Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bush rokonát nevezné ki budapesti nagykövetnek

2003.07.17. 10:13
George W. Bush amerikai elnök egyik rokonát, George H. Walker Saint Louis-i üzletembert szándékozik kinevezni az Egyesült Államok új magyarországi nagykövetének, jelentette be a Fehér Ház. A szenátus még nem döntött az ügyről.
George Herbert "Bert" Walker III jelenleg a Stifel Financial Corporation and Stifel, Nicolaus and Company tiszteletbeli elnöke. Korábban elnöke és vezérigazgatója volt a részvénytársaságnak, amelynél 1976-ban kezdett el dolgozni. A 72 éves George H. Walker 1953-ban a Yale Egyetemen végzett, majd 1956-ban a Harvardon jogból doktorált. 1956-1958 között a légierőnél teljesített katonai szolgálatot.

Az exelnök nagybátyja

Bertnek és feleségének, Carolnak nyolc gyereke és több unokája van. George Herbert Walker édesapja a jelenlegi elnök, George Walker Bush nagymamájának, Dorothy Walker Bushnak a testvére volt, vagyis nagybátyja az elnök apjának, George Herbert Walker Bush exelnöknek.

Aktív a kampányokban

Bert, ahogy leginkább nevezik, aktív szerepet játszott a helyi és az országos politikában, részt vett Ronald Reagan és George H. W. Bush választási kampányában. George H. Walker, ha nagyköveti kinevezését a szenátus megerősíti, Nancy Goodman Brinkert váltja fel.

Jelölésével kapcsolatban megkerestük Walkert, aki azonban július 28-ig szabadságon van. Júniusban még úgy nyilatkozott az Indexnek: "jó esélyt" lát arra, hogy valóban ő legyen Brinker utóda. Egyelőre azonban még semmi nem dőlt el. "Korai még bármiről beszélni" - tette hozzá. Brinker a család régi barátjaként a hírek szerint az elnök választási kampányában vállal szerepet. Brinker 2000 évi elnökválasztáson is részt vett a kampányfinanszírozó pénzgyűjtésben.