Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Nastase keményen bírálta a verespataki beruházást

2004.09.23. 11:56
"Elviszik az aranyat és itt hagyják a ciánt" - mondta egy rádióműsorban a román kormányfő, aki szerint Románia nem lesz gazdagabb a beruházástól. A csütörtöki román lapok beszámoltak Persányi Miklós kedden, a környezetvédelmi bizottság ülésén taglalt aggályairól is.
Kemény szavakkal bírálta a tervezett verespataki ciántechnológiás aranykitermelés tervét Adrian Nastase román kormányfő, adta hírül a csütörtöki román sajtó, amely ismertette a magyar környezetvédelmi miniszter állásfoglalását is. A liberális Ziua és a Curierul National című gazdasági napilap felfigyelt rá, hogy Adrian Nastase egy gyulafehérvári rádióállomás műsorában élesen elítélte az e városban székelő Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román cég tervét a verespataki aranykincs kitermelésére.

"Elviszik az aranyat és itt hagyják a ciánt"

Képeink Verespatakról
Nastase úgy fogalmazott, nem támogatja a tervet, mert egyszerűen nem hisz benne. Azt is erősen kétli, hogy a kitermelés valóban gazdagítja majd hazáját. "Csak mese, hogy Verespatak majd kihúzza a szegénységből Romániát. Persze, az arany fontos, csakhogy ez az arany máshova vándorol. Elviszik az aranyat és itt hagyják a ciánt" - mondta Nastase.

A román miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy a verespataki koncessziós szerződést nem az ő kabinetjének kormányzása, hanem még az előző kormány idején írták alá. "Amikor mi (a Szociáldemokrata Párt - PSD) kerültünk kormányra, a szerződést már aláírták, és a projekt már beindult" - fogalmazott. Hozzátette, kormányzásuk kezdete óta világosan kifejtették álláspontjukat: ellenzik a projektet.

Nastase és a magyarok

A Ziua "Nastase és a magyarok ellenzik a verespataki projektet" címmel ismertette Nastase rádiónyilatkozatát, és beszámolt Persányi Miklós magyar környezetvédelmi miniszter fenntartásairól, amelyeket az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága előtt fejtett ki a nagyszabású, környezetre ártalmas beruházással kapcsolatban. "A tervezett aranybánya-beruházás megakadályozására Románia közelgő európai uniós csatlakozása a legfőbb biztosíték" - mondta kedden a miniszter, aki szerint "eszközök vannak a kezünkben, de megoldás nincs".  • Vennék
  • Hírek