Valér
2 °C
8 °C

Franciák menekítették ki Szaddám embereit?

2003.05.06. 13:15
Amerikai titkosszolgálati értesülések szerint Szíriában kapott francia útlevelet a bukott iraki rezsim több vezető tisztségviselője. Franciaország visszautasítja a vádakat, habár a Washington Times nem mulaszt el emlékeztetni: a háború előtti hetekben egy francia cég adott el fegyveralkatrészeket Bagdadnak, miközben francia mérnökök orosz társaikkal dolgoztak az iraki olajmezőkön.
A francia kormány titokban szállított iraki tisztségviselőket Szíriába, hogy utána Európába menekíthesse őket - értesült amerikai titkosszolgálati forrásokból a Washington Times. Damaszkuszban francia diplomaták látták el francia útlevéllel Szaddám Huszein kormányának egykori tagjait.

"Ez olyan, mint a második világháborúban zsidókat mentő Raul Wallenberg tette, csak éppen pepitában" - nyilatkozta a Bush-kormányzat egy magas rangú hivatalnoka. "Franciaország a rossz fiúkat segítette a meneküléshez."

Franciaország washingtoni nagykövetasszonya cáfolja a vádakat. Nathalie Loiseau szerint a háború kitörése óta Párizs nem segítette útlevélhez vagy vízumhoz a bukott bagdadi rezsim vezetőit. "Visszautasítom a nemzetemet lejárató feltételezéseket" - fogalmazott Loiseau a Washington Times.

Szaddám Huszein egykori tisztviselői az állítólagos francia útlevelekkel a zsebükben tizenkét EU-országban mozoghatnak szabadon. Nagy-Britanniába, Dániába és Írországba azonban nem léphetnek be a dokumentummal a lebukás veszélye nélkül, mivel ezek az államok nem írták alá a schengeni szerződést.

A francia útlevelek ügye azután került nyilvánosságra, hogy korábban kiderült: egy francia cég a háborút megelőző hetekben fegyveralkatrészeket adott el Iraknak, míg egy francia olajipari vállalat orosz olajcéggel dolgozott az ország területén.