Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Újabb robbanótölteteket találtak Irakban

2003.01.20. 11:03
A múlt hét csütörtökön találtakhoz hasonló újabb négy tüzérségi lövedéket találtak az irakiak. Az ENSZ becslése szerint harmincezer vegyszerekkel tölthető lövedék van az iraki hadseregnek. A lövedékekről nem tudni, hogy azok a "múlt emlékei", vagy az ellenőrök megtalálták a "jéghegy csúcsát".
Újabb vegyi anyagokkal megtölthető tüzérségi lövedékeket találtak - jelentették be iraki tisztviselők. Elmondásuk szerint a négy lövedék hasonló ahhoz a tizenkettőhöz, amit múlt hét csütörtökön találtak az ENSZ fegyverzetellenőrei - mondta el Hans Blix, az ellenőrök vezetője a CNN-nek.

A múlt emlékei

Kattintson a nagyításhoz! A robbanótöltetek kérdése felmerült Blix, és Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjének vasárnapi bagdadi látogatásán is. "Az irakiakat állításuk szerint meglepte a fegyverek felfedezése, maguk sem tudtak létezésükről" - mondta el a főellenőr. Mint mondta, a lövedékeket "bontatlan, madárszaros dobozokban" találták. Az újabb négy lövedék megtalálása felveti a kérdést, hogy a fegyverek a "múlt maradékai, vagy csak a jéghegy csúcsa" - nyilatkozta Blix a CNN-nek.

Már az irakiak is fegyverek után kutatnak
Irak szakértői csoportot állít fel az országban található vegyi fegyverek felkutatására - állapodott meg Mohamed el-Baradei és Hans Blix a diktatúra vezetőivel. hétvégi tárgyalásaikon az irakiak beleegyeztek abba is, hogy atomtudósaik nyilatkozhassanak az ENSZ fegyverzetellenőreinek.
Nem nevezhető jószándékú gesztusnak

Az, hogy az irakiak most maguk számoltak be négy újabb lövedék megtalálásáról "még nem jelenti azt, hogy a rezsim együttműködik a leszerelésben" - figyelmeztetett Scott Tanzel fehér házi szóvivő. "Az ENSZ felmérése szerint Irak legkevesebb harmincezer lövedékkel nem számolt el, az, hogy négyet előásnak nehezen nevezhető jószándékú együttműködő gesztusnak" - mondta a CNN-nek.

Fogy az idő

Blix és el-Baradei egy hét múlva tesz jelentést a fegyverzetellenőrzések eredményeiről az ENSZ Biztonsági Tanácsának. "Irak egyelőre nem teljesített túl jól, és egyre kevesebb ideje van arra, hogy javítson a helyzetén" - nyilatkozta Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter vasárnap mexikói, kínai és francia kollégájával tárgyalta meg a várható lépéseket. Az amerikaiak egyik legújabb felvetése szerint Husszein száműzetése békés megoldást jelenthetne a válságra.