Rafael
19 °C
33 °C

Zavargások Irakban Szaddám elfogása után

2003.12.16. 15:33
Amerikai katonák tizenegy, nekik csapdát állító iraki merénylőt lőttek le Szamarra településen, és három amerikai katona megsérült kedden egy útszéli pokolgép felrobbanása következtében az észak-iraki Tikrítben.
Keddi katonai bejelentés szerint előző este amerikai katonák 11 iraki merénylőt lőttek le Szamarrában.

Diákok mögül lőttek

A katonák konvojának Szaddám Huszein elfogott iraki vezetőhöz hű emberek csapdát állítottak: először két motorral közlekedő támadó egy iskolából kilépő diákok emberpajzsa mögül kezdett lőni, majd rejtekhelyekről géppisztollyal, rakétagránátokkal és aknákkal támadtak a katonákra. Az utóbbiak idejében észlelték ezt, és tüzet nyitottak a támadókra. Az amerikaiak soraiban a tűzpárbaj során nem történt sem haláleset, sem sebesülés.

Tikrítben három amerikai katona éppen járőrözött, amikor Humvee gépkocsijuk közelében robbanószerkezet lépett működésbe. Az amerikaiak sérülései a közeli katonai bázis közlése szerint nem életveszélyesek.

Tüntetések Huszein mellett

Irak több városában tüntetéseket tartottak az elfogott diktátor mellett, így Szaddám Huszein szülővárosában is könnygázzal kellett szétoszlatni egy Szaddám-párti tüntetést. A Bagdadtól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Ramádiban több mint 500 tüntető gyűlt össze hétfő este a tartományi közigazgatás székháza előtt. Iraki rendőrök és amerikai katonák vonultak ki az épület védelmére, s az ezt követő lövöldözésben két iraki meghalt, két további iraki és egy amerikai katona pedig megsebesült - közölte kedden a városban állomásozó 82. amerikai légideszant hadosztály parancsnoksága. Egy másik iraki is meghalt később ugyanebben a városban egy másik incidensben, amelyben mintegy 30 felkelőből álló csoport amerikai egységet támadott meg egy fegyverraktár közelében.

A hatalmától megfosztott, majd a hét végén elfogott diktátor mellett tüntettek Bagdad szunniták lakta Amiridzsa és Adhamidzsa kerületeiben, míg mintegy 200 síita felvonuló Szaddám ellen emelte fel hangját, és a választások kiírását sürgette az iraki főváros utcáin. Egy Bagdad közelében történt robbanástól egy amerikai katona életét vesztette.

Mintegy ezer diák tüntetett kedd reggel az észak-iraki Moszul egyetemén, majd Szaddám Huszeint támogató s az amerikai megszállást és az iraki ideglenes kormányzótanácsot elítélő jelszavakkal végigvonultak a város utcáin. Egy gépkocsiból ismeretlenek rendőrökre lőttek: egy rendőr életét vesztette, míg egyik társa súlyosan megsebesült.

Fegyveres roham

Az amerikai hadsereg kedden egy halálos balesetet is bejelentett: Bagdadtól északra egy amerikai katona életét vesztette, miután kiesett az őt szállító járműből. A Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsában hétfő este - katonai közlések szerint - Szaddám fegyveres hívei megrohamozták a polgármesteri hivatalt. Az amerikai erők kedden behatoltak a városba, majd miután átkutatták azt, incidens nélkül kivonultak onnan.