Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt az utolsó afgán király

2007.07.23. 09:10
Hosszú betegség után elhunyt Afganisztán egykori királya. Zahír sahot 1973-ban távolították el puccsal a trónról, a hosszú olaszországi száműzetés után 2002-ben tért vissza országába.
Zahír sah

Kilencvenkét esztendős korában elhunyt Zahír sah, Afganisztán volt királya, közölték hétfőn afgán kormányzati forrásból. Az egykori uralkodó hosszú betegség után, kabuli rezidenciáján távozott az élők sorából.

A "nemzet atyja" megtisztelő címmel felruházott Zahír sah negyven évig, 1933 és 1973 között volt a közép-ázsiai ország királya. Uralkodására, amelynek során óvatos modernizálással próbálkozott, úgy tekintenek vissza, mint a viharos afgán történelem egyik legbékésebb korszakára.

zahír sah 1914-ben született Kabulban a kétszáz éves pastu dinasztia sarjaként, tanulmányait Franciaországban végezte, és egészen fiatalon, 19 évesen került a trónra édesapja meggyilkolása után. A II. világháború után egyetemet alapított, valamint kulturális és kereskedelmi kapcsolatok építésébe kezdett Európával.

Uralkodása alatt szeretet és tisztelet övezte, nevéhez többek között a nők oktatásának bevezetése, választójoguk kiterjesztése, a sajtószabadság tiszteletben tartása is kötődik, írja a BBC.

1973-ban unokaöccse puccsal döntötte meg a hatalmát, míg Olaszországban gyógykezelték, Daud Hán köztársaságot hozott létre. A történtek után a király már nem is utazhatott haza: 29 évig élt száműzetésben Olaszországban, onnan figyelve egykori hazája háborúba sodródását és a szélsőséges iszlám tálibok hatalomra jutását.

Hamid Karzaj és a király

A vallási fanatikus tálibok hatalomból való elűzése után, 2002-ben tért haza Afganisztánba, ahol a nemzetközi közösség megbízásából az afgán hagyományos törzsi nagytanács, a loja dzsirga összehívásán munkálkodott. Az utóbbi években nem vállalt tevékeny szerepet az afgán közéletben, megállapodva Hamid Karzajjal, hogy nem fordul szembe az államfő politikájával.

Zahír sahnak nyolc gyermeke született, közülük Mahmud Zahír 2002-ben, 56 évesen hunyt el még Rómában.