Boszniába menekült Djindjics egyik gyilkosa?

2003.03.14. 15:03
A szerb miniszterelnök gyilkosai után folytatott nyomozás eredményei arra utalnak, hogy az egyik gyilkos a szarajevói reptéren bujkál - jelentette be a boszniai Interpol. A hatóságok 181 embert állítottak elő a merénylettel összefüggésben, köztük az állambiztonság volt főnökét és a vörössapkás kommandó megalapítóját is őrizetbe vették. Djindjics utóda helyettese, Zoran Zsivkovics volt jugoszláv belügyminiszter lehet.
Boszniában keresi a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök szerdai meggyilkolásával gyanúsított személyek egyikét a bosnyák rendőrség és az Interpol szarajevói irodája. A nyomozás egyes jelei arra utalnak, hogy az egyik gyilkos a szarajevói repülőtéren bujkál - mondta el Brane Pecsanac, az Interpol szarajevói illetékese.

Letartóztatásban a vörössapkás kommandó megalapítója

A szerb kormány péntek késő esti közleménye szerint az elmúlt 24 órában a rendőrség 136 személyt állított elő a merénylet kapcsán. Közülük 125 főt harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek. A rendkívüli állapot szerda esti bevezetése óta összesen 181 főt fogtak el a hatóságok - áll a kormány közleményében. A letartóztatottak között van az állambiztonság egykori főnöke, Jovica Szatnisics és helyettese, a vörössapkás egységet megalakító Franko Szimatovics is. A két egykori vezető részt vett Milosevics a boszniai és horvátországi háborúkban bevetett félkatonai alakulatainak megszervezésében - írja az AP.

Zsivkovics lehet Djindjics utódja

A meggyilkolt kormányfő pártja eközben megtalálta Djindjics lehetséges utódját is. A Demokrata Párt a Reuters értesülései szerint Djindjics posztjára az egy hónapja Szerbia-Montenegró néven újjáalakult Jugoszlávia utolsó belügyminiszterét, Zoran Zsivkovicsot jelöli.

Lerombolják az egyk bandavezér házát

A szerb hatóságok lerombolják a Zoran Djindjics meggyilkolásával vádolt bűnbanda egyik vezetőjének zimonyi házát - jelentette a szerb állami tévé. Dusan Szpaszojevics, becenevén "az albán" engedély nélkül építette fel négyszintes, inkább erődre emlékeztető néhány ezer négyzetméteres otthonát Belgrád elővárosában. Az RTS televízió helyszínről jelentkező tudósítója szerint a csendőrség házkutatást tartott a környékbeli házakban, majd kora délután a munkagépek hozzáláttak a romboláshoz.  • Tippek
  • Biztosítás