Alfréd
-2 °C
2 °C

Káosz Hongkongban, összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel

2005.12.17. 15:23
Újabb tüntetést tartottak a globalizáció-ellenes erők szombaton Hongkongban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tanácskozásának színhelyén, az összecsapásokban legalább 30-an megsebesültek. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egyébként a mezőgazdasági exporttámogatások 2010-ig való megszüntetését javasolja abban zárónyilatkozat-tervezetben, amelyet szombaton terjesztettek a szervezet miniszteri értekezlete elé.

Mintegy 400 rohamrendőr igyekezett könnygázzal és vízágyúkkal visszaverni a tüntetőket, akik megpróbáltak behatolni a konferencia épülete körül létrehozott biztonsági zónába. Egy helyi televíziós csatorna szerint az összecsapásokban legalább 30-an megsebesültek, köztük egy rendőr, aki a hiradó képei szerint eszméletlenül hevert a földön.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A tüntetők többsége ezúttal dél-koreai rizstermelő volt, akik piacuknak a külföldi termékek előtti megnyitása ellen tiltakoztak. A CNN Breaking News-ként tálalta az összecsapásokat, a csatorna felvételein hatalmas, kavargó tömeg, gomolygó füstfelhő, rendőrökkel verekedő tüntetőket lehetett látni. A CNN jelentése szerint ez volt az első nagyobb erőszakos megmozdulás a lassan egy hete tartó, csupán kisebb incidensekkel tarkított tüntetés történetében. A helyszínen lévő körülbelül ezer-ezerötszáz tüntető kisebb csoportokra szakadt a rendőrségi ellentámadás hatására. Az effajta erőszakos tüntetés, illetve annak hasonlóképp erőszakos oszlatása merőben szokatlan Hongkongban, a belvárost gyakorlatilag meg is bénították a történtek, jegyzi meg a CNN tudósítása.

Vám és kvótamentesség a legszegényebbeknek

A mezőgazdasági exporttámogatások 2010-ig való megszüntetését javasolja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) abban zárónyilatkozat-tervezetben, amelyet szombaton terjesztettek a szervezet miniszteri értekezlete elé.

A tervezet, amelynek megvitatására és elfogadására még egy napja maradt a WTO 149 tagállama képviselőinek, a szubvenciók megszüntetésére két változatot is felvet: mivel a 2010-es határidőt az Európai Unió tagállamai elfogadhatatlannak tartják, a szervezet lehetőséget adna arra, hogy az intézkedés folyamatos életbe léptetése öt évig időtartamra húzódjon el. Mivel legkorábban 2008-ra várható az exporttámogatások megvonásának kezdete, a rendelkezés nem érintené az EU 2013-ig biztosított közös agrárpolitikáját.

Ugyanakkor már 2006-ra irányozza elő a tervezet a gyapotexport támogatásának megszüntetését, és ez nagy győzelem lenne az olyan nyugat-afrikai gyapottermelőknek, mint Burkina Faso, Benin, Csád és Mali, amelyek az amerikai mezőgazdasági támogatások legfőbb ellenzői közé tartoznak. Előrelépés született a tervezetben abban is, hogy a fejlett országok vámmentesen és kvótamentesen engedjék be a legszegényebb, egy főre jutó, évi 750 dollárnál kevesebb nemzeti jövedelemmel rendelkező országok termékeit. Ez az intézkedés már a megállapodás elfogadásától életbe léphet.