Szabina
-2 °C
15 °C

Meztelen fotók készültek Günter Verheugenről

2006.12.08. 13:14
Meztelen képeket akar megjelentetni Günter Verheugenről, az Európai Bizottság alelnökéről és munkatársnőjéről a Focus című német magazin. A konzervatív hetilap a litvániai közös nyaraláson készült képekkel akarja bizonyítani, hogy a nős Verheugen nem csak szakmai indokok alapján nevezte ki kabinetfőnökévé a 48 éves Petra Erlert.

A Focus című, német hetilap hétfőn nyilvánosságra akarja hozni azokat a fényképeket, amelyek Günter Verheugent, az Európai Bizottság ipari biztosát és kabinetfőnökét, Petra Erlert ábrázolják meztelenül egy litvániai közös nyaraláson.

A konzervatív lap ezzel akarja bizonyítani, hogy a 62 éves szociáldemokrata politikus nem pusztán szakmai indokok alapján nevezte ki Erlert kabinetfőnökévé. A 48 éves Petra Erler 1999 óta dolgozik Verheugennel, és áprilisban vette át a hatfős kabinet irányítását. Fizetése ezzel havi 11 500 euróra (2,8 millió forint) emelkedett.

Kéz a kézben

A közgazdász Petra Erler a berlini fal leomlása után Angela Merkellel együtt dolgozott államtitkárként Lothar de Maiziere utolsó kelet-német kormányában. Jelenleg ő a legmagasabb rangú egykori kelet-német szakember az Európai Bizottságban.

A vádakat Verheugen cáfolta. Mint mondta: kapcsolatuk nem több barátságnál, a kinevezés a jogszabályok betartásával, tisztán szakmai indokok alapján történt, s Petra Erler szakmai hozzáértése megkérdőjelezhetetlen.

A Bild német bulvárlap azonban nemrégiben megjelentetett egy képet, amely Verheugent és Erlert kéz a kézben (ruhában) ábrázolja egy litvániai nyaraláson. A kép eredetije augusztusban jelent meg a litván Lietuvos Rytas című lapban, amely interjút is készített a vakációzó Verheugennel.

Az ipari biztos az interjúban lelkesen mesél szabadidős elfoglaltságairól. A kép, amelyen kézenfoga sétál munkatársnőjével, állítólag kettejük beleegyezésével jelent meg. Verheugen felesége is azt állította: tudott róla, hogy férje a kabinetfőnökkel pihen Litvániában.

Napoztak a dűnéken

A támadások azonban nem csitultak el. Többek szerint Verheugen megsértette az Európai Bizottság etikai kódexét, amely előírja, hogy a bizottság tagjainak a nyilvánosság előtt és magánéletükben is hivataluknak megfelelően kell viselkedniük.

Miután Verheugen folyamatosan cáfolta, hogy a személyes kapcsolat is lenne kabinetfőnökével, a Focus című lap bejelentette: a barátságon túlmutató kapcsolat bizonyítására hétfőn olyan fotókat jelentet meg, amelyeken a pár meztelenül napozik egy litvániai nudista strandon a homokdűnék között. A képeken Verheugen mindössze csak egy baseballsapkát visel.

A Verheugen elleni támadás hátterében a biztos több megnyilvánulása is állhat. Verheugen nemrégiben pökhendinek és hatalmukkal visszaélőnek nevezte a brüsszeli eurobürokratákat, akik szerinte Európa igazi vezetőinek képzelik magukat. A biztos harcosan kiállt az Európai vállalatok adminisztrációjának leépítése mellett is. Védelmébe vette Törökország Európai Uniós tagjelöltségét is, ami nem egészen vág egybe az Angela Merkel kancellár által képviselt hivatalos német állásponttal.