Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Leszámolás délen

2004.02.05. 10:54
Kapcsolódók (12)
Kemény harc várható két déli államban a demokrata előválasztásokon. Bár John Kerrytől már nem lehet elvenni az elnökjelöltséget, az alelnöki posztért még megküzd egymással Wesley Clark és John Edwards. A déli szavazatok nélkül nincs esély Bush legyőzésére.
Bár a hétvégén három államban is előválasztást tartanak, igazi csatára csak jövő kedden, két déli államban lehet számítani. A közvélemény-kutatások adatai szerint John Kerry újabb elsöprő győzelmekre számíthat Michiganban, Washingtonban és Maine-ben is. Michiganban egymaga kétszer annyi szavazatra számíthat, mint az őt követő három jelölt összesen - írja az International Herald Tribune.

Kétszereplősre szűkülhet a verseny

Kerry hétvégi győzelmei végleg ellehetetleníthetik Howard Deant. Az egy hónapja még a jelöltség fő esélyesének tartott volt vermonti kormányzó eddig megalázóan rosszul szerepelt az előválasztásokon, egy legjobb eredménye a New Hampshire-ben megszerzett második hely volt. Nem váltak be azon reményei sem, hogy Wesley Clark és John Edwards kiesnek a versenyből.

Clark ugyan nem szerepelt túl meggyőzően a kis szuperkedd előválasztásain, de végül mégiscsak sikerült megnyernie az oklahomai előválasztást. Edwards még meg is erősödött, magabiztos dél-karolinai győzelme Kerry egyetlen valós riválisává tette.

Csata délen

A két politikus között mindenesetre még kemény csata várható, bár jövő hét kedden ez is eldőlhet. Akkor ugyanis két déli államban, Virginiában és Tennesseeben is előválasztást tartanak.

A déli államok kulcsszerepet játszhatnak a novemberi elnökválasztáson. Az egykor hagyományosan demokrata párti területek az 1980-as évektől folyamatosan a republikánusok felé tolódtak. Márpedig ezek visszaszerzése döntő lehet a demokrata elnökjelölt számára - Kennedy 1960-as győzelme óta nem nyert nem déli államból származó demokrata jelölt az elnökválasztáson (Jimmy Carter Georgia, Bill Clinton Arkansas kormányzójaként aratott győzelmet.)

Valószínű tehát, hogy Kerry - az eddigi előválasztások alapján kijelenthető, hogy a demokraták elnökjelöltje - déli származású alelnököt választ magának. Kedden tehát újra lesz tétje az előválasztásoknak - igaz, a harc már csak a második helyért folyik.