz képviselői elégedetlenek voltak az iskoláknak juttatott összegekkel, a miniszterelnök viszont nem hajlandó teljesíteni a párt - szakértők által politikai zsarolásnak minősíthető - követeléseit.

A Sasz párt jelképesen már megvonta támogatását a jelenlegi koalíciótól, mikor a knesszetben az ellenzékkel együtt megszavazták az előrehozott választások kiírásáról szóló törvénytervezetet.

A Sasz párt kormánytagjai a kabinet vasárnapi talákozóján nyújthatják be lemondásukat, azok két nap múlva lesznek érvényesek, így Baraknak egy hét tárgyalási ideje marad. A párt támogatása nélkül a miniszterelnöknek új koalíicót kell majd alkotnia. A Sasz pártot helyettesítő, a világi, hat képviselővel rendelkező Sinui Centrumpárt nem kedveli a vallási alapú politikai tömörüléseket, a némi többség kedvéért a miniszterelnök a tíz arab honatya kegyeit is megpróbálja elnyerni. További két világi párt támogatásával Barak a 120 fős knesszetben 62 képviselős többséggel kormányozhatna. A jelenlegi koalícióban 68 képviselő tagja a kormánykoalíciót alkotó pártoknak.

Ehud Barak koalíciós gondjai a közel-keleti békefolyamatok tárgylásakor további kellemetlenséget okozhat: a belügyi gondokkal küszködő politikus egy gyenge, tárgyalásra érdemtelen vezető képét közvetítheti.

A miniszterelnök azonban bizakodó, szerinte a kormánykoalíciós gondok nem befolyásolják a palesztinokkal és Szíriával folytatott tárgyalásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?