Gerzson
-3 °C
2 °C

Továbbra is ártatlannak vallja magát Zentai Károly

2005.12.27. 14:48
Ismét ártatlannak mondta magát az ellene fölhozott vádakban egy ausztráliai rádióműsorban a több mint ötven éve Ausztráliában élő Charles Zentai (Zentai Károly), a magyar hadsereg háborús bűnökkel gyanúsított egykori tisztje.

Zentai Károlyt, a melbourne-i nyugdíjast azzal gyanúsítják, hogy részt vett Balázs Péter megölésében. Zentaival kedden az ausztrál ABC rádió műsorában készítettek interjút, ahol ismét azt mondta, hogy nem is ismerte a 18 éves zsidó fiatalembert.

Zentai azt állítja, hogy 1944. november 7-én hagyta el Budapestet egy 600-fős egység tagjaként 53 családdal és nővérével, Julia Nicolettivel. Nicoletti tanúvallomásában azt mondta, november elején távoztak a magyar fővárosból, de arra nem emlékszik, hogy pontosan melyik napon, olvasható a műsor leiratában az ABC rádió honlapján. A zsidó fiút 1944. november 8-án ölték meg egy budapesti katonai lágerben, majd holttestét kövekkel terhelve a Dunába dobták.

Magyarország idén márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Zentai ellen, miután Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz az ügyről édesapjuk által összegyűjtött dokumentumokat. Az iratok alapján tavaly szeptemberben újabb nyomozás indult Zentai ügyében. Zentai nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély műveletben bukkantak rá a Simon Wiesenthal Központ nácivadászai.

Az ABC adásában - Zentai fián, nővérén és ügyvédjén, valamint Chris Ellison ausztráliai igazságügy-miniszteren kívül - nyilatkozott Efrájim Zuroff, a központ igazgatója is, aki azt mondta, "nem szabad, hogy az eltelt idő vagy a terhelt életkora elvakítson bennünket", pusztán az a tény, hogy valaki idős, nem kisebbíti az elkövetett bűnt. Meggyőződését fejezte ki, hogy "ha Zentai úr egészséges - és a központ benyomása szerint az - elvárjuk az ausztráliai kormánytól" felelősségének tisztázását.

Charles Zentai fia a vele készített interjúban azt állította, apja perifériás ideggyengeségben szenved, egyre kevésbé érzi a lábát, s emiatt az autóvezetésről is lemondott.

Budapest 2004 decemberében kérte az ausztráliai hatóságoktól Zentai kiadatását, a kérelem ügyében jövő februárban hallgatja meg a gyanúsítottat a perth-i bíróság.